Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Kopnięte pH a kranówka
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kopnięte pH a kranówka  (Przeczytany 6197 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 07, 2007, 21:21:00 »

Ja swoje szyszki zbieralem pod blokiem i bylo ok. Tylko pamiętaj zeby je najpierw sparzyc gorącą wodą. Uwaga - silnie barwią wodę.

Sparzyć gorącą wodą - czyli wrzucić je na chwilkę do wrzątku ?? Nie trzymać ich tam długo tak ??

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 07, 2007, 21:44:43 »

Tak, możesz je nawet na sitku oblać wrzącą wodą. Tylko pamiętaj o tym, zeby pozbyć się nasionek. Po prostu przed sparzeniem jak są bardzo suche trochę nimi potrząśnij.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 07, 2007, 21:45:56 »

Ja robilem tak. Najpierw dobrze opłukałem. Póżniej dałem na 24 godz do zamrazalnika. Potem zalałem wrzatkiem i poczekalem az w miarę wystygnie. Potem jeszcze raz wypłukałem i do akwa. Podobnie z liśmi dębu.

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 07, 2007, 21:49:15 »

A ja wrzucam suche liście i pływają po powierzchni aż same zatoną. Bardzo ładny widok  Wink
Używam bukowych. Bardzo długo się trzymają w akwarium.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 08, 2007, 17:50:55 »

Witam podczepię się pod temacik i zapytam o obniżenie ph. Mam 112l akwa i woda ma ph - 8, kh - 9, gh - 13. Chciałbym troszkę obniżyć ph i kupiłem szyszki olchy czarnej pakowane przez MHK Filtus. Na opakowaniu jest napisane że 2-3 szyszki na 20l wody. Mam pytanko co jaki okres trzeba wyciągać juz leżące w akwa szyszki i wrzucać nowe ?? I drugie pytanko, czy muszę kupować szyszki w sklepie zoologicznym czy mogą być to szyszki olchy ktore sam znajde ?? Pozdrawiam.

kH=9° jest optymalne aby miec pH= 7° do 7,3°. Brak Ci poprostu troszke CO2.
Z w.w. tabelki wynika, ze CO2 masz na poziomie ok 3mg/l a powinienes miec na 14 do 29 mg/l

Ciekawi mnie czy moze zbyt mocno napowietrzasz?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2007, 17:52:56 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 08, 2007, 18:14:12 »

kH=9° jest optymalne aby miec pH= 7° do 7,3°. Brak Ci poprostu troszke CO2.
Z w.w. tabelki wynika, ze CO2 masz na poziomie ok 3mg/l a powinienes miec na 14 do 29 mg/l

Ciekawi mnie czy moze zbyt mocno napowietrzasz?

Hmm mam filtr Aquaszut Junior Bio N500 i całyczas chodzi i napowietrza, może skręce na jakieś minimum powietrze żeby ledwo co kilka bąbelków wylatywało ?? Taki niski poziom Co2 pewnie też wpływa na to że roślinki rosną jak rosną, czyli słabo a glonów pod dostatkiem co ??

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 08, 2007, 18:20:46 »

Hmm mam filtr Aquaszut Junior Bio N500 i całyczas chodzi i napowietrza, może skręce na jakieś minimum powietrze żeby ledwo co kilka bąbelków wylatywało ?? Taki niski poziom Co2 pewnie też wpływa na to że roślinki rosną jak rosną, czyli słabo a glonów pod dostatkiem co ??

Tak! Napowietrzanie bardzo ukorzystnia rozwoj glonow. W zasadzie mozesz napowietrzanie calkiem odlaczyc i tylko tak nakierowac wylot filtra, aby troche falowal tafla wody. Obserwuj rybki, bo przy tych chwilowych upalach temp. wody czesto wzrasta i sie mniej tlenu w wodzie rozpuszcza. Takze, jak beda szybko oddychac, to daj im troche tego natleniania.

Ale caly czas na full to nie jest najlepsze rozwiazanie. Na ogol rybki potrzebuja tylko ulamek tej ilosci tlenu, jaka jest w naszych akwariach.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 08, 2007, 18:51:46 »

Tak! Napowietrzanie bardzo ukorzystnia rozwoj glonow. W zasadzie mozesz napowietrzanie calkiem odlaczyc i tylko tak nakierowac wylot filtra, aby troche falowal tafla wody. Obserwuj rybki, bo przy tych chwilowych upalach temp. wody czesto wzrasta i sie mniej tlenu w wodzie rozpuszcza. Takze, jak beda szybko oddychac, to daj im troche tego natleniania.

Ale caly czas na full to nie jest najlepsze rozwiazanie. Na ogol rybki potrzebuja tylko ulamek tej ilosci tlenu, jaka jest w naszych akwariach.

Dzięki Oswald. Powietrze skręcone do zera. Filtr jest duży i jest zanurzony około 1,5 cm pod powierzchnią wody więc zdjąłem tylko końcówkę która kierowała strumień wody w dól. Teraz strumień wylatuje równolegle do lustra wody i woda lekko faluje, myślę że to wystarczy. Oczywiście rybki będę obserwował Wink Jutro zrobię podmiankę i gdzieś w połowie tygodnia zrobię kolejne testy. Zobaczymy czy coś się zmieni Wink Pozdrawiam.

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: