Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Od czego są dziury młodych liściach roślin?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Od czego są dziury młodych liściach roślin?  (Przeczytany 7638 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 23, 2007, 23:33:23 »

no jasne, możnaby wymieniać bez końca wszytkie odmiany chlorozy, nekrozy itd. ale wyrokowanie  bez wiedzy na temat nawożenia, oświetlenia, potwierdzenia wynikami testów itd. jest bardzo trudne i jak widzę porady tak jednoznaczne to jestem pełen podziwu dla wiedzy i intuicji autora Wink

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 23, 2007, 23:42:19 »

No z fitopatologią i fizjologią roślin jestem na bieżąco i wcale tak bez końca bym nie wymieniała chloraz nekroz itp. Nie jest ich znowu tak dużo.   Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 23, 2007, 23:52:58 »

no to prosze o diagnoze w tym konkretnym przypadku Wink (bo się off-topic rodzi

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 23, 2007, 23:58:39 »

Jak sam to mądrze stwierdziłeś bez testów nie da rady i dobrze o tym wiesz.
A czepiam się tylko dlatego Szymoniew bo Ty od ludzi zawsze oczekujesz precyzyjnych wypowiedzi, a ja Cię na nieprecyzyjnej złapałam. Nie gniewaj się i nie staraj się mi udowadniać Bóg wie czego, to niema sensu i odbiegliśmy od tematu.
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #19 : Luty 26, 2007, 21:22:18 »

Jaka wiedza sie kłania:)Jestem pod wrażeniem:)no wiec jak uniknąć tych dziur w roślinach?Cała liść dorodny ale znajdzie sie w nim jakaś dziura:(

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 27, 2007, 08:06:41 »

Wiem że nie ma ale troche daje bo widać odrazu jak rośliny zaczynają bombelkować, a na nawóz to zbieram pieniądze jeszcze:)

Jak rośliny zaczynają bąblować to oznacza to, że żyją bardzo intensywnie więc wymagają też intensywniejszego nawożenia. Mam nadzieję, ze uzbierałeś już kaskę na nawóz :-)

Małgośka i Szymonw. Starcie dwóch tytanów. Co sądzicie o tym, żeby bemka dodał/dodała jakiegoś nawozu ogólnego? Może pomoże? czasem lepszy rydz niż nic.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 27, 2007, 12:07:12 »

e tam emi nie przesadzaj. żadne starcie - przynajmniej się troche poznaliśmy Wink a co do bemka. sugeruję najpierw kupić testy do wody bo są nieodzowne przy nawożeniu (na azotany, fosforany, żelazo, odczyn i twardość węglanową). a co do nawozów - na tym się na pewno skończy ale z testami będzie o wiele łatwiej dawkę uzgadniać. nawozu nie polecę bo nawożę linią PG a to nie jest najłatwiejszy nawóz z uwagi na to że przy podawaniu makro można sie opierać tylko na testach na fosforany, azotany nie bo ich w tym nawozie nie ma.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Luty 27, 2007, 12:19:50 »

Wiem wiem, może linia PG nie jest najłatwiejsza gdy sie wykorzystuje mikro i makro oddzielnie a bez testów jeszcze cięższa (choć znam takich, którzy testów wogóle nie stosują a mają holendry) ale np Classic? Dlaczego nie...? Nawet bez testów połowa dawki nie zaszkodzi a może pomóc.
Ja nawożę linią Planta Active firmy Aquabotanique i muszę powiedzieć, że dużo lepsze niż PG (przynajmniej u mnie w akwarium sie lepiej sprawdzają - ale to indywidualna sprawa Wink ).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 27, 2007, 12:50:17 »

PG ma ten plus ze można lawirować dawkami makro i ferro+ oddzielnie w zalezności od symptomów a nawożenie samym PG classic przy bardzo zarośniętym baniaku jest problematyczne bo dostarczanie azotu i fosforu tylko jako produktów "przemiany materii" ryb nie wystarczy i niedobory jak w banku.

co do testów masz oczywiście rację że da się nawozic bez ich udziału ale zauważ ze ci którzy na jakimś tam etapie z testów rezygnują (choćby z powodów ich dokladności) doskonale wiedzą jakie mają stężenie pierwiastków w baniaku gdyz obliczają je na podstawie wielkości dawek. zwłaszcza gdy sami komponują nawozy. ale to już zupełnie inna historia.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: