Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: neonki  (Przeczytany 2280 razy)
darusw
Nowy
*

« : Marzec 08, 2007, 21:10:42 »

Witam.
Mam pytanko dotyczące neonków diamentowych. Czy to jest normalne, że siedzą one sobie przy dnie akwarium pod liściami a wychodzą tylko gdy wyłacze filtr i napowietrzanie - wtedy wszystkie co do jednej sztuki pojawiaja się przy przedniej szybie. Mam je juz od ponad 2 tygodni i wydaje mi sie, że powinny się one już zaklimatyzować. Wtedy też sprawiają wrażenie głodnych (nakarmie je wtedy) i z powrotem się chowają w poprzednie miejsce. Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna gdyż z mojego doświadczenia wiem, że jest to nienormalne zachowanie. Neonków mam 20 sztuk w akwarium 45l około 9 krewetek amano, 2 filtrujące i 2 małe glonojadki. Myślę, że nie jest to kwestia przerybienia gdyż wcześniej miałem tylko neonki a krewetki mam od 2 dni. Proszę o radę. Dziękuje i pozdrawiam.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2007, 01:13:04 »

moze nie chodzi o dzialanie filtra czy napowietrzacza a o ruch kolo akwarium, moje neony jek chodze po pokoju czy podejde chociazby do akwarium tez sie chowaja dopiero jak dluzsza chwile postoje albo podchodze bardzo powoli to wychodza z ukrycia   Wink
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2007, 09:54:41 »

zapewne chodzi o ruch wody. Neonki sa malenkie a woda wydostajacza sie z filtra ma za duze cisnienie i je po prostu spycha, a w konsekwencji ryby chowaja sie w miejscu gdzie ruch wody jest mniejszy. Zmniejsz prad wody w filtrze i obserwuj jak zachowuja sie rybcie. pozdro Smiley
darusw
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2007, 23:07:28 »

Dzieki moi Drodzy.
Jesli chodzi o ruch wokoło akwa to ich to nie ma u mnie nic wspólnego bno wychodza tylko gdy je karmie a jesli chodzi o prad wody to zmniejsze i przekrece na tło ale z kolei krewetki uwielbiaja ten prad.
spróbuje i dam znac pozdrawiam i dziekuje za sugestie. Cheesy
darusw
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2007, 21:08:25 »

Dziś zauważyłem jednak ze po zmniejszeniu prądu wody troszke bardziej sa aktywne. Zmniejszyłem temperature do 23 stopni i jest wyrazniej lepiej ale nie wiem czy ta temp. wystarczy krewetkom.
Krewecie mi sie ukryły natomiast bez tych prądów, które uwielbiają - lipa  Sad
Czy mam na coś jeszcze zwrócić uwage.
Dziekuje i pozdrawiam
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2007, 00:24:29 »

Ja nie mam nic do powiedzenia na temat neonkow, ale NA LITOSC BOSKA NIE PISZ TAK KOLOROWO, BO OCZY BOLA JAK SIE TO CZYTA!!!
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2007, 19:11:44 »

Ja mam neony inessa 15 sztuk w 45 litrowym akwa Cheesy Moja rada jest następujaca: zmniejsz wydajność działania filtra i używaj preparatu TetraAqua AquaSafe który zawiera witamine B która dziła antystresowo.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2007, 22:01:24 »

Brrrr... jak czytam takie porady to mi się woda w akwarium gotuje.

Nic tam nie wlewaj. Może spróbuj zamontować deszczownię - prąd wody będzie ale bardziej rozproszony.

A może chodzi o światło?  Zauważyłam że neonki lepiej się czują jak światło jest przyciemnione, jest ciemne podłoże i mają się gdzie chować w cieniu. Choć z drugiej strony w akwariach holenderskich na takich "patelniach" całkiem ładnie sobie śmigają. Roll Eyes

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 13, 2007, 01:37:26 »

Ja mam neony inessa 15 sztuk w 45 litrowym akwa Cheesy Moja rada jest następujaca: zmniejsz wydajność działania filtra i używaj preparatu TetraAqua AquaSafe który zawiera witamine B która dziła antystresowo.

wg mnie zamiast sztucznych preparatow lepiej zapalic ziele wiadomego pochodzenia i wdmuchiwac dym przez kamien napowietrzajacy, efekt 10 razy lepszy od wit B     Wink   tylko przykryj dokladnie akwarium na wypadek gdyby rybki mialy odlot    Grin

bede bronil swojej hipotezy - u mnie plywaja po calej toni jak siedze na krzesle jakies 2-3 m od akwarium, jak jestem blisko tez praktycznie tylko przy karmieniu wychodza....   jasny wystroj akwa tez ma pewnie na to wplyw   Wink 

« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2007, 01:46:27 wysłane przez damianos » Zapisane
darusw
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2007, 17:21:53 »

Moi Drodzy.
Dzięki za wszystkie rady i sugestie. Neonki powoli sie przyzwyczajaja ale zamiast napowietrzania z pompki, które je stresuje zastosowałem powietrze z filtra i odwróciłem dysze w tył gdzie praktycznie nie ma prądu wody-ale jest sukces.
Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam. Cheesy papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: