Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PLEKOSTOMUS  (Przeczytany 2647 razy)
rybok
Nowy
*

« : Lipiec 01, 2007, 20:23:22 »

CZY KTOS MOZE MI NAPISAC WSZYSTKO O PLEKOSTOMUSIE?
CO JEDZĄ?
JAK SIE ROZMNAZAJĄ?
CO LUBIĄ JEŚĆ NAJBARDZIEJ?
JAK ODRÓŻNIĆ SAMCA OD SAMICY?
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2007, 20:40:51 »

może coś pomoże:
http://akwa-mania.mud.pl/ryby/mojeryby/plesto/plesto.html

p.s. opcja szukaj nie boli - google przyjacielem  Wink
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2007, 20:44:35 »

Jak pewnie dobrze wiesz Plekostomus jest ryba wymagajaca duzego akwarium. 120l to chyba minimum.
Co do diety powinna składać się przede wszystkim z pokarmu roślinnego. Nawet dorosłe ryby chętniej zjadają glony i rośliny wyższe, niż mięso. Doskonałym pokarmem dla nich jest mrożona lub sparzona cukinia (polecana przez akwarystów z USA). Ryby lubią też sparzoną sałatę, marchewkę, ogórka, kapustę oraz gotowany kalafior (który jest wedle raportów kilku polskich akwarystów przysmakiem wszelkich zbrojników). "Plekostomusy" raczej nie niszczą roślin, chyba, że są wygłodzone, a rośliny osłabione (np. mają podgnite liście).

Jeżeli chodzi o rozmnazanie to niestety ta ryba nie rozmnaza sie w akwariach. Udane rozmnożenie w niewoli zanotowano jak dotąd w dużych zbiornikach hodowlanych w Azji.

Dymorfizm płciowy też jest nieznany.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2007, 20:53:47 »

akwarium. 120l to chyba minimum.
240L wydaje sie być minimalnej wielkości zbiornikiem dla 1 sztuki.

Ryby nie rozmnażają się w akwarium, gdyż do tarła wymagają wysokiego ciśnienia. Trą się na dużych głębokościach, gdzie w mule samiec kopie norę, w której ryby odbywają tarło. Ryby dostępne w naszych sklepach rozmnażane są w stawach hodowlanych w Azji. Dymorfizm płciowy u tych ryb nie występuje.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2007, 21:57:00 »

240L wydaje sie być minimalnej wielkości zbiornikiem dla 1 sztuki.

Ja bym powiedzial - absolutne minimum 600 L.

Znam pewną knajpę z 600l zbiornikiem, w krórym pływa kilka dorosłych - widać, że im ciasno. Ta ryba osiąga wielkość dorosłego jamnika.

PS tu na forum piszemy czcionką mieszaną a nie tylko dużą - proszę się dostosować
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 07:46:57 wysłane przez Emi » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2007, 11:16:54 »

Wczoraj właśnie oddałem plekostomusa do sklepu. Plekostomus może urosnąć taki duży jak gibbiceps(50-60cm długości). Mojego plekostomusa karmiłem sałatą, pokarmem Tetra PlecoMin i czasami Tetra Wafer Mix. Smakował mu też Vitabin Tropicala. U plekostomusów nie występuje dymfizm płciowy nie występuje.

papa

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: