Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Świat Ryb  (Przeczytany 2188 razy)
Grand
Nowy
*

Zdrowa ryba to glodna ryba

« : Kwiecień 06, 2007, 21:51:53 »

Dziendobry Wszystkim !  Grin
Chciałbym od was usłyszeć kilka porad bo jestem dopiero początkującym akwarystą, bardzo mnie podekscytowało to nowe hobby,
dużo czasu poświęcam mojemu 80 l  (  jak narazie bo tylko takie zmiescilo mi się do pokoju w róg  Undecided ) akwarium.

Mam w nim 3 brzanki s. , 2 glonojady , 2 narazie kiryski (mam zamiar jutro dokupić) 2 cierniooczki Kuhla i stadko bystrzyków nie wiem czy mogą one ze sobą żyć w jednym zbiorniku.. zastanawia mnie co jedzą te 2 glonojady bo akwarium mam od niedawna więc nie ma w nim glonow, planktonu .. mam pokarm w płatkach zaraz podam nazwę ..... TetraRubin, słyszałem o jakichś tabletkach ktore spadaja na dno dla tych ryb dennych, mogli byscie mi podsunąć jakąś nazwe bo nie jestem pewien czy te ryby co wymieniłem wyżej tez sie wyzywia z tych płatków, jeszcze chcialbym kupic dla nich jakis pokarm mrożony tez moglibyscie cos zaoferowac bo kompletnie sie w tym nie łapie.

Ostatnio moje brzanki się dziwnie zachowuja 2 samce ze soba tak powiedzmy 'biją' o samice zmieniły na intensywniejsze kolory i zaczęły ocierać sie o samice .. tak mi sie cos wydaje że doszło do tarła .. nie wiem jak wygląda ikra i jak sie rozpoznaje ze ja bedzie składać  Cheesy  Wink  Smiley
yhh... ja tu się tak rozpisałem ...........

CZEKAM AZ WY COS TU NAPISZECIE CHOĆBY KROTKIE JEDNO SŁÓWKO, Z GÓRY DZIĘKI WIELKIE  Afro

Kilka informacji o moim zbiorniku:
pojemność- 80l
świetlówka Flora 15W
grzałka 100W
roślinność - żywa

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2007, 11:14:03 »

Glonojady to bardzo ogólna nazwa. Ale dla nich najlepsza jest SiprulinaTabs. Cieniooczki są za duze jak na 80l.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2007, 11:35:08 »

witam podaj fotki akwa, a ten wątek powinien znajdować sie wątku nasze akwaria,
masz za mało oświetlenia powinieneś mieć przynajmniej 40 W a roslinki będą ci dziękować wzrostem i kolorem.
a tabletki do ryb dennych to ja stosuje nastepujące:
- Tropicala - Green Algae WAFERS
- Tetra - TetraWaferMix
oczywiście nie daje tego razem tylko na przemian.
Podawaj różne pokarmy takie jak, ochotka, larwy komara, serce wołowe, i wiele innych pokarmów żywych i mrożonych poczytaj forum a zobaczysz czym karmia inni,
zastosuj opcje szukaj a dużo sie dowiesz.
pozdrawiam

Grand
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2007, 17:51:00 »

<papa>Dzięki za odpowiedzi. A słyszałem cos ze mozna glonojadą dawać ogórki prawda?
a glonojady to mam : "barynacistrus" Jutro pojade kupic mrożone larwy ochotki i jeszcze cos tonącego
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2007, 18:01:41 »

A słyszałem cos ze mozna glonojadą dawać ogórki prawda?
Prawda. Można też dawać marchewkę, seler tylko że ugotowane i powinno się resztki warzyw odławiać bo mogą zgnić w akwa. Napisałeś że akwa masz od nie dawna i masz już rybki. Chyba wiesz że zanim wpuścimy rybki woda musi dojrzeć  Wink ? Ale to już za późno i tak. Ale pamiętaj żeby nie wymieniać całej wody tylko ją podmieniać.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2007, 18:03:33 »

Oczywiście ze mozna, nawet wcinają niezle  Shocked ... Lubią marchewke, papryke, ogórek i inne ale wiecej o tym masz na forum i na http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.html

Pozdrawiam, Magda.
Grand
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 09, 2007, 21:08:07 »

No wiem Wink zanim wposciłem rybki akwarium stało ponad tydzień ale chyba nie za któtko bo rybki są zdrowe i kolorowe nie kupowałem od razu wszystkich ryb tylko po trochu i ostatnio właśnie chyba z 3 dni temu kupiłem 2 kiryski i mam zamiar dokupic bo czytałem ze żyją one w stadzie i musi ich byc przynajmniej 6 ?
ALE DZISIAJ ZAUWAŻYŁEM ZE JEDEN Z KIRYSÓW JEST BARDZO PŁOWY CO SIĘ Z NIM DZIEJE CZY KTOS MIAL TAKI PROBLEM ?? 
TEN 2 MA NORMALNE BARWY (POMARAŃCZOWO-CZARNE)
Grand
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 09, 2007, 21:12:06 »

A co do tych ogórków .. to jakie one mają być takie zwykłe ? czy jakie bo są takie co sie kupuje na stoiskach z ważywami bo takiego to raczej sie nie gotuje ? chyba
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 09, 2007, 21:16:19 »

zwykły zielony ogórek

Grand
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2007, 21:21:46 »

i mam go kawałek wrzucić bez żadnego gotowania tak? Dzieki wam wszystkim za odpowiedzi
 Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: