Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o barwe światła w akwarium  (Przeczytany 1947 razy)
Galasek
Nowy
*

One Men Show

« : Czerwiec 05, 2007, 21:57:16 »

Witam ,
jestem tutaj nowy , zresztą w akwarystyce także:)... od razu powiem, że przeszukiwałem forum i nie mogłem znaleźć podobnego tematu.
Posiadam Akwarium o wymiarach 40x30x30 z pokrywa standardowa i w niej jest zamontowany tzn" mały gwint" E14 i narazie mam tam wkręconą żarówkę 40W jednak raz, że mi kolor jej światła nie odpowiada a dwa boje sie o moje nurzance poniewaz znajdują sie bardzo blisko tej żarówki a ona wytwarza sporo ciepla i boje sie ze poprostu mi zmarnieją.
Dziś cały dzień siedziałem sobie na tym forum i szukałem róznych ciekawych rozwiązań dotyczących  akwarium i natrafiłem na zdanie iż świetlówki z trzonkiem G23 świetnie się nadaja na oświetlenie akwariowe....i tutaj nasówają mi się pytania:
1 Czy te świetlówki sa naprawde dobrym rozwiązaniem w akwarium ( szczególnie moim małym)
2 Jaka barwa światła jest najlepsza w tym wypadku ponieważ widziałem ze rozpietosc wsrod nich jest dosyc mocna bo od 2700K - 6400K

Dziekuje za odpowiedzi

Nuttin to lose...It's just me against the world baby...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2007, 07:36:15 »

Te świetlówki są świetne bo są płaskie i mało miejsca zajmują w obudowie poza tym tak się nie grzeją jak zwykłe żarówy. Jeśli masz możliwość kup 6400 K, jest to najbardziej zbliżona do światła dziennego.

Przejrzyj jeszcze tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,4757.0.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Galasek
Nowy
*

One Men Show

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2007, 10:04:27 »

Dziekuje bardzo Emi:) uratowalas zycie mi a napewno moim rybkom i roslinkom bo cos nie jestem przekonany do tego co tam mam wkrecone, i tak juz wydawalo mi sie odrobine lepsze od standardu ale wiedzialem ze to tymczasowe:). Teraz tylko kwestia kupienia wszystkiego i zamontowania:D.
Pozdrawiam

Nuttin to lose...It's just me against the world baby...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: