Hellmans
Zainteresowany
|
|
« : Czerwiec 04, 2007, 20:04:41 » |
|
Witam! Pare dni temu po dluugim poszukiwaniu znalazłem samice Green Terror dla mojego samca. Martwiłem sie ze dorosłe osobniki moga sie nie sparowac. po 2 dniu w akwarium samica zrobila duuza dziure naokolo kamienia, wiedzialem ze cos sie kreci.. 3 dnia na kamieniu juz jest ikra! na oko okolo 300-400 sztuk. ale niepokoi mnie jedna sprawa. 3 ziarenka sa splesniale. obawiam sie ze ploesn przejdzie dalej siejac wieksze zniszczenie. Na jakiejs stronie wyczytalem ze samica sama usunie zniszczana ikre. Jakos tego nie robi. Strasznie oboje pilnuja tej ikry a ja sie zastanawiam czy wlasnorecznie usunac zepsuta ikre... czy samica mi na to pozwoli (watpie jak patrze na jej zachowanie wzgledem innych ryb) czy moze zostawic tak jak jest...
Regards: HELLmans
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2007, 20:13:58 » |
|
zapewne mówisz o Aequidens rivulatus akara pomarańczowopłetwa tak? ma taka czarną plamkę z boku ciała?
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Hellmans
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2007, 20:14:28 » |
|
tak dokładnie EDIT: na tej stronie wyraznie jest napisane "plesniejaze ziarna ikry sa wybierane..." ale u mnie jakos nie wybiera... czy mam sam je usunac czy zostawic? link: http://members.chello.pl/a.maliszewski1/orybie.htmEdit 2: Tak wiem ze panikuje bo na kilkaset ziaren 3 plesnieja ale to moje pierwsze tarło w zyciu
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 20:18:27 wysłane przez Hellmans »
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2007, 20:22:32 » |
|
no one są dosyc agresywne dla innych ryb w czasie tarła. na uczelni mamy taką parę to jak się rozmnaają to nic w akwarium nie pływa oprócz nich. hmm jak wsadzisz rękę to będą cie próbowały pogryźc więc to nie jest dobre rozwiązanie, cześc ikry zawsze spleśnieje dlatego to jest normalne pleśnieje raczej ikra niezapłodniona. spokojnie twoje pielęgnice dadzą sobie radę. ja bym już szukał jakiegoś pokarmu dla tych małych bo możesz miec problemy z karmieniem. poszukaj w akwarystyku pokarmu płatkowanego i zmiel go między dwoma łyżeczkami na drobny miał, jeżeli masz dostęp do artemii to jeszcze lepiej. co do agresywności - będą ci atakowały większe ryby małych raczej nie ruszają, kiedy ikra się wykluje to pozostaw w akwarium tylko dorosłą parę i ich małe. resztę obsady przydałoby się oseparowac bo ci zjedzą narybek. pleśnieniem się nie martw bo zawsze coś tam spleśnieje, bardziej się nastaw na problem karmienia i szukaj pokarmu. jesli nie znajdziesz to zrób tak jak mówiłem - zetrzyj płatki w drobny miał. ale rybki będziesz karmił dopiero wtedy jak stracą woreczek żółtkowy pozdro!
nie ruszaj ikry.
|
|
|
|
|
|
|
Hellmans
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2007, 20:25:39 » |
|
Ok dzieki za porade wiedzmin22. Masz racje 4 guraminow wogole nie widac w akwarium... co do jedzenia to bede musial zrobic tak jak doradzasz.. zmielic... Dzieki!
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2007, 21:05:44 » |
|
jak coś to napisz priva do użytkownika Jarecki on prowadzi hodowlę pokarmu mikro żywego dla narybku i się dowiesz jak on to robi - wtedy nie będzie problemu pozdro!
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2007, 08:13:51 » |
|
Możesz kupić pokarm w sklepie np: - JBL Nobil Fluid - JBL Nobil Fluid (Artemia) - SERA Micron - Tropical MMicrovit
Albo karmić np nicieniami mikro (nasze pandy za tym przepadają) lub roztartym żółtkiem.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2007, 17:56:23 » |
|
Emi łatwo ci powiedziec - on mieszka w stanach.
|
|
|
|
|
|
|
Hellmans
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2007, 19:00:02 » |
|
w stanach to nie..Londyn. Ale fajnie bo aktualnie moja dziewczyna jest w polsce i wraca za tydzien. przekaze jej co napisala Emi. Wiedzmin22 dzieki za namiary do Jareckiego. Napewno sie do niego odezwe. Dzieki
Regards: HELLmans
|
|
|
|
|
|
|
cyba2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2007, 19:01:22 » |
|
łatwo ci powiedziec - on mieszka w stanach. A co? W Stanach nie ma jajek?
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 05, 2007, 19:08:15 » |
|
w stanach jest akwarystyka na poziomie... i na ladach w zoologach jest jak u nas było za komuny... stany to jednym słowem dziura w porównianiu z polska jeśli chodzi o akwarystykę.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 20:22:43 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
Hellmans
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2007, 19:47:47 » |
|
I nastał ten dzien..... zostałem ojcem hehe a na powaznie dzisiaj po pracy zauwazyłem ze samica nie pilnuje ikry tylko... kokosa. Mam w akwarium kokosz dziura o srednicy okolo 6 cm... samica przechylila kokosa dziura do gory a do srodka wpakowala mlode rybki... no to kryjowke znalazla super przed innymi rybami ale teraz to nawet i ja nie widze narybku (tylko od gory) i w tym jest mały problem. Nie widze czy male maja woreczek zółciowy czy nie :/ kiedy mam zaczac je karmic (narazie zmielonymi platkami). a i czy juz moge zabrac z akwarium resztki plesniejacej ikry? czy nie stresowac samicy wkladaniem rak do akwarium (to rada od Jareckiego pozdro dla niego). Regards: HELLmans
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2007, 20:56:47 » |
|
No pewnie że można usunąć zbielałą ikre bo nią się ona już nie interesuje.Problem byłby z usuwaniem tych ziaren spośród dobrych na oczach matki. Z karmieniem to spokojnie bo larwy dlatego nie pływają gdyż resorbują woreczek żółciowy. Gdy skończą, zaczną pływać i żerować jednocześnie. Narybek większości pielęgnic a już szczególnie takich jest dość duży i pięknie wcina artemię od samego początku. Nie jestem zwolennikiem karmienia narybku sztucznym pokarmem z małymi wyjatkami ale powinien wystarczyć na początek bo masz doczynienia z mało wybrednym narybkiem. Rozejrzyj się jednak za mrożonkami bo można kupić często drobny plankton z mrożoną wrotką włącznie który chętniej będzie zjadany. Po za tym wiele gatunków "mieli" gruby pokarm i wypluwa rozdrobniony w ławicę swoich dzieci. Nie wiem akurat czy ten również ale to bardzo możliwe.
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2007, 06:03:11 » |
|
słuchaj znajdz trawy lub siana zalej wodą w słoiku postaw na oknie na 2 , 3 dni jak woda zakwitnie to to znaczy zrobi się z niej zoo zmetnieje to bedziesz tam miał pierwotniaki zbieraj je rurką lub pipetą i wpuszczaj do akwa, inny sposób wez drut ponczoche zrob z tego siateczke i łap plankton np w jakims stawie w parku mozesz go wpuscic do akwa jak woda jest napowietrzana to zyje dosc długo jest wiele sposobów uniwersalny zółtko jajka tylko uwazaj zeby nie przesadzić z rozkladu jaja powstaje siarkowodór który jest zabójczy dla narybku
|
|
|
|
|
|
|
|