Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 54 litry  (Przeczytany 4759 razy)
Kachna
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 01, 2006, 17:46:45 »

mam pytanie odnosnie doboru rybek do mojego nowego akwarium! czy moge umiescic w 54l. nastepujace gatunki:
-neon innesa szt.7
-pielegniczka ramireza szt.2 (parka)
-5 kirysków spiżowych
-2 zbrojniki niebieskie
-cierniooczek
-zagrzebka afrykanska Huh
najbardziej zastanawia mnie czy moge wrzucic do reszty zagrzebke.....
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2006, 17:56:35 »

Śmiało możesz takie gatunki trzymać!

a Jeśli chodzi o "Zagrzebkę afrykańską" to się zastanów czy faktycznie chcesz ją mieć!

zobacz:
http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/archiwum/a52/a52,1.html
http://portalwiedzy.onet.pl/25087,,,,zagrzebka_afrykanska,haslo.html
http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/archiwum/a62/a62,0.html

męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2006, 21:19:08 »

rozumiem ze dopiero masz zamiar skompletowac taka obsade?
jesli tylko bedziesz miala w swoim akwa cierniooczka to prosze napisz mi jak on sie zachowuje wzgledem rybek,
interesuje mnie on ostatnio coraz bardziej i nie wiem czy sie nie skusze, ale najpierw jak juz bedziesz go miec to napisz mi cos o nim
Kachna
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2006, 22:17:25 »

zgadza sie,dopiero w tym tygodniu kupuje akwarium i jego mieszkancow! jak juz bede miala cierniooczka to oczywiscie dam znac jak sie sprawuje Smiley
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2006, 22:23:13 »

zgadza sie,dopiero w tym tygodniu kupuje akwarium i jego mieszkancow!
Nie wiem czy wiesz, ale nie wolno wpuszczać rybek zaraz po urządzeniu akwarium. Musi najpierw dojrzeć, czyli musza się w nim pojawić bakterie, które rozkładają szkodliwe związki. Jak chcesz coś więcej wiedzieć to poczytaj o dojrzewaniu akwa, bakteriach niktryfikacyjnych, cyklu azotowym... W każdym razie to pojawianie sie bakterii trwa 2-3 tygodni. W tym czasie akwa powinno być już urządzone i filtr powinien caly czas chodzić. Rybki wpuszcza sie dopiero po tych 2-3 tygodni Smiley
Kachna
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2006, 22:30:50 »

to, że nie wolno wpuszczac od razu to wiem Smiley mialam juz stycznosc z rybkami  Wink tyle,że teraz bede miala troche wieksze akwarium Cheesy moze nie 2-3 tygodnie ale pare dni odstepu miedzy urzadzeniem domku a wpuszczeniem jego mieszkancow na pewno bedzie! a tak propo - czy cierniooczek nie powinien zyc przypadkiem w grupie?
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2006, 22:39:24 »

To dobrze że miałaś już kontakt z rybkami. Ale te 2 tygodnie to nie jest moj wymysl. W czasie dojrzewania akwa są bardzo duże wachania parametrów wody zwłaszcza ilości związków azotowych. Bardziej wrażliwe rybki mogą to źle znieśc albo wogole tego nie wytrzymać. Ja wpuściłam rybki po tygodniu, niestety nie wiedziałam że trzeba więcej odczekać, i przypłaciło to życiem kilka gupików. Na szczęście nie miałam jeszcze wtedy dużo rybek więc straty były niewielkie. Zrób tak jak ci radziłam poczytaj sobie o dojrzewaniu akwa i bakteriach nitryfikacyjnych. np tutaj www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/zbiornik_dojrzewanie.html No ale to jest tylko moja rada, a zrobisz jak zechcesz. W każdym raize życze powodzenia w hodowli Smiley
Kachna
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2006, 23:02:02 »

w takim razie moze faktycznie przedluze ten odstep do ok2 tygodni... jak to mówią - "cierpliwość popłaca" Wink poczekam dłuzej ale bede miala wieksza gwarancje ze wszystko bedzie okej Smiley
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2006, 08:34:02 »

Ja bym się tak nie upierał przy tych 2-3 tygodniach. Ja wiem, że taka jest zasada podparta naukowo, ale z mojego i znajomych doświadczenia wiem (wiele razy sprawdzone od lat), że nie jest to konieczne. Niektóre gatunki rybek faktycznie mogą sobie nie poradzić ze świeżą wodą (nie dojrzałą), ale większość popularnych rybek bardzo dobrze sobie z tym radzi.
Podam przykład moja obsada  http://cinio.ovh.org/  różne gatunki z pewnych względów nie mogłem czekać aż woda dojrzeje musiałem je wpuścić dosłownie po 2 godzinach od zalania zbiornika około 450 litrów wody kranówki! Oczywiście dodałem jakiś płyn kupiony w zoologu do uzdatniania wody. Ani jedna rybka nie padła.
Są inne sposoby na zminimalizowanie ryzyka wpuszczania rybek do nie dojrzałego akwarium np. część wody kranówki część destylowanej i jakiś środek do uzdatniania wody plus węgiel aktywowany do filtra tylko na początek.
Taki manewr na pewno się nie uda, jeżeli będziemy mieli do czynienia z bardzo wrażliwymi rybkami lub krewetkami. Jeśli chodzi o obsadę, którą wymieniła Kachna to nie ma największego problemu. Nie wiem tylko jak z zagrzebką afrykanską.

Kachna
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 02, 2006, 09:23:15 »

no wlasnie mnie najbardziej ciekawi ta zagrzebka... co prawda w zoologicznym plywala w akwarium z innym gatunkami ale nigdy nie ma pewnosci! podpytam w sklepie co i jak, troche poczytam i wtedy zadecyduje! ale nie ukrywam, ze bardzo mi na niej zalezy:) a co do tego wpuszczania ryb, to kazdy postepuje wedlug swoich "zasad" i  na swoja odpowiedzialnosc:) ja dzięki Bogu moge liczyc na doswiadczonego akwaryste wiec krzywda rybkom sie nie stanie Cheesy
dagrzybek13
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2006, 10:43:28 »

zagrzebkę lepiej nie bo to bardzo ruchliwa ryba i mogła by innym zrobić krzywdę znam to z własngo doświadczenia
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2006, 14:47:09 »

Ja również nie czekałem dlugo z włożeniem rybek bo 5 godz bez żadnych plynów i takich tam innych historii mialem gupiki neonki itd. wszystkie żyją aż po dziś dzień na czas 5 godz dałem porządny filtr turbinowy i było czysto jak łza

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2006, 16:38:05 »

a po co odswierzasz tak stare watki niczego do nich nie wnoszac Huh ten nie jest pierwszym takim Wściekły

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: