Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rataj - czy ktoś ma doświadczenia w bezpośrednim zakupie przez sieć.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rataj - czy ktoś ma doświadczenia w bezpośrednim zakupie przez sieć.  (Przeczytany 7098 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 06, 2007, 09:10:00 »

TURYSTA źle podał nazwę, miało być chyba fibell.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 06, 2007, 14:07:58 »

hmmm to masz jego gg 1481320
moze cos pokrecilem z jego nikiem ale kupuje juz od niego bezposrednio nie przez allegro
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Lipiec 07, 2007, 16:43:52 »

Wulo , sam jestem z Wawy, więc za kontakt do faceta z Krakowa dziękuję, trochę za daleko. Dla wszystkich ciekawych jak wyglądał zakup z Rataja:
- rośliny zamawiałem w niedzielę
- wyjechały w poniedziałek
- odebrałem w czwartek
podsumowując, jednak nie polecam, Lotos doszedł w fatalnym stanie, praktycznie kompost, Ehinodrus - dziury w liściach, połamane łodyżki i liście, Kyptokotyny  - wysłano sadzonki wielkości paznokcia, Valisnera - zgniłe, połamane liście.
Szkoda czasu na późniejszą walkę z dostawcą.

Okazuje się, że ilością roślin, którymi miałem obsadzić zbiornik, udoło mi się obsadzić jego połowę, na przyszłość skożystam z polecanych przez Was hodowców.

Pozdrawiam

Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Lipiec 07, 2007, 16:49:20 »

Ja zamawialem kilka roslinek z azjii a dokladniej Malezjii. Roslinki byly porzadnie zapakowane, w woreczkach byly rowniez waciki nasaczone woda. Paczke dostalem po 3 dniach i wszystko bylo ok. 2 razy zamawialem tez rybki na ebayu. 50 neonkow (2 padly) i akare pomaranczowopletwa (ktora wyla zapakowana w podwojny worecczek z woda i w stropianowym zamykanym pudelku). To w jakim stanie dostaniesz towar w duzej mierze zalezy od sprzedawcy. Jak on sie postara to raczej wszystko powinnoi byc OK!

Regards: HELLmans

kempin
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 07, 2007, 21:11:15 »

Witam!!!

Rybki zamawiales na e-bay'u  Huh  Normalnie paczka przyslane? Czy odbiór osobisty?
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Lipiec 07, 2007, 21:33:56 »

Normalnie przeslana paczka przez Parcellink (czy jakos tak). Wszystko bylo ok. Dogadaj sie tylko ze sprzedajacym kiedy masz otrzymac paczke (zebys byl w domu). Juz on zadba o paczke (bynajmniej powinien) Woreczek z woda ktory dopuszcza tlen i wypuszcza co2 z wnetrza.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #21 : Lipiec 09, 2007, 12:49:47 »

Hellmans opisz dokladnie swoja trasakcje poruszyles ciekawy watek moze pomocny dla innych
Pozdrawiam
Turysta
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Lipiec 09, 2007, 16:48:21 »

Wypatruje ciekawe akucje na ebayu (sygeruje sie dostawa nie dalej niz 200 mil jezeli chodzi o rybki). Kupuje a sprzedawca odpowiednio pakuje (neonki przyszly mi w specjalnych woreczkach ktore przepuszczaja do srodka tlen a jednoczesnie wydala ze srodka co2). Woreczki z rybkami sa zapakowane w male kartony (w srodko rozniez sa gazety i woreczki wypelnione powietrzem). Na paczce sprzedawca pisze jasno i wyraźnie (LIVE FISH INSIDE). Mam do wyboru rodzaj przesyłki im wiecej zaplacisz tym szybciej otrzymasz przesylke. W dwa dni mi doszla i wszystko bylo ok. To jezeli chodzi o małe neonki. Innym razem kupiłem dorosła samice Green Terror od kolesia zza Londynu. On ja zapakował w 2 woreczki z woda i dodatkowo wsadzil w stropianowy pojemnik. Ryba podczas dostawy przydziurawila worek ale jakoś przeżyla dzieki pojemnikowi. Jeżeli chodzi o roslinki to zamawialem kilka z Malezji (Azja). Każda roślinka byla osobno pakowana w woreczek szczelnie zamykany. W srodku były rownież waciki nasaczone woda, a cala roslinka byla owinieta w chusteczke chigieniczna. Wszystie rosliny byly wsadzone w duza koperte babelkowa. Na kopercie zaznaczone (LIVE INSIDE). Ani z roślinkami ani z rybkami nie bylo problemu (tylko z neonkow z 50sztuk 2 padly). Sprzedawca powiadamia Cie kiedy dotrze dostawca (tylko godziny nie moze okreslic i w tym sek).

A oto link do mojego ulubionego sprzedawcy z ebayu: Jego nick to  'AquaticMagic'

http://stores.ebay.com/AquaticMagic_W0QQssPageNameZstrkQ3amefsQ3amesstQQtZkm

Regards: HELLmans

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #23 : Lipiec 14, 2007, 20:17:43 »

Dzieki za opis a jak sie maja sprawy kosztow platnosc domyslalm sie ze przelew ?
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Lipiec 14, 2007, 22:26:22 »

ebay jest prawie caly zdominowany przez platnosci PAYPAL. www.paypal.com

EDIT: www.paypal.pl
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2007, 22:33:21 wysłane przez Hellmans » Zapisane

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Październik 02, 2007, 07:17:00 »

Odgrzebie temat bo zainteresowałam sie ostatnio produktami Rataja. Co prawda nie roślinami bo w jednym z moich ulubionych sklepów są ceny baardzo przystępne (koszyk 9,90), rośliny ładne (oczywiście emers, ale to standard) i spory wybór. W każdym razie zakupiłam od Rataja (ale nie bezpośrednio tylko poprzez allegro i taniej niż od Rataja) Biokvas (zbieram już powoli oprzyrządowanie do 45 Wink) no i skończyły mi sie testy na NO2 i NO3 - tez zakupiłam firmy Rataj. Różnica w cenie w porównaniu do Sery czy JBL jest kolosalna. Zobaczymy jak z jakością.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: