Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Rak florydzki (Procambarus alleni) – niebieski.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rak florydzki (Procambarus alleni) – niebieski.  (Przeczytany 4450 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« : Maj 05, 2007, 07:58:12 »

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym gatunkiem , jeśli tak to proszę o jakiekolwiek dane z „życia wzięte”!

Niedawno kupiłem dwa takie raki, trzymam je w akwarium ogólnym (wielogatunkowym) i nie zauważam żadnych niepokojących zdarzeń. Raków też za bardzo nie widać bo mają sporo różnych kryjówek i ciągle się chowają.

Poniżej jest link do strony na której znalazłem opis tych raków i parę zdjęć:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.man.poznan.pl/~dominito/raki/rak2.JPG&imgrefurl=http://www.man.poznan.pl/~dominito/raki/raki.html&h=450&w=600&sz=62&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=gf7hWdqXAT-4DM:&tbnh=101&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Drak%2Bniebieski%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26rls%3DGGLJ,GGLJ:2006-45,GGLJ:pl%26sa%3DN

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2007, 12:33:25 »

sam jestem ciekaw zachowania tego raka w akwarium. podobno to jeden z najspokojniejszych, choć jak jest niedokarmiany to poluje na ryby. Jak poczynisz jakieś obserwacje to koniecznie napisz.

PS: Kupowałeś w 3mieście czy przez internet?

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2007, 13:38:31 »

Krystek kolejne dziwactwo w akwarium co nie  Grin Grin Grin Życze sukcesów z hodowlą tego zwierzątka i mam nadzieję że nie skończy się to tak jak z iglicznią  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2007, 14:14:21 »

ja miałem raki amerykanskie złowiłem je na siatkę w pobliskim stawie i miałem w akwairum (osobnym) przez 3 lata ogólnie miałem 6 sztuk w 126 litrach to tak się rozmnażały że musiałem je spowrotem do stawu zanieśc - ale chociaż sobie pojadły u mnie dobre żeczy - bardzo ciekawe stworzenia Smiley największy urusł mi do 15 cm a największa udręka jaką miałem to to że strasznie jadły rośliny z regóły przycinały u nasady i rośłina wypływała a potem dałem same rośliny pływające. spokojniutkie stworzenia były zadziwiające było to jak szybko rosły. jadły praktycznie wszystko płatki dla ryb sałatę a nawet mięso jednak robaki były ich ulubionym pokarmem. wypuściłem na wolnośc ale znów mnie ciągnie żeby pójśc nad ten staw:)

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2007, 18:10:03 »

Niedługo trochę posprzątam w akwarium i zrobi się więcej miejsca dla raczków. Może wtedy będzie je lepiej widać i poczynię jakieś obserwację. Napewno napiszę coś o nich!
Kupiłem je w Gdyni na Chyloni.

sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2007, 20:40:32 »

Dość agresywne.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 28, 2007, 21:31:38 »

Jak na razie agresji u nich nie zauważyłem.
Spacerują sobie i wyszukują czegoś do zjedzenia. Właściwie to samiec ciągle łazi bo samica schowała się w skorupie po kokosie i nie wyłazi od 5 dni.
Zauważyłem, że na odwłoku trzyma sporo jajeczek. Może coś z tego będzie!?
Jak coś się wydarzy nowego to napiszę!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: