Witam wszystkich jako nowy user,
Chciałbym, aby ten wątek był na temat mego aqua, czyli prawie tworzenie aqua od podstaw.
Również pragnę, abyści ewentualnie mi pomogli przy pielegnowaniu tego akwarium, jak i również pomagali przy napotkanych przeze mnie problemach z nim.
Na początek krótki opis:
Akwarium
- długość 40 cm
- szerokość 25 cm
- wysokość 25 cm
- pojemność 25 l
Filtr wew:
Super - Mini 280 Kameleon
Pobór Mocy 2,5 W
Max. Wydajność 280l/h
Grzałka
Max wydajność 25 W
Oświetlenie:
żarówka
Max wydajność 25 W
Aqua oświetlone zwykle od 8-21, czasem 22
Temperatura
min 24
max 27
zmienia, sie, gdyż najprawdopodobniej żarówka grzeje wode
Roślinki:
2x Hygrophila difformis (L.f.) Blume - Nadwódka trójkwiatowa
2x Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna)
1x Echinodorus cordifolius Tropica 'Marble queen' (Żabienica sercolistna 'Tropica')
Rybki:
1x Bojownik Wspaniały
4x Neon Innesa (zamierzam dokupić jeszcze 6 )
Pokarm:
Ichtiovit 2x dziennie, początkowo nie chcialy jeść . Pierwszego dnia miały głodówke, drugiego jeszcze nie jadły, dopiero 3 dnia zjadly, choć nie wszystko(być może troszke za dużo pokarmu dałem.
Teraz pokrótce opiszę jak zakładałem (kilka błędów popelniłem, ale raczej nie były to drastyczne błędy)
Akwarium założyłem 20.01.2007, gdzie zakupiłem rybki, roślinki. Na początku wszystko poukladałem, wodą zalałem, a wieczorem wprowadziłem rybki.
Początkowo było w aqua mleczko,ale przefiltrowalo i przeszło.
Dodałem też w poniedziałek 10ml Tetra Vital,
Czwartek zakupiłem testy na NO2 i Fe, dokonałem pomiarów:
NO2 - 0,4
Fe- 0-0,1
Wiec wzbogaciłem aqua odżywkami
Ferro-Aktiv, Aqua Plant B. NA tym się skończyło moje nawożenie jak narazie.
Roślinki od początku zółknęły, i pojawiały się na lisciach brązowe plamki, a pożniej dziury. Częśc roślin puściła nitki(chyba zwię się to glony nitkowate)
I teraz mam kilka pytań:
1)Czy gdy daje nawóz to po jakim czasie widać efekty działania tego nawozu?
2)Czy rośliną brakuje jeszcze jakis składników?
3) Czy moje oświetlenie nie jest za duże ? (Wiem, ze dobrze by było mieć świetlówki, ale puki co chce mieć żarówke, z czasem to się zmieni)
4) Czy konieczne będzie nawożenie CO2 ? Z tego co się orientuję, to nie zawsze przy takim małym aqua jest obowiązkowe nawożenie CO2.
5) Czy powinienem jeszcze coś poprawić, zmienić, czy też coś jeszcze źle robię?
Chciałbym aby ten wątek posłużył jako zbiorcze wskazówki dla innych, młodych aquarystów, którzy bedą zaczynać przygode od jakiegoś małego zbiornika.
Ps.
Zdjęcia będą niebawem.
Z góry dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam