Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr fluidyzacyjny  (Przeczytany 9902 razy)
adriano210
Bywalec

« : Lipiec 04, 2007, 19:41:58 »

czy ktoś był by zainteresowany takim typem filtra? prosze o posty

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 08:22:32 »

Możesz przybliżyć pojęcie bo nie natknęłam się jeszcze na coś takiego?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2007, 00:42:20 »

Fluidyzacja - proces powstawania dynamicznej zawiesiny sproszkowanego ciała stałego w strumieniu gazu lub cieczy.

Zawiesinę tę tworzy się w specjalnych urządzeniach zwanych fluidyzatorami, w których przez specjalne naczynie zawierające warstwę proszku, przepuszcza się stale strumień płynu nośnego (powietrze, azot,woda itp.). Zawiesina fluidalna powstaje w momencie, gdy prędkość porywania cząstek ciała stałego przez płyn równoważy się z prędkością ich opadania pod wpływem grawitacji.

Cząstki w fazie fluidalnej są w stałym ruchu, przemieszczając się stale po całej objętości naczynia co sprawia wrażenie jakby warstwa ta zachowywała się jak wrząca ciecz. W warstwie fluidalnej występuje bardzo duża powierzchnia międzyfazowa gaz-ciało stałe, oraz bardzo łatwo dostarcza się do niej i odprowadza energię termiczną poprzez ogrzewanie lub chłodzenie strumienia gazu lub cieczy.

Zjawisko fluidyzacji wykorzystuje się do prowadzenia procesów technologicznych wymagających dużej powierzchni międzyfazowej i szybkiej wymiany ciepła.

na tym ciele stałym moga rozwija się bakterie które mają rozkladac materie organiczną powstałą w akwarium.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2007, 15:09:18 »

chodzi ci adriano210 o filtr firmy hobby? sporo kosztuje a jest niepotrzebnym gadżetem w akwarium.
piszesz jakbyś cytował reklamę producenta a te prawie nigdy nie oddają rzeczywistości.
bakterie aby mogły dobrze rozkładać materię organiczną wystarczy że będą obecne w wodzie i na samej ''materii organicznej''.
wg mnie ( i nie tylko) do dobrej filtracji wystarczy woda, rośliny, podłoże i światło - czyli akwarium Wink.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2007, 15:29:19 »

nawet nie wiem co to za firma - a takie dziwne instalacje robiłem na studiach Cheesy
to nie reklama taki filtr mozna zrobic tanio w sumie sprawdza sie przy pilegnicach a ja moge taki zaprojektowac ale jezeli ktos bedzie zainteresowany ja wiem ze to gadzet jest ale fluidyzacja to fajny proces ma duzo zalet i moim zdaniem sprawdzil by sie jezeli chcesz wysle ci na maila pdf gdzie jest duzo o tym typie filtracji Cheesy

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2007, 10:33:44 »

firma Hobby to chyba najtańsza firma która robi w miarę tanie i wytrzymałe ''gadżety''. niektórych sam używam i nie mam co na nie narzekać.
sam filtr fluidyzacyjny - jak by się nie nazywał- to nic innego jak filtr piaskowy. widziałem takie w akcji z przerobionych odpieniaczy od akwariów morskich. nawet 150 -180 cm słup akrylowej rury z piaskiem w środku. zasada taka sama jak przy każdym filtrze biologicznym - redukuje NH3/4 na NO2 i końcowe NO3, które trzeba usunąć podmianami lub kationitem.
takie filtry , tylko większe stosuje się do oczyszczania m.in. wody w basenach przydomowych.
myślę że sporym problemem byłoby płukanie wkładów - zawsze się zabrudzają a płukanie piasku nie należy do moich ulubionych zajęć.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2007, 10:36:42 »

A czy przypadkiem filtr okrzemkowy nie działa na takiej właśnie zasadzie ?

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2007, 11:15:26 »

filtr okrzemkowy jest produkowany jako prefiltr,  ma zatrzymywać najdrobniejsze syfki- takie do 5 μm. ale niestety nie pozbawia wody szarej zawiesiny co można zobaczyć na zdjęciach z wystaw pewnego klubu.
do tego filtra sam wkład jest tani ale cena obudowy do tego pyłu jest bardzo droga - coś koło 700-800 zł.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2007, 11:45:08 »

Widziałam jak działa filtr okrzemkowy na wystawie jednego klubu właśnie i musze przyznać, ze byłam pod wrażeniem. W ciągu kilka godzin z bagienka w 800 l akwarium zrobił kryształ. Nie wiem czy mówimy o tym samym klubie ale "szara zawiesina" to nic innego jak pierwotniaki po kilku dniach (bez filtra okrzemkowego).

Pozdrawiam,
Emi

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2007, 13:35:50 »

do tego filtra sam wkład jest tani ale cena obudowy do tego pyłu jest bardzo droga - coś koło 700-800 zł.
Hmmm nie powiedziałbym, że ziemia okrzemkowa jest tania ... w POCH w Glwiicach kilo za 85 zł. No chyba ze wie ktoś gdzie zdobyć taniej Huh A co do obudowy ... koszty żadne. Wystarczy pojemnik, siateczka, i pompa Smiley. Na stronie pewnego klubu jest to opisane jak to zrobić. Żebym ja tylko miał dostęp do ziemi okrzemkowej to już dawno to se zrobił ...

kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Lipiec 09, 2007, 14:23:13 »

kryształowa woda w baniakach wystawowych , gdzie wlewa się wodę przeważnie świeżą , jest do osiągnięcia po wlaniu ''starej'' wody z dojrzałego zbiornika. im więcej tym lepiej. polega to na wprowadzeniu bakterii nitryfikacyjnych które zajmują się resztą. jest to stary sposób choć czasem trudno to zrobić na wystawach.
można oczywiście stosować różne inne tricki jak choćby filtr okrzemkowy, jeśli się ma czas i pieniądze.
osobiście czytałem różne opinie o tym filtrze, także te negatywne. ogólnie sądzę że można go zastosować przy niedojrzałym zbiorniku do pozbycia się okrzemków (pod warunkiem że zadziała).
pod wpływem lektury ''Roślin w akwarium'' nie wkładam od ponad miesiąca żadnych prefiltrów typu wata, gąbka do podżwirówki i woda jest też kryształowa, bez zawiesin.
co do filtra piaskowego mam jeszcze pytanie w jakim stopniu zabrudza się on i jak wygląda sprawa z czyszczeniem?
masz rację seboos z korpusem filtra nie ma problemu bo są podobne do prefiltrów sznurkowych w sklepach budowlanych za jakieś 40-50 zł a wyglądają zupełnie jak te ''specjalistyczne'' do filtrów RO czy tego okrzemkowego.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2007, 15:39:35 »

kryształowa woda w baniakach wystawowych , gdzie wlewa się wodę przeważnie świeżą
Wiem ale kto będzie poświęcał swoje 800 l wody z baniaków ... jeśli ma się takich baniaków powiedzmy 5 do postawienia na wystawę?

Wiem, ze ten klub ma kranówkę odstaną w wielkich pojemnikach 1m3 wody i to chyba stoi o ile dobrze pamiętam jakieś 3 tygodnie. Fitry okrzemkowe wykorzystują podczas startu baniaków na wystawach żeby usunąć zawiesiny powstałe z ruszenia podłoża zaraz po zalaniu.

Pozdrawiam,
Emi

kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2007, 14:32:58 »

oprócz baniaków 1m3 ten klub posiada też filtr RO o wielkiej wydajności, więc wożenie wody mija się z celem. jeśli ten metr wody tylko stoi w baniaku to nie jest ta woda dojrzała - przy wlaniu do nowego akwarium z niewypłukanym podłożem zawsze będzie powodowała mgiełkę.
pisząc o wlewaniu ''starej'' wody miałem na myśli wlanie 10-20 procent pojemności nowego baniaka.
czytałem o jeszcze lepszej metodzie na stronie jakiegoś klubu ''gupikowego'' - na wystawach dosłownie wyciskają gąbkę z syfkiem do nowego akwarium. dosyć prymitywne ale działa. gąbka w nowym akwarium jest szybko zasiedlana przez bakterie i woda jest czyściutka w kilka godzin.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2007, 11:10:12 »

To prawda, nie jest to woda dojrzała i do tego potem używają filtra okrzemkowego, żeby odsiać tą mgiełkę.

Ze starą wodą i "syfkiem" jest to dużo bardziej skuteczne w naturalnym zwalczaniu zakwitów ale jeśli chodzi o zanieczyszczenia mechaniczne takie jak zruszane podłoże zaraz po zalaniu, gdzie nia ma czasu na odczekanie aż się wszystko wyklaruje to okrzemkowy jest niezastąpiony.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: