Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Rysa na szbie akwarium - czy stanowi zagrożenie.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rysa na szbie akwarium - czy stanowi zagrożenie.  (Przeczytany 3524 razy)
King
Stały użytkownik

« : Czerwiec 11, 2007, 17:13:29 »

Miałem dzisiaj odebrać akwarium 180x60x60, odmówiłem (zastanawiam się czy słusznie) bo akwarium mniej więcej w połowie wysokości bocznej szyby (tej 60 x 60 cm) ma wewnątrz rysę długości jalichś 2 cm, głębokoą na jakieś 02 - 0,3 mm, czy taka rysa stanowi zagrożenie? W szkle podobno gromadzą się naprężenia, nie chciałbym żeby mi się 600 litrów wylało na dębowy parkiet w domu, a przy okazji jeszcze sąsiadom z dołu. Odebrać, czy kazać zrobić nowe?

ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2007, 17:20:51 »

600 litrow to duzo.. a woda wywiera pewne niemale cisnienie..... ja osobiscie bym sie zastanawiała...... Undecided
hm.. wzielam linijke... nawet nie  pol milimetra..... a ile ma grubosci ta szyba w akwarium?? w moim u żółwia jest kiiiilka rys od wewnetrznej strony.. ale litraz mnieszy i nie cale nalane...i  nic sie nie dzieje....
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 17:25:59 wysłane przez ja!!! » Zapisane
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2007, 17:37:48 »

Ja w moim akwa (200l) mam pełno rys bo akwa ma już około 15 lat i trochę sie tego nazbierało ale nic sie nie dzieje no ale 200l a 600l to trochę duża różnica....Smiley

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2007, 17:44:58 »

Ja bym chuchała na zimne i kazała wymienić szybę, przy 650 litrach bym się bała mieć takie akwa. A w ogóle rysa jest niezbyt przyjemna dla oka. Więc reklamuj i heja banana.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2007, 18:32:36 »

Każ im wymienić tą szybę. Ta rysa raczej nie jest grozna ... ale klient placi, klient wymaga. Nowe szkło ma być funkel nówka idealka. IMHO masz prawo żądać porządnej roboty.

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2007, 22:37:54 »

Każ im wymienić tą szybę. Ta rysa raczej nie jest grozna ... ale klient placi, klient wymaga. Nowe szkło ma być funkel nówka idealka. IMHO masz prawo żądać porządnej roboty.
Dokładnie Marzyciel Nie twoja wina, że szyba porysowana i wogóle. Nich dają nową i juz Cool Tongue

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2007, 10:36:35 »

Wiecie,

ta rysa mnie za bardzo nie irytuje bo przykryje ją osprzęt od strony ściany, sam zarządzam marketem pewnej sieci budowlanej (nie mówię jakiej, żeby nie robić reklamy:)) i coś niecoś wiem o prawach klienta, zapewniam Was, że jeżeli zdecyduję się na odbiór tego akwarium, to będzie to miało właściwe odbicie w jego cenie, co nawet bardziej mnie urządza, niż czekanie na naprawę, ważne było dla mnie tylko to czy ta rysa jest bezpieczna, czy nie, skoro jest bezpieczna jak mówi Sebos, to rozpoczynam negocjacje, zapewne producentowi też bardziej się to będzie opłacało, niż wożenie się ze sprzętem tam i z powrotem

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2007, 12:04:12 »

no ale sama cena to nie wszystko jak masz okazje to je wymien tez pracuje w pewnej firmie i zajmuje sie miedzy innymi negocjacjami i jak jest okazja to biore tylko dobre dla mnie
drSystem
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2007, 08:44:52 »

Z tego co napisales nie da sie wywnioskowac czy to jest rysa czy mikropekniecie, zreszta wszystko zalezy gdzie sie znajduje, jesli w 1/3 wysokosci od gory i na dodatek na bocznej szybie to nie powinno byc problemu i mozna wziac, choc osobiscie bym nie ryzykowal, pomagalem kumplowi ratowac mieszkanie po 150 litrach i nie wygladalo to dobrze. Jeszcze jedna wazna uwaga : technologia wykonywania klejonych zbiornikow, zwlaszcza duzych,  jest taka, ze praktycznie wyklucza naprawe, tak po prawdzie trzeba rozebrac caly i skleic od nowa - tylko wtedy wytrzymalosc konstrukcji bedzie 100%.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 08:52:22 wysłane przez drSystem » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: