Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 100L i pielęgnice  (Przeczytany 4734 razy)
rafalj
Nowy
*

« : Marzec 18, 2007, 13:09:04 »

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Akwarystyką zajmuję się już od 1992 r. (z jedną 4 letnią przerwą). Obecnie posiadam akwarium 100 litrów. Jest ot typowe akwarium towarzyskie, w którym zamieszkują;
2 molinezje black molly
6 kardynałków
2 skalary
2 gupiki
2 bocje
3 piskorki
3 kiryski spiżowe
1 zbrojnik niebieski
2 dorosłe barwniaki czwrwonobrzuche i 16 młodych (2 tygodnie)

Chciałbym obecnie nieco przemeblować swoje akwarium i nastawić się na pielęgnice, a przede wszystkim barwniakow czerwonobrzuchych i skalarów. Jakie ryby i w jakiej ilości oprócz tych dwóch gatunków można hodować w akwarium 100 l ? Myślałem o naskalniku Reagana i Szczelinowciu Lepura, tyle tylko że oba gatunki raczej powinny żyć w akwariach z dużą ilością skal i kryjówek a z małą roślin. Ja osobiście nie przepadam za akwariami bez roślinek.
Bardzo proszę o propozycje, tak aby akwarium było na każdej wysokości zaaranżowane a nie było zbyt przerybione.
Czy z pielęgnicami mogą żyć krewetki ?
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2007, 14:33:38 »

Skalary powinny być w aqwa o dł 120 cm a wys 60 cm i pochodzą z górnej części dorzecza Orinoko a naskalniki, szczelinowce i barwniaki to już afryka i inny biotop a co za tym idzie wymagania i parametry wody. Naskalniki i szczelinowce to ryby terytorialne i dla tego aqwa musi być przede wszystkim długie.
Dlatego przemyśl to jeszcze raz zbierając informacje na temat gatunków które wybrałeś.

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2007, 14:36:34 »

100 litrowe akwarium może być trochę za małe już na trzymanie choćby paru skalarów a co dopiero reszty ryb , o których pisałeś. Ryby te ośiągają dość spore rozmiary i może im byc nieco ciasno wiec trzymanie ich w takim akwarium bedzie dla nich męczarnią. Najlepiej bedzie jeżeli bedziesz trzymał tylko jeden gatunek i to tylko kilka osobników albo postarasz sie o wieksze akwarium. Pozdrawiam
rafalj
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2007, 16:37:34 »

Wiec jakie ryby w takim razie proponujecie do barwniaków? Jakie rośliny będą również odpowiednie, tak aby nie zostały zjedzone przez ryby?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2007, 16:38:16 »

barwniaki nadają się do tego akwarium, małe gatunki naskalników również (oczywiście nie razem bo barwniaki są z Konga a naskalniki z Tanganiki więc diametralnie różne wymagania). Co do leleupków to wydaje mi się, że tez mogłyby być ale w tej kwestii proszę żeby wypowiedział się ktoś o większym doświadczeniu z pielęgnicami z Tangi. Skalary są zbyt duże na akwarium 100L.

Do barwników mogłyby być pielęgniczki kakadu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2007, 16:41:32 wysłane przez lukas » Zapisane

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2007, 16:59:34 »

barwniaki są rybami w większości agresywnymi dlatego nie łączyłbym ich ze skalarami bo będzie nieciekawie...

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: