Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Szydlik / Farlowella (...)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szydlik / Farlowella (...)  (Przeczytany 19212 razy)
GOŚĆ
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 17, 2006, 10:10:32 »

Miałam taką Forlowelle actus, super ryba i zamierzam w przyszłości je hodować ale ta była na próbę. Niestety też nie miałam literatury i mi umarła ale człowiek podobno uczy się na błędach.... Sad
Faktycznie trzeba zdbać o to żeby nie głodowała, podkarmiać wieczorem najlepiej tuż przed zgaszeniem światła bo inaczej te bardziej odważne i ruchliwe zjadają wszystko i Forlowella umiera z głodu Cry
ziemniaczek, szpinaczek, parzona sałata - lepiej opada na dno. Powodzenia rybka naprawdę warta zachodu Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2006, 17:31:08 »

dzeki za info. znalzlem ciekawy obrazek i mysle ze jest to jednak Farlowella Gracilis. Przynajmniej jesli chodzi o ogon to nie ma watpliwosci:

Farlowella Gracilis
dorasta do 17,8 cm
podwojenie populacji 1,4 do 4,4 lat

potrzebuje wode o:
temp. 22° do 26° C
pH 6,0 do 7,0
dH 3 do 8

Farlowella Acus (Twig Catfish)
dorasta do 18 cm
podwojenie populacji 1,5 do 14 lat

potrzebuje wode o:
temp. 24° do 26° C
pH 6,0 do 7,0
dH 3 do 8

Trzymac w grupach od 5 osobnikow. Min. akwarium 80 cm. Znane sa czeste, niewyjasnione przypadki smierci w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2006, 17:53:53 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #17 : Grudzień 31, 2006, 21:47:13 »

Niewiem czy mam rację, ale twierdząc po tych pierwszych zdjęciach to kosiarka. Ale po wszystkich widzę to jako farowellę. Może poprostu pójdziesz do zoologicznego lub weterynarza zapytać się o to Twoje "cudo" w akwa. Być może to szydlik.Niewiem sama. 3 gatunki-podobne do siebie. Afro pozdro
Marty
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #18 : Styczeń 10, 2007, 11:22:00 »

To jest dosyc definitywnie Farlowella gracilis. Do kosiarki to chyba bardzo daleko. Jest mniejwiecej taka gruba jak kosiarka ale 3 razy dluzsza i specyficzny nos, ogon i przyssawka.  Wink

Zobacz na tym czarnobialym obrazku i porownaj z kosiarka:

zdjecie Kosiarki z Wiki pod licencja GNU!

Doczytalem sie, ze Farlowella gracilis to typowy glonojad tzn pod wzgledem pokarmu. Potrzebuje troche glonow w akwa. Odkad sie u mnie na przedniej szybie troche zielonych plamek pojawilo caly czas tam skrobie. Marchewki nie lubi zabardzo ale Sera Wels Chips poprostu kocha.

Jak wrzuce Sera Wels Chips to jest poprostu wojna na dnie.  Wściekły Od bojownika, przez skalary, pretniki, glonki wszyscy sie bija i bjedny szydlik nie daje rady.  Cry
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2007, 11:33:45 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 10, 2007, 13:51:13 »

fajna rybcia Cheesy

Astronotus ocellatus i drobnica.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: