Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Biała plama - rozbora klinowa - foto
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biała plama - rozbora klinowa - foto  (Przeczytany 6064 razy)
p1ryba
Nowy
*

« : Lipiec 12, 2007, 09:46:32 »

W sobote, w ubiegłym tygodniu wpuściłem do akwarium 10 rozbór klinowych. Dzisiaj jedna z nich ma sporą, białą plamę na grzbiecie (krostę). Nie mogę doliczyć się 1 szt. Przeszukałem akwarium, gdyby była padnięta powinienem ją gdzieś znaleźć, może jak przenosiłem chorą do kuli gdzieś mi się zawieruszyła - nie wiem..  Reszta obsady wygląda ok.

Parametrów wody nie mam teraz czym zmierzyć ale jak startował zbiornik wszystko było ok.

spróbuje znaleźć jakiś lepszy aparat - wtedy wstawię zdjęcie.

Edit.
Chora rybka wylądowała w kuli. Woda odlana z akwarium + sól akwarystyczna.

Zdjęcia:

Dodam jeszcze, że pozostałe rozbory zachowują się tak jakby nic się nie stało. Przed chwilą dwie z nich wiły sie w uścisku pod lliściem anubiasa - samica odwrócona do góry nogami - co prawdopodobnie będzie oznaczać tarło.

Wygląda na to, że moją rozborę dopadło coś takiego: http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=3&GalleryId=2&klickedPic=005_m. Gdyby tylko ktoś mógł mi pomóc z tłumaczeniem. Czy ta choroba jest zakaźna?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 10:37:42 wysłane przez p1ryba » Zapisane
p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2007, 14:51:00 »

Byłem w akwarystycznym. Dostałem Sera baktopur. Potraktują tym odsadzona rybkę. Czekam na Wasze opinie czy zastosować ten środek także w ogólnym?
p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2007, 19:45:25 »

Znalazłem brakującą sztukę. Pływała do góry brzuchem w rzęście. Ma wyraźny wytrzeszcz oczu.
Lać Sere do ogólnego?

chyba trochę lepszej jakości. Wyłowiona chora rybka.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 19:59:38 wysłane przez p1ryba » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2007, 07:21:37 »

Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji Zmień.

Co do martwej rybki: po paru godzinach w wodzie każda rybka ma wytrzeszcz oczu bo gazy, które powstają podczas rozkładu dają o sobie znać.

Co do chorej: prawdopodobnie rybka ma jakąś infekcję bakteryjną albo pasożyty albo jakąś inną chorobę. Trudno powiedzieć, zdjęcia niewyraźne i nie wiadomo co jest powodem choroby (czy akwarium było dojrzałe, jakie są parametry wody). Przełóż chorą rybę do osobnego pojemnika z wodą z ogólnego i tam ją lecz. Dobrze napowietrzaj.  Lanie leków antybakteryjnych do ogólnego bardzo zaburza wszelkie parametry i wybije Ci bakterie nitryfikacyjne więc nie jest wskazane.

Jak się czuje rybka z plamą? Czy inne ryby w ogólnym wykazują symptomy choroby czy jakieś inne niepokojące objawy?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2007, 10:15:33 »

Chora rybka dzisiaj w miejscu białej krosty ma otwarta ranę, jest już odsadzona. Reszta obsady w ogólnym nie wykazuje żadnych oznak choroby - zachowują się i wyglądają normalnie. Nie pamiętam jakie miałem parametry wody na starcie ale akwarium dojrzewało ok 2 tyg a woda przed wpuszczeniem rybek miała ph - 6,5. Dzisiaj chorej posmaruje ranę rivanolem i jak dostane w aptece nadmanganianu potasu tak jak opisał to wiedzmin22 w tym temacie -> http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10408.0.html.

Ok 15 podam parametry wody i wstawię lepsze zdjęcia.

PS. Wezmę sobie do serca "Zmień" Wink

Edit. Użyłem tylko rivanolu. Sytuacja od ranka gwałtownie się pogarsza. Wydaje mi się, że to już koniec.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 12:37:33 wysłane przez p1ryba » Zapisane
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2007, 10:54:29 »

To może być Plistoforoza albo Ichtiosporidioza. Musisz wkleić lepsze zdjęcia i napisać dokładnie jak sie ryby zachowywały.
p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2007, 13:54:04 »

Lepszych zdjęć niestety chyba nie zrobię. Chora rybka niedługo padnie.

Parametry wody:
 NO3 - 10
 NO2- 0
 gH - >16,0
 kH - 10,0
 pH - 7,0
Temp. 25oC

Właściwości wody dla rozbory klinowej:
Temp: 24-30oC    Twardość: 5-12on    Odczyn: 6,0-6,5 pH

Oprócz rozbór mam jeszcze samca bojownika, 6 glonojadów i dwa otoski. Ryby w akwarium zachowują sie nadal naturalnie - ganiają sie, jedzą pokarm, pływają w grupie.

Czy powinienem zastosować jakąś profilaktykę?

@splendens
Ta rybka która zdechła w zbiorniku nie miała żadnych zmian na skurze, ta która jeszcze próbuje pływać odsadzona ma tylko jedna ranę. To chyba nie to o czym pisałeś.

Boje sie tylko o resztę i to nie na żarty.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2007, 14:10:12 »

no to źle zrobiłeś że użyłeś tylko rivanolu. chodziło o to że nadmanganian jest stabilizatorem i zobojętniaczem roztworu rivanolu naniesionego na skórę. masz zrobic wodny roztwór rivanolu w proporcjach 1:1 wody i rivanolu. do tego pomocna jest strzykawka (aby odmierzyc te same ilości). roztwór nadmanganianu robisz poprzez rozpuszczenie w szklance wody 3 ziarenek (masz kupic nadmanganian w granulkach) tak aby woda zrobiła się fioletowa.

co do samego smarowania - do tego używa się pędzelka - jak najbardziej miękkiego i z jak najbardziej drobnego włosia. smarujesz najpierw chore miejsce wodnym roztworem rivanolu (ryba w siatce) i zanużasz rybę na 5 minut do wody - chodzi o to żeby rivanol się wchłonął ale ryba ma byc nadal w siatce żeby nie uciekła. po 5 minutach kąpieli czynnośc powtarzasz z roztworem nadmanganianu, tyle że po posmarowaniu nadmanganianem rybę od razu wpuszczasz do zbiornika z siatki. czynnośc z nadmanganianem usuwa (dezaktywuje) tą częśc rivanolu która się nie wchłonęła. i tak robisz przez 3 dni 1 dzień przerwy znów 3 dni i tak aż do zaniku ogniska choroby.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
p1ryba
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2007, 10:48:41 »

Czyli to co zrobiłem było bez sensu. Nauczka na przyszłość.
Narazie w akwarium spokuj.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: