Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co to za licho?  (Przeczytany 4234 razy)
szpilka
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2007, 16:24:38 »

Jak ustaliłam parametry to inne licho się przypałętało...........mam 126l w akwa, wodę wlałam dwa tygodnie temu, na drugi dzień włożylam roślinki, po kolejnych 2 dniach musiałam wpuścic rybki, sytuacja zbyt skomplikowana aby pisac dlaczego do niedojrzałego akwa, ale stało sie i już............

Aby obizyć ph ktore na początku było 7,8 - 8,0 dodawałam ph minus Tetry, powoli w dobowych póżniej w 2 dobowych odstepach, Ph spadło do 6,8 -7,0, Ale z tww 6 otrzymałam tww 0, two 12 na stałym poziomie.

I tu nastąpił krach............. rano nakarmiłam rybki, poszłam do pracy a moja mała pociecha wyłączyła filtr. Nie był aktywny ok.5 godzin, do tego poświeciło słoneczko niedługo ale jednak, i po powrocie do domu mało sama nie padłam.
 Woda była lekko mętna, pływały w niej kłaczki które były przyczepione do maleńkich drobinek np pokarmu lub do roslin i na dnie, takie farfocle bez koloru, tak jakby pleśń zanurzona w wodzie. Po włączeniu filtra osadziło się tego mnóstwo na rurce wlotowej z sitkiem, wyczyściłam.

Podmieniłam 40% wody (dodałam sera nitrivec biokultury) którą przygotowałam ze wzgl na tww aby nie było takie niskie bo obawiałam się skoków ph. Trochę było lepiej, ale pojawiło sie brązowiejące cudo na wężach od filtra (zew. kubełkowy Tetra 700) W międzyczasie zmieniłam oswietlenie ze standardu w pokrywie na Oceanic Light i Oceanic Colour.

Zaciemniam akwa, bo doradzono mi ograniczyć światło, dziś czyszczę wężyki i znów podmieniam wodę moje rybki dostaną szoku.... a ja z nimi........Szukałam opisów porad ale nic mi nie pasowało do tych kłaczków,

poradźcie coś, proszę
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 04, 2007, 19:30:13 »

A możesz dać zdjęcie tych kłaczków? Ja mam chyba coś podobnego w wężach i stawiam na kolonie bakterii nitryfikacyjnych.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2007, 21:04:41 »

to troche niemozliwe aby TWW spadlo nagle na 0. Cus nie teges. Przypuszczam ze pH-minus cos zmienia w wodzie, ze zaklamuje testy. Nie polecal bym tego uzywac. lepiej zrobic bimrownie albo dac sobie calkiem spokoj z obnizaniem pH, jesli chemia jest jedyna mozliwoscia.

Te klaczki sa rzeczywiscie troche nietypowe. Wnioskuje z tego co przeczytalem, ze te klaki sa na stronie zewnetrznej rurek a nie wewnatrz. Bo te, o ktorych Seboos mowi, powstaja raczej wewnatrz wezy i to raczej nie po 2 tygodniach swierzego akwa.

Tak jak seboos napisal, postaraj sie dac zdjecie bo tak trudno powiedziec. W prawdzie znam cos atakiego bezkolorowego, ale u mnie pojawialo sie to np. na rurce drewnianej, ktora lezala dlugo w wodzie w sklepie i glonojady to zjadly.

Mozliwe, ze metnosc wody nie ma nic wspolnego z tymi klakami na rurkach. Dla swierzego akwa jest metnosc normalka, zwlaszcza jak slonce na nie swieci; ale te klaki, o ktorych piszesz sa dosc nietypowe.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 21:07:38 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2007, 08:46:40 »

to troche niemozliwe aby TWW spadlo nagle na 0. Cus nie teges. Przypuszczam ze pH-minus cos zmienia w wodzie, ze zaklamuje testy.
Możliwe. pH minus poza obniżeniem pH obniża też TWW. Inaczej ciężko obniżyć pH Wink
 Zresztą jest to napisane na każdym środku do obniżania pH.
Np. Aquacid z zooleka:
działanie: obniża odczyn pH wody i twardość węglanową. 20 ml = 600 l×°n tzn. 20 ml preparatu obniża twardość węglanową wody o około 2 °n w 300 l wody.
zródło: www.zoolek.pl

Pytanie tylko jak ten środek bardzo obniża TWW Huh

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2007, 11:04:30 »

jeśli akwarium jest niedojrzałe może mieć wysokie stężenie związków azotu. pewnie tak było w tym wypadku jeśli ma tylko dwa tyg. wtedy tww spada nawet samoczynnie do ''prawie-zera''. jeśli jeszcze do tego pomogłaś sobie trochę pH minus to efekt był dosyć szybki.
świetlówki które masz szpilka są do akwarium morskiego. ich barwy nie są odpowiednie dla roślin. może ładnie wyglądają ale mało mają z tego światła.
nowe akwarium powinno dojrzeć mimo wszystko bez rybek , szkoda że stało się inaczej. mam nadzieję że nic im teraz nie będzie.
nie wiem jaka wodę masz w kranie ale być może najlepszym wyjściem będzie zakup filtra RO. wtedy miałabyś czystą wodę i taką jaką chcesz. przeciwko glonom polecam minerały - u mnie nawet w nasłonecznionym baniaku nie ma po nich śladu.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2007, 11:31:39 »

przeciwko glonom polecam minerały
Możesz rozwinąć myśl Huh Jakie konkretnie minerały Huh Masz na myśli mikro/makro Huh

kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2007, 14:02:03 »

chodziło mi o ciąg dalszy poprzedniego zdania. minerały dodawane do wody RO , bo przecież czystej wody destylowanej  z zerową twardością nikt nie dolewa do zbiornika. może z rybami ale trzeba mieć doświadczenie.
piszę o nich już od pewnego czasu w moich postach. konkretnie Dennerle osmose+.
jeśli lejemy wodę z kranu to nic dziwnego że glony tak dobrze na niej rosną.
wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2007, 15:40:02 »

tez kiedys mialem takie farfocle. u mnie wygladaly jak pajaczyna, takie biale niteczki. po paru dniach same znikly.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2007, 20:27:00 »

konkretnie Dennerle osmose+.

A Ty nie mieszkasz przypadkiem w Niemczech...
Bo tu raczej nima nic z Dennerle, poza mozliwoscia poogladania sobie ich dosyc fajnej strony www.

Czy te mineraly od PlantaGainer beda podobnie dzialac...?

Ach i takie pytanko na marginesie:
Jesli ja daje 50% RO i 50% Kranovit filtrowany przez 10" (m.in blok weglowy), to powinienem do tej polowy RO dadawac te mineraly czy moge dawac tak bez niczego. W kranie mam TWO ok 11°, wiec ten moj mix bedzie mial ok 5,5°. z tego co pamietam z ulotki AquaArt'u, to ten ich HydroMineral (czy jak mu tam) podwyzsza TWO i TWW z 0° na jakies 2°,3° (TWW oczywiscie mniej) cos kolo tego - czyli niewiele

szpilka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2007, 20:46:03 »

Zdjęcie klaczków postaram się zrobić oczywiście chociażby do celów "dydaktycznych",- te w rurkach zbrazowiały, a te w akwarium po wymianie wody ok 60% i weekendowym zaciemnieniu wyraznie się zmniejszyły.

Rybki mają się dobrze, dbam o nie jak tylko mogę. Staram sie aby miały parametry wody jak najlepsze i coś pysznego do jedzonka.

Chyba  jednak kupię RO, myślę że się opłaci, bo dowożenie wody od mojego brata, który ma super wodę w której rozmnażają się paletki jest uciążliwe.

Pytanie i prośba do kafarski:
Jakie oświetlenie bylby odpowiednie ze wzgl na rosliny i ryby? Moze być coś nawet z Niemiec, bedąc w Zgorzelcu przelecę się do Gorlitz,..... i z pewnościa poszukam minerałów.
Dziękuję za podpowiedź

Oswald:
kłaczki są wew. rurek, te na zew. przyjęłabym za kurz którego w domu raczej nie mam w nadmiarze. Kłaczki w dodatku zbrązowiały, oblepiły rurki. Po podmianie wody ta z odpływem z akwa jest w lepszym stanie, natomiast ta z dopływem nie ulegla zmianie. Jutro biorę się za ich mechaniczne czyszczenie.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 10, 2007, 13:02:20 »

co do światła to najlepsze z rur jakie mam to JBL serii solar. tylko że to T5 dł 145cm -kupiłem je ze względu na długą żywotność, jedną mam już półtora roku i świeci jeszcze. możesz dobrać coś dobrego w zwykłym sklepie ze świetlówkami. dobre dla roślin  i wybarwiające ryby są świetlówki serii 830 do 865 jeśli było by ci zbyt żółto w akwarium dokup jakąś jaśniejszą.
nie wiem czy pg będą takie same jak Dennerle, nawozy pg są jakieś rzadkie - w/g mnie brakuje w nich trochę potasu.
w zależności od tego ile wlejesz minerałów taką otrzymasz wodę- do opakowania osmose|+ jest dołączona miarka. jedna miarka zwiększa w 100l wody ro tww do 1,3st  a two do 2st. chyba bo opakowanie już mi się skończyło i wyrzuciłem je.
jeśli chcesz ''zrobić'' wodę dobrą dla roślin to musisz dać odpowiednią większa ilość minerałów - niezależnie od producenta.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2007, 13:22:11 wysłane przez kafarski » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 10, 2007, 14:27:47 »

Oswald:
kłaczki są wew. rurek, te na zew. przyjęłabym za kurz którego w domu raczej nie mam w nadmiarze. Kłaczki w dodatku zbrązowiały, oblepiły rurki. Po podmianie wody ta z odpływem z akwa jest w lepszym stanie, natomiast ta z dopływem nie ulegla zmianie. Jutro biorę się za ich mechaniczne czyszczenie.

Mysle, ze to bedzie to, o czym Seboos na poczatku pisal, ale dokladnie nie znam definicji. Ja natywam to na razie krasnorosty. To takie cos, co zyje w ciemnosci w dobrze natlenionej wodzie o szybkim ruchu. Czyli weze od filtra to optymalny domek. One powstaja raczej w obu wezach/rurkach (in & out) ale w wylocie z filtra wiele intensywniej. Osiedlaja sie w nich ponoc bakterie nitrifikacyjne, co zwieksza wydajnosc biol. filtra. W zasadzie nie trzeba ich usuwac, dopuki weze i rurki sa drozne. Usuwa sie je raczej mechanicznie, szczotka na sznurku lub drucie. Sa one tez czeesto zjadane przez ryby, jak wleca do akwa (nieszkodliwe i pozywne).

Czesto przy zalaczaniu filtra wylatuja z rurek i zasyfiaja akwarium. Zebrane w jakies sitko lub kawalek rajstopy wygladaja jak czerwono-brunatny sluz.

szpilka
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2007, 15:42:35 »

Mysle, ze to bedzie to, o czym Seboos na poczatku pisal, ale dokladnie nie znam definicji. Ja natywam to na razie krasnorosty. To takie cos, co zyje w ciemnosci w dobrze natlenionej wodzie o szybkim ruchu. Czyli weze od filtra to optymalny domek. One powstaja raczej w obu wezach/rurkach (in & out) ale w wylocie z filtra wiele intensywniej. Osiedlaja sie w nich ponoc bakterie nitrifikacyjne, co zwieksza wydajnosc biol. filtra. W zasadzie nie trzeba ich usuwac, dopuki weze i rurki sa drozne. Usuwa sie je raczej mechanicznie, szczotka na sznurku lub drucie. Sa one tez czeesto zjadane przez ryby, jak wleca do akwa (nieszkodliwe i pozywne).

Czesto przy zalaczaniu filtra wylatuja z rurek i zasyfiaja akwarium. Zebrane w jakies sitko lub kawalek rajstopy wygladaja jak czerwono-brunatny sluz.
[/quote]

To mogłoby się zgadzać,ja mam wodę ogólnie dobrze natlenioną. Brzęczyk działa 24h/dobę jako kurtyna z bąbelkami o małym wypływie ale jadnak całą dobę. Gdzieś na forum czytałam że ktoś włącza go kilka razy dziennie po 15 min, ciekawe czy wystarcza.
A jesli to coś jest nieszkodliwe to byłoby super, ponieważ mój znajomy twierdzi że niestety po wyczyszczeniu rurek i tak mu się pojawiawiają wykwity. Przestał z nimi walczyć.
Poza tym to jest właśnie taka galaretka którą widać nawet w rurkach, jak faluje z ruchem wody.
Taka galaretka pojawia się też na korzeniach, ale jest bezbarwna. Czy to jest to samo? Czy znowu nowe licho................ Cheesy
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2007, 21:58:53 »

To mogłoby się zgadzać,ja mam wodę ogólnie dobrze natlenioną. Brzęczyk działa 24h/dobę jako kurtyna z bąbelkami o małym wypływie ale jadnak całą dobę. Gdzieś na forum czytałam że ktoś włącza go kilka razy dziennie po 15 min, ciekawe czy wystarcza.
ja wlaczam co 2 godziny po 15 minut i tak cala dobe.

Taka galaretka pojawia się też na korzeniach, ale jest bezbarwna. Czy to jest to samo? Czy znowu nowe licho................ Cheesy

prawdopodobnie to inne licho. Te krasnorosty sa rczej tylko w rurkach. Jest gdzies fajna stronka o tych lichach, ale ja zgublem link. Moze ktos zapoda...plz
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 22:05:01 wysłane przez Oswald » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: