Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Echinodorus amazonicus (żabienica amazońska)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Echinodorus amazonicus (żabienica amazońska)  (Przeczytany 4475 razy)
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« : Marzec 24, 2007, 21:37:10 »

Elo elo forumowicze.
Jakis czas temu zakupiłem soebie powyższą roślinkę no i pojawiły się pewne problemy. Najpierw obumarły liscie (chyba ze4), ktore zostały uszkodzone podczas transporyu. Następnie...(nie wiem czemu... pewnie w wodzie brakowałe jakichs mikro lub makro elementow) kilka liscie będąc jeszcze zielonymi zostały podziurawione... stały się wręcz sitkami.Potem miąłem lekkin eksces z okrzemkami - kolejne liscie zostały zgładzone -  najpierw zbrązowiały a ptem kompletnie zgniły, no i też były podziurawione. teraz... no od jakiegos 1.5 tyg. Cheesy.. z tym jest spokoj, bo liscie ktorre zostały w porzadku nie psują sie... ale pojawiło się cos nowego - Liście które zaczeły rosnąc .... nie osiągaja odpowiedniego rozmiary - żabienica amazonska ma przeciez duże, długie i dosc szerokie liscie.. no i gęsto ich tam jest... a u mnie, liscie ktore wyrosły osiagneły może 10 cm długości i staneły :/.... poprostu przestały rosnąc.... a klolejne liscie zaczeły wyrastac obok... te tez maja jakies 10 cm.. nie wiem co sie dzieje... boje sie ze moga zostac takie "kikuty" no a w przypadku tak duzej rosliny jak ta zabienica to wyglodaloby jak mutacja Cheesy. Jak myslicie.. czy te liscie i wogole roslina bedzie miala normalne rozmiary czy skarłowaciała albo cos przez te wczesniejsze problemy??

Pozdro
Peace
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2007, 21:39:34 wysłane przez Gordon » Zapisane

Chillout...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2007, 22:20:39 »

Ja myślę, że powinieneś poczekać. Jeśli roślinka rośnie i radzi sobie to może z czasem wróci do starej formy. Może potrzebuje czasu na odbudowę. Byc może mały rozmiar jest spowodowany niedoborem jakiegoś składnika (bądż nadmiarem ktory powoduje rozrost "wszerz" a nie "wzdłuż"). Może na holenderskim cos więcej będzie ?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2007, 07:25:08 »

Podziurawione liście mogą być skutkiem niedoborów potasu. Karłowacenie prawdopodobnie jest spowodowane przytruciem przez jakieś związki, trudno powiedzieć jakie nie znając szczegółów i historii Twojego akwa. W przypadku mojego kolegi takie same objawy były przy ph powyżej 7,5 i zbyt wysokim stężeniu NO3 w wodzie. Rób częściej podmianki i wsadź pod korzenie pałeczkę nawozową bo żabienice lubią mieć bardzo żyzne podłoże.

jaki masz poziom NO3 i PO4 w wodzie?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2007, 14:32:53 »

no włąsnie niesteyy nie wiem.. nie moge dostac testow.. narazie dostale na ph , ale jest ono prawodlowe.. nie przekracza 6.5.. dzieki za inf

Chillout...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: