Kano
Nowy
|
|
« : Styczeń 23, 2007, 20:00:34 » |
|
Witam,
tak jak w temacie - czy ma to prawo bytu? Widział ktoś kiedyś takie coś? Jakie są za i jakie przeciw?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
|
|
|
|
"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2007, 20:30:00 » |
|
a ile ono ma mieć litrów do 10 OK powinno wytrzymać
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Kano
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2007, 21:47:44 » |
|
No jeśli zakładając że grubość pleksi bedzie do 4mm to na pewno ale zakładając że będzie to 12mm to czemu nie?
Pozdrawiam!
|
|
|
|
"Przeniewiercą jest ten, kto opuszcza swych przyjaciół gdy Cień zastąpi drogę..." - Gimli, syn Gloina
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2007, 21:53:25 » |
|
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Kano
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2007, 22:02:23 » |
|
Nie pisałem nic o konstruowaniu... pytam z ciekawości.. kiedyś mój kolega pracował w hurtowni chemii budowlanej i miał tego pod dostatkiem i coś kiedyś wspominał że stworzy akwa z pleksi...
Pytałem z ciekawości...
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2007, 07:56:27 » |
|
Teoretycznie z papieru też się da. Wydaje mi się, że plakesi jest zbyt miękkie i pod wpływem wody może pęknąć.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wirek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2007, 08:39:23 » |
|
Przede wszystkim pleksi dużo szybciej niż szkło się porysuje i zmatowieje. Może być jako kotnik albo przechowalnia, ale jako główny zbiornik, to tylko szkło.
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2007, 09:18:16 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2007, 09:20:52 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2007, 10:05:08 » |
|
To co Oswald pokazał to jest akryl, inaczej pleksiglas. Jeśli mówimy o takim pleksi to OK. Ale jeśli przez pleksi rozumiemy spienione PCV (poprawnie PVC) to już jest zupełnie inny materiał. IMO da się zrobić z plekski (PVC w tym znaczeniu) przy zastosowaniu belek poprzecznych które będą usztywniać konstrukcję. Dla zainteresowanych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pleksihttp://pl.wikipedia.org/wiki/PCVJako, że kolega pisze kiedyś mój kolega pracował w hurtowni chemii budowlanej To chyba ma na myśli PVC
|
|
|
|
|
|
|
dominik88330
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2007, 11:24:18 » |
|
ale przeciez akwarium z plyty plexi sie nie oplaca robic bo plyta 2mm 1m2 kosztuje prawie 60 zl
|
|
|
|
zostalo tylko skromne 300l
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2007, 14:16:29 » |
|
Specjalnie robić to może nie, ale jak masz gdzieś jakiś kawałek ...
|
|
|
|
|
|
|
|