Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Wąsiki kirysków - zmiana aranżacji akwarium...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąsiki kirysków - zmiana aranżacji akwarium...  (Przeczytany 3953 razy)
AgAbA
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 17, 2007, 22:49:33 »

dzięki za foto bardzo ładnie to wygląda super  Good !

cieszę się, że się pooba Cheesy

tylko zastanawiam się  jak bedziesz oczyszczała piasek żeby nie ściemniał czy  jest na to jakaś rada

będę odmulać tak jak żwirek tylko zatkam trochę wylot wężyka żeby mi piasku nie zassało Wink mam nadzieję, że to wystarczy

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 20, 2007, 17:21:55 »

nie nie wystarczy i tak i tak bedzie ci sie robil coraz bardziej ciemny i bedzie bardzo smierdział (ja tak mialem kiedys Smiley ) a przy odmulaniu wessiesz caly piasek z dna. i tak to bedzie mniej wiecej wygladalo, ewentualnie mozesz przy odmulaniu załozyc na odmulacz kawalek ponczochy i nałozyc na to gumkę recepturkę oczywiscie  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 17:23:28 wysłane przez glonojad » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 20, 2007, 21:25:07 »

Jest na to rada żeby nie ciemniał i nie śmierdział. Pod piasek daje się inne przepuszczalne, porowate, biologicznie aktywne podłoże, na to siatkę (plastikowa moskitiera do kupienia w ogrodniczym) i na to dopiero piasek. Siatka zapobiegnie wydostawaniu się podłoża na powierzchnię a nieczystości będę przechodzić i tak przez piasek i zbierać się właśnie w tym podłożu lecz nie tworząc mułu jak przy połączeniu z piachem.

Wtedy także można spokojnie rośliny sadzić bez strachy, ze będą gniły, że się nie ukorzenią czy będą wypływać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 21, 2007, 18:58:09 »

będę odmulać tak jak żwirek tylko zatkam trochę wylot wężyka żeby mi piasku nie zassało Wink mam nadzieję, że to wystarczy

Aby komfortowo odmulać potrzebujesz taki odmulacz zakończony jakby "dzwonem" czyli taką dosyć szeroką i długą rurą. Wielkość tej rury jest decydująca. Przy odpowiednio dobranym "dzwonie" piasek powinien się unosić i opadać spowrotem na dno, a jedynie "syf" powinien być zasysany przez wąż na zewnątrz.

Najlepiej ustawić wiadro tak, aby jedną ręką prowadzić odmulacz po akwa a drugą trzymać koniec węża tak, aby kciukiem zatykać i otwierać wylot do wiadra. Wtedy można wszystko b. komfortowo sterować. Tzn jak zobaczysz, że piasek jest zasysany zbyt wysoko, zatykasz wylot kciukiem i czekasz troche, aż opadnie.

Zakładanie pończochy na odmulacz mija się niestety z celem. Drobny piasek jest często drobniejszy, niż "syfki", króre chce się wyssać.

Niema nic lepszego niż odpowiednio wykorzystać siłę grawitacji do rozdzielania syfu od piachu.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: