Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Chory zbrojnik - mozliwe zatrucie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chory zbrojnik - mozliwe zatrucie  (Przeczytany 2065 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« : Czerwiec 02, 2007, 17:37:31 »

Witka,

wczoraj wieczorem przy karmieniu zbrojnikow znalazlem mojego L239 na srodku akwa lezacego na plecach. Jeszcze zyl, wiec go wsadzilem do 10L separatki i dolalem troche Aquatanu, bo akurat nic innego nie mialem.

Zbrojnik nie ma zadnych objawow choroby. Szukalem w necie i znalazlem, ze moze jest to zatrucie metalem lub nikotyna. (duzo pale w pokoju, gdzie jest akwa, a ostatnio bylo otwarte z powodu upalow). Pozatym L239 jest ponoc bardzo wrazliwy na metale ciezkie w wodzie.

Innym rybkom wiedzie sie jak narazie super. Zbrojnik w dzien troche sie ruszal, ale teraz jakby znowu oslabl.

Nie mam zbytnio mozliwosci wymienic cala wode. Robie co 2-3 dni podmianki ok 40L i dzis rano tez.
Wywalilem w filtrze wszystkie media i napchalem wegla aktywowanego. Dolalem do wody w ogolnym odpowiednia ilosc Aquatanu (Wiaze metale ciezkie i inne syfy, uspokaja, chroni blony sluzowe) -  i wsadzilem go znow do ogolnego

Zbrojnik jakby probowal plywac, ale sie ciagle wywraca na plecy. Trwa to juz gdzies z 20 godzin.

Dodam, ze jak na codzien karmie (glownie daje cukinie) to nabijam ja na lyzke albo widelec, nie wiem z czego sa zrobione, ale sa dobrej jakosci.

1/3 wody do akwa idzie zawsze przez blok weglowy/osmoze/drugi blok weglowy, a 1/3 idzie tylko przez blok weglowy.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2007, 18:27:58 »

oswaldzie moje zbrojniki też kłada się na grzbiet - ale to jest naturalne - przyczepiaja się do góry nogami do kożenia i potem się puszczaja, często śpią leżąc odwrócone na żwirku. też myslałem że były chore ale to się u mnie ciągle powtarza ryby przystępują do tarła więc są zdrowe i jedza więc to może byc jakieś z zachowań pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2007, 18:37:51 »

Ja takiego zachowania jeszcze nigdy nie zarejstrowalem. Moje tez przysysaja sie od dolu do korzeni, ale jeszcze sie nigdy zaden nie odczepil.

A tego mam juz z tydzien, i tez sie tak nigdy nie zachowywal. IMHO wyglada to na chorobe albo zatrucie.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2007, 18:46:19 »

http://www.inco.wroc.pl/~ar43/index.html

poczytaj - tam jest o kładzeniu się zbrojników do góry nogami - facet pisze że to naturalne zjawisko ale jeszcze nikt nie udowodnił dlaczego tak robią.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2007, 23:22:47 »

Zbrojnik ten jest bardzo wrażliwy na jakość wody i nie jest łatwy w hodowli, dość często zapada na różne choroby.

Potrzebuje czystej wody z silnym nurtem i mocnym napowietrzaniem. Po za tym wpuszczenie go do ogólnego bez kwarantanny też jest złym posunięciem.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2007, 17:40:05 »

Zbrojniczek niestety zdechl. Ogladalem zwloki, ale zadnych objawow choroby nie dostrzeglem. Bardzo zaluje; pochowalem go w ogrodku... Bylem b. dumny z niego, bo na ogol takich drogich nie kupuje, ale trafilem akurat na sprzedawczynie, ktora sie nie znala na numerkach i mi go sprzedala jako innego L-ka i zaplacilem ok. 1/2 ceny.

Apropos mam pytanie. Jak bym robil dla nowych rybek kwarantanne, to czy jest jakis srodek, ktory moge dolac do wody, aby unieszkodliwil ewentualne zarazki, a nie naruszyl zdrowia zbrojniczkow - przede wszytkim delikatnej fauny traktu pokarmowego?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2007, 17:47:05 »

hmmm jedyne co to woda utleniona. to najdelikarniejszy sposób. i niczego więcej bym dla zbrojników nie polecał.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2007, 22:15:05 »

bakterie przewodu pokarmowego giną zdaje się nie od zarazków tylko z powodu przegłodzenia ryby

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: