Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « muszle i korzenie !!! POMOCY!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: muszle i korzenie !!! POMOCY!!!  (Przeczytany 3207 razy)
P@tryk
Stały użytkownik

« : Sierpień 09, 2007, 12:19:03 »

Witam jestem tutaj nowym użytkownikiem. a wiec tak : spacerujac po brzegu M.Północnego wpadłem na pomysł. Żeby nazbierac muszli i kamini i korzeni które wyrzuciła woda na brzeg a nastepnie wlozyc je do akwarium... I mam takie pytanko do was ... Czy da rade to zrobic?? Chce wsadzic do akwarium muszle kamienie i korzenie z morza ale co mam zrobic zeby rybki nie pozdychaly ... Prosze o pomoc z góry dziekuje

Pozdrawaiam
P@tryk Wink

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2007, 12:42:39 »

MUszle odpadają, ponieważ podnoszą ph w wodzie. No chyba, że masz Malawi albo Tanganikę to wtedy ok.  Wink
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2007, 14:01:51 »

moze teraz bede zalosny ale jestem poczatkujacy ...

wytlumaczy miktos co to jest ta tanganika???

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2007, 17:23:54 »

hihi-http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/board,15.0.html

aaaaaa tammmmm takie jeziorko, staw można powiedzieć Grin Grin Grin Grin , hehe sam zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Tanganika_%28jezioro%29

Pozdrawiam, Magda.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2007, 21:56:03 »

drzewo wywalone z morza jest ok, tylko musi byc to stare dzewo pozbawione kory, ciezkie i bardzo twarde, jezeli takie znajdziejsz, to mozesz go uzyc, sol morska jest swietnym konserwntem, pamietaj o tym aby te drewno wygotować w roztworze solanki, kamienie tez moga byc ale muszą byc bez wapnia i bez zyl metali, polecam sprawdzić octem polej kamien octem jak zacznie bąblować to sie nie nadaje/ no chyba ze do malawi lub tanganiki lub do akwarium morskiego

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2007, 20:43:32 »

a czy korzen który był w rzece i ma kore na sobie po wygotowaniu moze sie nadac do akwa ??

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2007, 21:16:46 »

rzeka musi byc czysta, korzen musi byc przegnity( nie smierdziec) kore musisz oczyscic nozem bo ona pierwsza gnije, no i musi to byc drzewo lisciaste

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2007, 08:01:12 »

to co drzewa iglaste maja w sobie ze sie nie nadaja ??
jak to rozpoznac ??
bo znalazłem w lesie jak byłem na spacerzez z psem taki kożen zawiniety w takie koło wyschniety miał sucha odpadajaca kore która mozna było łatwo usunac a drzewo suche i wypreparowałem w soli trzymam w 10l akwa w którym nie ma nic prócz korzenia i woda po przeszło tyg stała sie lekko żółtawa tak jakby nakropis soku z cytryny taki jasniutki nalot o odcieniu żółtawym
czy korzen dobrze wygotowany ??
nadaje sie juz do włożenia do akwa mimo ze dopiero powoli tonie ??
nie zaszkodzi rybom ??
czekam na podpowiedz co i jak bo to pierwszy korzek który sam prubóje przygotowac

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2007, 08:27:58 »

W drzewach iglastych jest dużo żywicy i prawdopodobnie dlatego sie nie nadają.
Co do korzeni lub gałęzi drzew liściastych - dwa tygodnie temu będąc na spacerku znalazłem złamaną fajną gałąź olchy. Skróciłem do pożądanego rozmiaru i kształtu a następnie 2 dni moczyłem w wodzie z dużą ilością soli, potem przez kilka godzin gotowałem i szorowałem na przemian. Aż w końcu konar wylądował w akwarium. Dziś jeszcze fotki mojego akwa z tym właśnie konarem.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: