Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « ratunki! krewetki szkliste w akwa towarzyskim!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ratunki! krewetki szkliste w akwa towarzyskim!  (Przeczytany 4862 razy)
agrzelakowska
Nowy
*

« : Styczeń 10, 2007, 08:26:11 »

Witam, chciałabym sie poradzić w sprawie krewetek szkilistych. Córka ma akwarium towarzyskie (teoretyczne córka) - jesteśmy początkującymi akwarystami (ale nas wciągnęło na dobre)! NIestety dostała w prezencie gwiazdkowym od osoby, która w ogóle nie odróżnia ryby od krewetki właśnie kilka krewetek- a wśród nich krewetki szkliste! Na razie są niewielkie, ale próbują skubnąć przepływające rybki - czy jak podrosną mogą przetrzebić nam obsadę? Zastanawiam się czy ich nie odłowić i nie urządzić im osobnego małego krewetkarium? I jeszcze jedno pytanko - trochę inne - plaga ślimaków w takim akwa: czy mogę tam wpuścić rybki, które się rozprawią z tym problemem i czy jednocześnie nie rozprawią się z rybkami? (kiryski, neonki, bojownik i bojowniczka, zmienniaczki wielobarwne i molinezje - typowe akwa towarzyskie, acha kosiarki i otoski, 2 zbrojniki). Dzięki za wyrozumiałośc dla żółtodzioba!
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2007, 08:53:11 »

moje krewetki łapały kiedyś małe gupiki, ale tylko dlatego że gupiki nie są sprytne i narybek ich jest na tyle mały żeby dorosła krewetka go złapie. kup im tabletki dla glonojadów i dawaj od czasu do czasu- nie za dużo. zresztą powinne dojadać po rybach to co spadnie na dno.
na ślimaki polecam kolcobrzucha karłowatego- Carinotetraodon travancoricus, albo Colomesus asellus- oba słodkowodne, ten drugi trochę do większego akwarium bo ruchliwszy i większy.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2007, 09:01:22 »

Ja mialem szkliste w akwariach z rybkami typu neonków, nie byly zbytnio agresywne - wręcz są plochliwe. Owszem, dokarmialem je mięsem, mrożonkami i jadly chętnie suchy pokarm Smiley Ale wydaje mi się, że mogą atakować gupiki zwlaszcza samce

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
agrzelakowska
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2007, 09:04:02 »

Trochę się uspokoiłam! Czy takiego kolcobrzucha karłowatego trudno kupić? I czy jeden czy więcej? Akwa ma 120l!
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2007, 11:24:50 »

jeden, ewentualnie parkę. czy trudno kupić- to zależy tylko od zaopatrzenia w sklepie. w każdym bądź razie u mnie w akwarium na dnie walają się puste muszelki a ślimory muszą się dobrze chować. gdyby zabrakło ślimaków lepiej karmić go mrożoną ochotką, inaczej może skubać ogony czerwonym rybom albo zdechnąć z głodu.
agrzelakowska
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2007, 20:57:00 »

niestety  Sad odwiedziłam sklepy zoologiczne u siebie i nie mają w sprzedaży kolcobrzuchów - może będą mieli w bliżej nieokreślonej przyszłości!!! Polecali mi za to 2 szt. bocji wspaniałych - też podobno mają żywić się ślimakami! Czy one nie spustoszą mi zbiornika?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2007, 23:46:22 »

Jak podrosna to spustoszą, ale ...dno Wink Bocje są za duże do tego zbiornika. Dorastaja do ponad 20 cm i sa stadne. Dwie to za mało. Nie kupuj bocji.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2007, 20:25:03 »

Zamiast bocji wspaniałej możesz kupić bocję lohochata !! NAdaje się do 120l, oraz lubi ślimaczki, jak jest mała to tylko mniejsze, ale jak podrośnie wszystkie, ja mam i tylko duże ampularie się przy niej trzymają ! Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: