Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie o filtr ro.  (Przeczytany 1239 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« : Maj 16, 2007, 14:39:42 »

pytam szczególnie tych którzy mają filtr ro. mam na działce taki duży silos na deszczówkę i ostatnio jej się dosyc dużo zebrało około nawet 250 litrów i mam pytanie. czy mogę tą deszczówkę potraktowac filtrem RO i potem  do akwa? i mam jeszcze jedno pytanie:

czy ten odpad wody co została przez filtr RO odrzucona mogę wlewac do silosa jeszcze raz żeby ją przefiltrowac?

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2007, 20:51:33 »

wiesz wiedzmin, to jest troche niekonwencjonalne pytanie.

deszczowka to w zasadzie woda destylowana bez zadnych mineralow. Zaiera jednak caly syf, ktory jest wypuszczany przez przemysl w atmosfere. Trudno powiedziec co.

Teoretychnie przepuszczajac wode destylowana przez filtr Ro powinienes miec zero sciekow. Tak chyba jednak nie bedzie, ale z ciekawosci powinienes sprobowac.

Aby jednak woda przechodzila przez membrane RO, potrzebne jest pewne wysokie cisnienie. Nie wiem jak je uzyskasz.

IMHO to troche gra nie warta swieczki. Lepiej brac wode z wodociagow i scieki wlewac do tego silosa, aby to potem do podlewania uzywac. Ja swoje scieki kieruje tez bezposrednio do ogrodka.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mick k-ce
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2007, 21:43:56 »

tak jak mówi Oswald woda deszczowa szczególnie w pobliżu terenów uprzemysłowionych moze zawierać liczne związki siarki i innych pierwiastkow a takze rozpuszczonych szkodliwych związków organicznych Sad a wszystko to przez przemysł a nawet zwykłe samochody Lips Sealed
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: