Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Za wcześnie urodzone?  (Przeczytany 4384 razy)
Marteczka0007
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 22, 2007, 06:37:37 »

Wczoraj byłam świadkiem narodzin malutkich molinezji... Coś jednak mnie nie pokoi, młode zaraz po urodzeniu opadały na dno i były wygięte (składały się w literkę U), w ogóle nie ruchliwe, niektóre były czarne a niektóre różowe... Czy to normalne zachowanie młodych molinezji?
I jeszcze jedno: podczas porodu z małymi rybkami wychodziły żółte kuleczki... Dlaczego?
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2007, 11:06:25 »

po prostu sie nierozwinely dobrze. Te małe kuleczki to ikra niedorozwinieta w ciele matki.

Astronotus ocellatus i drobnica.
akwar13
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2007, 14:45:40 »

to normalne u ikry molinezji jezeli jednak po tygodniu rybki nie zaczna same plywac to oznacza to ze sa chore lub juz konajace
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2007, 16:40:54 »

chyba miales na mysli dla narybku molinezji a pozatym jak po dwoch dniach nie zaczna plywac to bedzie to podejrzane
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2007, 22:40:11 »

Jeżeli młode po kilku godzinach nie zaczną pływać to pewne jest że nie są wstanie napełnić pęcherza pławnego i takie już zostaną pływając z wielkim trudem i szybko opadając na dno.
Takie ryby nawet przeżyją i urosną trochę lecz nie ma sensu podejmować próby wychowania tak niepełnosprawnych rybek.
Przyczyny nie znam gdyż za dużo drobnych czynników mozna sugerować ot choćby sugerowany przez ciebie zbyt wczesny poród  spowodowany jakimś czynnikiem stresu u matki.
To się zdarza czasami u wielu gatunków innych ryb nawet gdy wczesniej dawały zdrowe potomstwo.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2007, 06:41:24 »

Jarecki ma rację, że przedwczesny poród mógł być spowodowany stresem.
Miałem podobną sytuację z molinezją.  Chciałem ciężarną przenieść do innego akwarium i w całym tym stresie z odławianiem przedwcześnie urodziła mnóstwo wygiętych w literę U małych.
Przeżyło tylko kilka rybek które zaczęły same pływać, reszta która opadła na dno niestety nie przeżyła i musiałem je usunąć.

Myślę, że powodów poronienia u rybek może być więcej ale któż to wie jakie!? Ginekologiem i położnikiem nie jestem dlatego stres jest dobrym wyjaśnieniem. Grin

zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2007, 08:57:23 »

Poronienie u ryb żyworodnych może wywołać także za wysoka temperatura wody.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
JerseY
Nowy
*

Ryby i ich Podwodny Świat to coś wspaniałego.

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2007, 19:40:10 »

Kiedyś podczas udwiedzin u znajomej jej gupiczka zaczeła rodzić.Młode rodziły się martwe-czyli właśnie w kształcie literki U.Czasem tak bywa,ale nie jest to spowodowane z "samego siebie".eżeli dołożymy wszelkich starań i stworzymy naszym rybkom godne warunki,takie sytuacje zdażać się nie powinny Smiley .

Kocham zwierzęta Smiley .
Moje zwierzaki:pies,papużki faliste,rybki akwariowe,chomiki Smiley .
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 29, 2007, 21:27:34 »

Kiedyś podczas udwiedzin u znajomej jej gupiczka zaczeła rodzić.Młode rodziły się martwe-czyli właśnie w kształcie literki U.Czasem tak bywa,ale nie jest to spowodowane z "samego siebie".eżeli dołożymy wszelkich starań i stworzymy naszym rybkom godne warunki,takie sytuacje zdażać się nie powinny Smiley .

JerseY gupiki maja to do siebie że sa rybami zyworodnymi. I rodza sie w kształcie litery U.

I taka uwaga na przyszłość: Ja zanim napisałem pierwszego posta przez miesiac czasu śledzilem forum dzien w dzien. A po co? Żeby czasami sie nie zbłaźnić sie głupim pytaniem albo głupia wypowiedzia.

Regards: HELLmans

Marteczka0007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2007, 18:21:51 »

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Hmmm.... Tak myśle sobie że poród był wywołany za wcześnie, bo podmieniałam wode pare godzin przed jej porodem, może dlatego... Ale wszystkie 23 maluszki maja się już dobrze Smiley
Pozdrawiam papa
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2007, 20:05:45 »

No to bardzo dobrze ze rybki sa zdrowe bo szkoda takich maluszkow jakby mialoby im sie cos stac Wink
pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: