Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne wkłady filtracyjne.  (Przeczytany 1408 razy)
King
Stały użytkownik

« : Czerwiec 04, 2007, 16:32:11 »

Otworzyłem właśnie pudełko mojego nowiutkiego Unimaxa 700 Plus, a w środku zonk, zamiast ostatniego normalnego medium filtracyjnego Bio Cerramax, włożone są jakieś takie dziwne Bio Balle, ale takie ogromne ze 3 cm średnicy, powyżej są jeszcze jedne, takie mniejsze 1 cm. Co to za licho? W instrukcji napisali, że dokładają "gratis" nowy 8 cud świata jako medium filtracyjne, a ja sie zastanawiam czy po prostu zamiast starej dobrej ceramiki nie wkładają tam tego plastikowego badziewia, żeby taniej było. Zostawić toto, czy wymienić?

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2007, 16:50:29 »

czy wygląda to mniejwięcej jak taka kólka z listkami po bokach Huh?? jeżeli tak to możesz to wywalić i zakupić Bio Cerramax wiesz plastik jest troszke tańszy niż ceramika:) te malutkie są ok (jeżeli to takie malutkie jeżyki) te duże to raczej do filtra do oczka wodnego
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2007, 17:52:51 »

To cos to sie nazywa bio-ball'e. Jest to świetene biologiczne medium filtracyjne. Ja w swoim filtrze mam tez duże i jest ok. Poza tym, dalbym tam ceramike no i ofc gabke i np wate.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2007, 14:25:18 »

Zostawić toto, czy wymienić?

Co do BioBalli to podzielam raczej pogląd Skalara. Choć wynika to raczej z przypuszczeń niż z doświadczenia czy informacji. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, aby plastikowe jeżyki były optymalnym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych.

Co do ceramiki, to jest tego mnóstwo na rynku. Proponuje rzucić okiem na wkłady Aquaszuta "PoroRing S" - ich zaletą jest to, że są o wiele mniejsze niż inne i wchodzi ich poprostu więcej do filtra.

Jeśli szukasz prawdziwego HiTechu to zobacz np. Wkłady firmy Eheim o nazwie "Substrat Pro"
lub firmy Sera o nazwie "Siporax". Oby dwa są robione nie z ceramiki, ale ze spiekanego szkła, a to ponoć zwiększa powierzchnie osadzania się bakterii i polepsza przepływ wody.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: