Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biotop-czym w koncu jest?!  (Przeczytany 3928 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Maj 15, 2007, 17:17:27 »

Ostatnio na lekcjach biologii mamy podstawy ekologii i poznajmy duzo nowych terminow (biocenoza, ekosystem, oddzialywanie antagonistyczne itp...) Chcialbym omowic tylko jedno z nich, a mianowicie BIOTOP... Czym on w koncu jest? W Wikipedii mozna przeczytac: "obszar zamieszkany przez organizmy żywe o tych samych lub bardzo zbliżonych wymaganiach życiowych. Pierwotnie dotyczący tylko abiotycznych elementów siedliska. !Obecnie często rozumiany jako siedlisko nieożywione zmienione przez biocenozę (kompleks roślinny)!. Biotop razem z biocenozą tworzy ekosystem."
To wiec co? Obszar zamieszkany przez zwierzatka, czy srodowisko nieozywione? W moim podreczniku od biologii jest to drugie, "srodowisko nieozywione"... Juz mi sie wszystko pomieszalo, z tymi biotopami, biocenozami... Jezeli mialbym wierzyc podrecznikowi, to bledem bylo by segregowanie ryb "biotopami", a "biocenozami" juz nie? Jednak, by biocenoza trwala to: musza byc 3 "rodzaje" organizmow (producenci-roslinki, konsument I i II i dalszych rzedow oraz destruenci, ktorych brak w akwarium?) i materia musi krazyc.
Mam nadzieje, ze ktos mnie poprawi.
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2007, 17:48:31 »

O ile pamiętam to biotop są to organizmy ożywione i nieożywione żyjące w tym samym środowisku... Ale mogę się mylić, ponieważ to miałem na początku roku szkolnego, a mi szybko wiedza wylatuje.

EDIT: Patrząc na poniższy post to faktycznie szybko wyleciała mi zdobyta wiedza^^'
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 18:14:44 wysłane przez CyFer » Zapisane

akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2007, 18:04:11 »

BIOTOP stanowi nieożywioną część ekosystemu, środowisko, w którym żyje dana biocenoza. Składają sie na niego czynniki abiotyczne, takie jak: światło, temperatura, woda, tlen, dwutlenek węgla, ciśnienie, skład chemiczny podłoża, grawitacja, topografia itp.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2007, 19:00:51 »

BIOTOP stanowi nieożywioną część ekosystemu, środowisko, w którym żyje dana biocenoza. Składają sie na niego czynniki abiotyczne, takie jak: światło, temperatura, woda, tlen, dwutlenek węgla, ciśnienie, skład chemiczny podłoża, grawitacja, topografia itp.
Troszkę rozwinę ... Postaram się na podstawie podwodnego świata
światło - natężenie, czas oświetlania, barwa (np przez ile czasu jest oświetlany zbiornik przez słońce i czy np jest w którymś miejscu nieoświetlany)
temp - jaką temp ma woda w ciągu calej doby (rano mniej, w poludnie więcej, wieczorem mniej, w nocy itd); np średnia temp
woda - przejrzystość, klarowność, pH, twardość; nurt wody (silny, słaby, wody stojące)
tlen, dwutlenek węgla  - ogólnie jakie związki chem wyst w wodzie
ciśnienie - jakie ciśnienie panuje w wodzie (np w morzu na pewnej głębokości jest większe)
skład chem  podłoża - czy to jest wapień, piasek, kwarc
grawitacja - hmmm stała 9,82 jeśli dobrze pamiętam  Grin
topografia - ukształtowanie dna (pagórki, płaskie, jaskinie podwodne itp), "skład" dna - skały, korzenie, czysty piasek, ziemia, glina...
Wydaje mi się że jednak na biotop ma również wpływ fauna i flora - ale może sie mylę ...

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2007, 20:03:51 »

Biotop to tylko miejsce, gdzie moze istniec zycie. Definicja zaklada ze w kazdym miejscu na ziemi moze istniec zycie.
(Biotop; z greckiego. bios = zycie + topos = miejsce)

Biotop (wszystko abiotyczne j.w.) + biocenoza (wszystko biotyczne) = ekosystem

Biotop moze ksztaltowac/oddzialywac/wplywac na biocenoze a biocenoza na biotop.

Biotopem moze byc nawet wieza koscielna, autostrada itp;
las albo lezacy w tym lesie pien drzewa.
Ale chodzi tylko o miejsce i wszystkie faktory abiotyczne - nie o czesc biotyczna (np. lasu)
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 20:10:27 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2007, 12:16:22 »

Czyli biotop nie okresla ryb, tylko pH wody itp itd, co wymienil Seboos i akwa209? Wiec w akwarium powiedzmy Ameryki płd mozna trzymac ryby z Tanganiki i nadal bedzie to akwarium biotopowe? Wiem, ze to glupawe polaczenie, ale jak napisal Oswald "Biotop moze ksztaltowac/oddzialywac/wplywac na biocenoze" a biocenoza to organizmy? 
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2007, 13:05:03 »

Tak, w dowolnym akwarium biotopowym mógłbyś trzymać pielęgnice tylko, ze nie byłoby im za dobrze w większości z nich. Termin biotop w akwarystyce precyzuje miejsce, które chcemy odtworzyć z natury a nie całokształt. Poza tym pisanie o biotopie Ameryki południowej wydaje mi się bez sensu z uwagi na różnorodność biotopów w ramach tego kontynentu. Biotopem w sensie akwarystycznym może być np biotop leśnej rzeki w Ameryce Południowej, pole ryżowe w Azji, wartki strumień górski gdzieś w Alpach, polskie jezioro na Mazurach, jezioro Malawi w Afryce. Do takiego biotopu (pod względem parametrów wody, temperatury, ilości światła, podłoża itp) dobiera się gatunki ryb i roślin, które występują w danym biotopie czyli w danym miejscu.

Tak ja to widzę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Maj 16, 2007, 13:56:34 »

To co jest w akwarystyce okreslane biotopem nie ma imho absolutnie nic wspolnego z tym biotopem z definicji.

Bo wedlug definicji np. moje akwarium jest juz indywidualnym biotopem samym w sobie - i to absolutnie nie gra roli, czy sobie robie tam ameryke czy malawi.

W moim akwarium moge jedynie starac sie upodobnic pewne abiotyczne faktory (np. pH, temperature, prad wody) do tych, ktore istnieja w realnym habitacie tych zywych organizmow, ktore w tym akwa trzymam.

Ten akwarystyczny biotop to raczej proba odzwierciedlenia ekosystemu albo nawet habitatu. Wedlug definicji mowa o "biotopie malawi" jest wrecz paradoksem. Bo jezioro malawi to jeden biotop, a czyjes akwarium to inny biotop.

W akwarystyce, jako akwa biotopowe okresla sie takie, w ktorym panuja abiotyczne warunki upodobnione do pewnego biotopu - i w ktorym trzyma sie organizmy zywe, ktorych habitatem (miejscem zamieszkania/zycia) w naturze jest ten biotop.
(przy czym powinno sie wiedziec ze jeden habitat moze zajmowac wiele biotopow, a w jednym biotopie moze byc wiele habitatow)

Trzeba zrozumiec, ze ten "biotop" z definicji jest pojeciem bardzo teoretycznym, jesli biotopem moze byc np. las, a jesli mowimy o lesie jako biotopie, to nie zaliczamy do niego drzew, zwierzat i wszystkich innych zywych organirmow. Chodzi wtedy np. m.in. o takie faktory abiotyczne jak cien drzew, wilgotnosc powietrza, brak wiatru itp. czyli w wiekszosci faktory abiotyczne, choc stworzone/ksztaltowane przez zywe organizmy plus te czynniki, o ktorych juz pisal seboos.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 14:04:17 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: