Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Tetra FreshDelica - pokarm w żelu. Czy warto?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra FreshDelica - pokarm w żelu. Czy warto?  (Przeczytany 3870 razy)
poppo
Ramirezki to najpiękniejsze rybki na świecie!
Nowy
*

« : Marzec 25, 2007, 21:24:02 »

Chciałbym się troche dowiedzieć o tym wynalazku. Czy naprawdę jest tak pożywny jak gwarantuje Tetra? (nawet do 3 razy wyższa wartość odżywcza od mrożonek) I czy jest bardziej "kaloryczny" od dżdżownic? Aha czy wykryliście jakieś skutki uboczne? Proszę o pomoc.

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2007, 23:17:34 »

Taki pokarm skutków ubocznych raczej chyba nie ma skoro jest sprzedawany a ja bym i tak polecił jakiś zywy pokarm ale jak ktoś preferuje taki to czemu nie.
Co do tego jak jest naprawde to musiałby sie wpowiedziec ktos kto karmił tym pokarmem swoje ryby papa
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2007, 12:31:06 »

daję czasem ten ''delikates'' swoim rybom ale tylko tym , które są wiecznie głodne - paletki nigdy tego nie chciały ruszyć, ale ziemiojad i owszem. myślę że tak samo chętnie jadłyby wszystkie karasie, brzanki, kąsacze itp.
co do ilości kalorii to trzeba ufać producentowi bo niby jak to samemu sprawdzić?
jeśli twoje ryby jedzą dżdżownice i nie brzydzisz się ich kroić samemu to lepsze byłyby one raczej . lepiej chyba je przedtem oczyścić żeby nie miały w środku tego co mogą znaleźć w ziemi.
na moją ocenę to trochę za drogie ale łatwe w przechowywaniu i samym karmieniu - nie trzeba rozmrażać.
poppo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2007, 15:01:02 »

Właśnie dlatego chcę wiedzieć coś o tym pokarmie bo krojenie dżdżownic do przyjemnych nie należy, a potrzebuję czegoś "sytego" dla uzyskania wysokiej wydajności u gupików.

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2007, 07:50:10 »

gupiki powinne jeść jak najwięcej pokarmu roślinnego - jakieś płatki, koniecznie glonu z roślin i szyb. mięskiem nie podniesiesz produkcji, zresztą nie wiem czy jest w ogóle taka potrzeba  Wink one mają dużą wydajność a dafnia tetry jest trochę za gruba dla nich.
poppo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2007, 11:31:32 »

Cytat z Wodnego świata z działu ciekawostki: "W USA przeprowadzono badania, które udowodniły ogromną rolę żywienia w płodności. Samice pawich oczek karmione wyłącznie suchymi rozwielitkami "rodziły" tylko ok.4 szt. narybku. Przeciętnie urozmaicone żywienie daje od 70 do 150 szt., natomiast rybki karmione tylko dżdżownicami dawały liczbę 300 szt. młodych!" Ja stosuję się do tej zasady od roku. Myślę ,że te liczby są trochę przesadzone ,ale jest w tym dużo prawdy. Jestem zadowolony z około 100 sztuk. Raz miałem ok. 150. Odchowane rybki sprzedaję do zaprzyjaźnionego małego sklepu zoologicznego. A najładniejsze zostawiam Cheesy

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2007, 14:13:22 »

też czytałem chyba na www.zyworodki.pl że karmione ryby pokarmem mięsnym dają więcej małych ale są one mniejsze.
moje gupiki jedzą często mrożoną ochotkę wiec to tez dobre mięso na poprawę wydajności.
poppo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2007, 15:25:14 »

Niedawno także przerzuciłem się na mrożoną ochotkę. Zobaczę jak to wpłynie na wydajność. Mam już dość dżdżownic :/ Ile u Ciebie sztuk rodzą gupiki karmione ochotką i ile dajesz tej ochotki dziennie powiedzmy na 10 dorosłych gupików?

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2007, 21:36:04 »

ja podaję TetraFreshDelica moim rybkom dwa razy w tygodniu, bardzo im smakuje; przeszedłem na ten pokarm ponieważ dwukrotnie z pokarmem żywym wprowadziłem do akwa choroby; jeśli nie masz pewnego źródła zaopatrzenia w żywy pokarm warto podawac TetraFreshDelica
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2007, 21:42:27 »

Niedawno także przerzuciłem się na mrożoną ochotkę. Zobaczę jak to wpłynie na wydajność. Mam już dość dżdżownic :/ Ile u Ciebie sztuk rodzą gupiki karmione ochotką i ile dajesz tej ochotki dziennie powiedzmy na 10 dorosłych gupików?
ja karmię mrożoną ochotką i suchym pokarmem roślinnym i mam około 30-40 młodych co miesiąc  Cheesy dzisiaj tez mi sie urodziły ale nie odłowiłem samicy i urodziła w ogólnym i chyba mało z nich zostało  Roll Eyes

[45] [15] [4]
poppo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2007, 11:10:40 »

Ja gdy widzę, że tak około za dwa dni bedzie rodzić przekładam do kotnika, podkręcam temperaturę do 29 stopni i niedługo mam już małe i bezpieczne rybki. BTW czy w mrożonych ochotkach, fabrycznie zapakowanych firmy "Kermeks" może być jakaś choroba?

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
Strony: [1]
  Drukuj