Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z akarkami cętkowanymi  (Przeczytany 2871 razy)
mewiik
Stały użytkownik

« : Lipiec 13, 2007, 16:54:26 »

Witam.
Może niektórzy wiedzą, bo pisałem na forum, że parka moich akarek, miała ostatnio tarło, złożyły ikre itd. Niestety cała ikra spleśniała i od tego momentu zaczął się problem. Jak parka była bardzo zgodna wszędzie pływała razem, tak nagle wszystko się zmieniło. Samiec cały czas atakuje samicę, tak jakby jej w ogóle nie znał. Strasznie mi z tego powodu smutno, bo miałem nadzieje, że ponownie dojdzie do tarła, ale już sam nie wiem.
Dlatego chciałem się was spytać, czy mieliście podobne sytuacje i czy parki ponownie się łączyły??? Zastanawiałem się dlaczego tak się stało ale do żadnego realnego wniosku nie doszedłem Cry
Bardzo Was proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2007, 13:02:28 »

Czy naprawde nikt mi nie może pomóc Cry
Strasznie Was proszę.
Pozdrawiam papa

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
alexg10
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2007, 17:52:18 »

moze mają ponowne zaloty.
a swoją drogą mało masz tych rybek.

25l,2x danio pręgowane,2x danio lamparcie,3x kiryski pstry,3x brzanki zielone,2x gupiki,2x chokejówki,1x kosiarka,2xmolinezje
1x ślimak wodny
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2007, 18:35:43 »

Wiesz, jak samiec gania i podgryza samicę, to raczej zaloty to nie są Undecided
A jeśli chodzi o ilość rybek, to wiem że malutko, ale specjalnie nic nie kupowałem, bo chciałem żeby były same. Lecz dzisiaj dokupiłem 6 neonków i mam jeszcze w planie dokupienie 8-7 więc akwa się zarybi.

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2007, 21:49:29 »

Czy ta para sama się dobrała ?
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 15, 2007, 00:30:29 »

Tzn. ja zakupiłem 2 akarki, które pływały sobie przez 6 miesięcy i raczej się nie lubiły. Potem nagle się skojarzyły, więc chyba dobrały się same.

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2007, 18:02:55 »

Może jest tak, że np samiec ma ochote na kolejne gody a samica jeszcze nie. Stąd wzrost agresji. Sądzę, że jak para się dobrała to tak pozostanie. Aczkolwiek nie sądze aby były zadowolone z powiększenia się obsady (to tak na marginesie). Wiem, że pary czasami tak jak i ludzie maja gorsze dni. Pozostaje Ci czekać.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2007, 21:54:47 »

Można więc powiedzieć że to "normalne" zachowanie.
Ryby dobrały się same bo nie miały wyboru.Możesz więc spodziewać się takich niezgodnych zachowań przez jakiś czas jednak z każdym tarłem będą sie bardziej zgadzać ze sobą.
Miałem jakoś przez dwa lata te akarki tyle że z sześciu sztuk zostawiłem dwie dobrane ze stadka pary tak że nie obserwowałem takich kłótni małżeńskich.
Dodam jednak że w akwarium pływały dwie pary stąd zdarzały się małe utarczki miedzy dwoma duetami stąd nie wiadomo czy właśnie obecność dwóch par nie powodowała pełnej charmonii w małżeństwie potrzebnej do odpierania przeciwnika.
Sądzę jednak że nie tworzą one bardziej zżytych par na długi okres i tak poza okresem tarła ryby pływały prawie swobodnie grożac sobie czasem jedynie według płci a samce zalecały sie do obydwu samic jednocześnie. W czasie godów jednak, zawsze łączyły się w pary tak samo.

Moim zdaniem przejdzie im z wiekiem a jeśli samiec okaże się naprawdę grozny( samica z poszarpanymi mocno płetwami) to skutecznie pomaga oddzielenie samicy na około dwa tygodnie po czym wpuszczenie jej z powrotem z dojrzałą już ikrą.

mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 16, 2007, 10:25:58 »

Wielkie dzięki za odpowiedż.
Naszczęście samiec już nie jest agresywny i obydwie rybki pływają przeważnie razem i czasami się tylko przegonią i postroszą więc chyba im przeszło.
Ale mam jeszcze trochę inne pytanie. Bo ostatnio zakupiłem neonki i tak się zastanawiam, czy jak akarki znów będą mieć tarło, to czy one im ikry nie będą podjadać??? Jak myślicie???
Pozdrawiam

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 16, 2007, 20:11:36 »

A to już zależeć będzie od doświadczenia pary.Niedbalstwo i mały poziom instyktu rodzicielskiego sprawi że ikre zjedzą nie tylko neonki ale każde inne ryby.
Po za tym chciałbym uczulić na przyszłość na pewien fakt.
W akwarium z bardzo dużą ilością stadnych rybek wiele małych gatunków pielęgnic zjada notorycznie ikre a powodem jest właśnie duża ilość śmigających rybek stresujących parkę która rozmnaża się ciągle gdyż hormony grają ale nie doprowadza do wypłynięcia swoich młodych zjadając je w którejś fazie rozwoju lub zwyczajnie porzucając gniazdo.
To właśnie z kąsaczami miałem różne małe pielegniczki ( teraz tylko kakadu ) i samice po jakimś czasie wyprowadzały stadko narybku a neonki, jarzeńce czy zwinniki nie sprawiały oprowadzającej samicy czy parze żadnych problemów.
No ale to też nigdy nie było tak od razu za pierwszym razem, jednak z czasem przynosiło efekty.

Pozdrawiam.
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2007, 10:55:59 »

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedzi @Jarecki. Naprawdę mi pomogłeś.
Naszczęście samczyk z powrotem zainteresował się samiczką, więc spodziewam się tarła może już w tym tygodniu. Mam tylko nadzięję że tym razem odchowają małe.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje papa

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: