Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Kamienie sklejac zwykłym silikonem???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kamienie sklejac zwykłym silikonem???  (Przeczytany 2489 razy)
Wojtas126
Zainteresowany
**

« : Maj 28, 2007, 14:32:21 »

Mam pytanko mianowicie chodzi mi o to czy zwykłym silikonem mozna posklejac kamyki i włozyc do akwa czy musi byc jakis specjalny klej czy co???
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 13:39:41 wysłane przez Oswald » Zapisane
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2007, 14:42:34 »

sylikonem do klejenia akwarii. zwykły zawiera środki grzybobujcze etc.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2007, 15:33:13 »

A mam takie pytanie w jakim celu przyklejasz te kamienie do akwa bo szczerze mowiac pierwszy raz  slysze Huh Embarrassed
Wojtas126
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2007, 20:53:46 »

ja niechce do akwa do szyby tylo z kamyczków sklejc cos
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2007, 21:42:05 »

Proponuje kupić silikon akwarystyczny, dostępny chyba w każdym sklepie zoologicznym. Nie jest drogi a na pewno bezpieczny.  Smiley
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2007, 15:55:28 »

Silikon Akwarystyczny znajdziesz w każdym dużym markecie budowlanym, każdy szanujący się producent uszczelniaczy (Soudal, Den Brawen, Tytan, Dragon) ma taki w swojej ofercie, np  w Obi za tubę 310 ml Silikonu Akwarystycznego Soudal trzeba zapłacić 17,95, notabene zanim go znalazłem, to facio z akwarystycznego zdarł ze mnie po 12 zeta za 100 ml, w markecie wyszło 2 razy taniej. Silikony akwarystyczne tym sie różnią od normalnych brakiem trucizn grzybobójczych, barwników, dodatków kredy i przedewszystkim rodzajem zastosowanego utwardzacza (w akwarystycznych utwardzacz jest mniej szkodliwy ale droższy). Dla bezpieczeństwa jednak w kartach technicznych tych produktów (higieniczne atesty PZH), PRODUCENCI ZALECAJĄ 4 dniowe schnięcie a nastepnie 24 godzinne moczenie w wodzie i póżniejszą (po 24 h) jej wymianę na wodę czystą świerzą. Nigdzie o tym się nie mówi głośno, dopiero w atestach higienicznych i kartach produktów jest to jasno napisane: każdy, ale to bezwzględnie każdy (ZWYKŁY I AKWARYSTYCZNY) silicon jest toksyczny do momentu całkowitego jego wyschnięcia!!! czyli od (w sprzyjających warunkach) 24h do 4 dób, chociaż by silicon mógł związać potrzebna jest w powietrzu wilgoć (lub wodzie dlatego zalecają na koniec 24 godzinne moczenie), w powietrzu suchym, bez dostepu wilgoci silicon nigdy właściwie nie wyschnie.
Aha, jeszcze jedno: żadna spoina nie może być grubsza niż 10 mm, bo znów istnieje grożba, że głębsze warstwy znów mogą nie związać właściwie.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 17:28:23 wysłane przez King » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: