Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z wodą  (Przeczytany 3272 razy)
gold78
Nowy
*

« : Luty 10, 2007, 18:16:52 »

Witam .posiadam akwarium 120l a w nim welonki jest ich 6 sztuk i dwa glony ,nie moge utrzymać wody w czystośći jest cały czas taka jak by biała robie podmianke wody raz na tydzień 20 l i nic nie daje jest to samo a po miesiącu myje całe akwarium bo jest juz tak biała ta woda że nie widać rybek ostatnio nawet jedna mi zdechła ,zacząłem dodawać bakterie ktróre polecono mi w sklepie i też nic ,aha posiadam w akwarium filtr i napowietrzacz .Pomóżcie bo już nie wiem co robić !!!
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2007, 19:15:56 »

Według mnie masz za dużo welonek jak na ten litraż, a i nie od dziś wiadomo że welonki mają szybką przemianę materii czyli syfią. Istnieje również też taka opcja że filtr nie daje rady i przez to brudy zalegają. Podaj nam parametry swojej wody wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Welonki uwielbiają też kopać w żwirku przez co cały osad z podłoża idzie do góry. Pomysl nad kupnem filtra dennego.  Wink Wink Wink Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

gold78
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2007, 20:41:09 »

z tymi parametrami to będzie problem nie wiem .ale może masz racje że jest ich za dużo jak miałem trzy welonki to jakoś było lepiej tylko wiesz jak to się pójdzie do akwarystycznego zawsze musiałem coś kupić i tak się ich nazbierało a może je troche mniej karmić bo ja im daje tak 3 razy dziennie . A co sodzicie o dodatkach do wody typu polepszacz klarownośći wody?.Andrij dzieki za info może faktycznie dokupie filtr denny
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2007, 22:54:17 »

biała woda jest powodowana masowym wylęgiem pierwotniaków.
narazie mozesz podać jakiś preparat do klarowania wody, al enie powinieneś do stosowac na dłuższą metę, trzeba wyeliminowac przyczynę zakwitów wody a nie tylko tuszować skutki.
Czym karmisz i jak dużymi porcjami (wiem już że 3 razy dziennie) ? Jak duże są te karasie ?

gold78
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2007, 10:32:54 »

To jak mam tego pierwotniaka wyeliminować od czego on może powstawać? trzy rybki maja tak 10-11 cm a trzy kolejne są male ze 3 cm karmiłem je granulkami ale teraz daje suche które pływa po powierzchni i staram się tyle dawać żeby nie zostawało a i jeszcze dodam że nie posiadam żywych roślinek dobrze czy żle ? dzięki Lukas czekam na dalsze wskazówki .Pozdro
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2007, 10:43:33 »

Bardzo źle!  Posadź jak najwięcej roślin.
Tylko mocnych roślin bo Welony jak podrosną to zaczną dno kopać i rośliny będą pływać...
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2007, 14:24:23 »

Małgośka zrozum welonki nawet jak są małe to już mocno kopią w podłożu taka już ich natura. A z wiekiem to coraz mocniej ryją. Grin Grin Grin Grin

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2007, 14:36:10 »

eee miałam kiedyś małego weloa  i był grzeczny jak aniołek.  Tongue
gold78
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2007, 15:51:14 »

to ja już sam nie wiem co robić heheh
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2007, 16:38:31 »

no jak to co rośliny sadzić, testy robić
gold78
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2007, 19:34:34 »

to chyba tak zrobie ,a jeszcze jedno pytanko jak sie odmula dno?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2007, 21:34:14 »

to chyba tak zrobie ,a jeszcze jedno pytanko jak sie odmula dno?
służy do tego przyrząd nazywany odmulaczem.

Co do pokarmu to granulat jest lepszy dla karasi.

Z roślin proponuję zakupić kilka anubiasków i microsorium. Te roślin przywiąż żyłką do korzeni lub kamieni - nie sadź ich w podłożu. Dzięki temu rybki będą mogły kopać, a rośliny nie będą fruwać. Możesz tez kupić ze 2-3 gałązki kabomby i wrzucić do akwarium. Karasie będą je sobie skubały i zjadały, a jednocześnie będą miały zajęcie. tak samo możesz podawać im sparzoną kilka minut we wrzątku sałatę, liście mleczy i liście rzodkiewek.
Anubiasy i microsorium są twarde i nie powinny zostać zjedzone.

Odwiedź dział Nasze akwaria i obejrzyj akwarium Raffiego. On ma zbiornik z karasiami i zobacz jak jest on urządzony. Może posłużyć ci jako punkt wyjścia.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 12, 2007, 08:28:07 »

a po miesiącu myje całe akwarium bo jest juz tak biała ta woda że nie widać

Mam nadzieję, że nie wymieniasz całej wody co miesiąc i nie myjesz całego akwarium ze żwirkiem itp...?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gold78
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2007, 18:16:03 »

Witam wszyskich i wielkie dzięki za pomoc ,biorę sie za sadzenie roślin i zobaczymy co z tego będzie może sie coś polepszy ,jeśli chodzi o tą podmiane wody to nie podmieniam całej tylko ok 20 litrów raz na tydzień tylko ze daje kranówke ale mam własny wodociąg wiec woda nie jest taka zła a całą wode wymieniam tylko wtedy jak jest bardzo biała ale tylko wylewam całą i wlewam świerzą żwirku nie płucze zostawiam jak było
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2007, 19:35:34 »

całą wode wymieniam tylko wtedy jak jest bardzo biała
Masz po prostu regularny zakwit pierwotniaków, i wylewanie całej wody to nie jest dobre rozwiązanie, wręcz przeciwnie.
Destabilizujesz wtedy akwa. To że się robi biała może być kwestia wody z własnego ujęcia.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: