Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Glonojad siedzi w jednym miejscu- co nie tak??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad siedzi w jednym miejscu- co nie tak??  (Przeczytany 5373 razy)
krzychu_m-ce
Nowy
*

« : Sierpień 16, 2007, 13:10:52 »

WItam. zmieniłem z 2 tyg. temu wode w akwarium tzn. było to ogólne całe czyszczenie jak co rok w wakacje... posiadam glonojada złotego. przed zmianą wody glonojad zawsze buszował po akwarium i zjadał wszystkie glony tak że nigdy nie miałem z nimi problemu. Po zmianie wody glonojad siedzi tylko w jednym miejscu- a mianowicie pod taką płytką z zameczka... nie jest ona schowana ani nic- wiec nie ukrywa się bo ta płytka jest na wierzchu. gdy go poruszę idzie w inne miejsce a potem znowy wraca... czasami jest też za wężykami z powietrza które idą na zewnątrz akwarium po bocznej szybie... Nie wiem co mu dolega... Huh a zaczęły mi się pojawiać glony i czuje że zaczynam mieć z nimi problem.. Undecided. Proszę o wypowiedzi...  Marzyciel
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2007, 13:14:44 »

A ile wymieniłeś wody? I jakie masz paranetry?

Pozdrawiam, Magda.
krzychu_m-ce
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2007, 13:18:51 »

czyściłem całe akwarium... tzn można powiedzieć że zakładałem na nowo... bo dopiero zaczynam "na poważnie" z tym hobby:) a testy zamierzam dopiero kupić ale nikt narazie nie zamierza sie wypowiedzieć: 4 od góry w roślinach...Smiley zobacz:)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2007, 13:22:46 »

no dobra ale wymieniłeś całą wode na nową, i wpóściłeś od razu ryby?

A ta woda była odstana?

Pozdrawiam, Magda.
krzychu_m-ce
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2007, 13:25:25 »

tak wszystko wymieniłem wyczyściłem żwir dokładnie i wszystkie elementy dekoracyjne, umyłem akwarium i nalałem wody nowej i wpuściłem ryby po 24 h
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2007, 13:32:17 »

takie akwa powinno odstać 2tygodnie  Grin poprostu wzucileś ryby za wcześnie.

Takie rzeczy są zabroione w akwalogu  Grin

Pozdrawiam, Magda.
krzychu_m-ce
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2007, 13:39:54 »

ale zawsze tak robiłem od kilku lat- wiem to źle nawet bardzo.. ale takie coś mogło spowodować że siedzi w jednym miejscu?>?> dla mnie dziwne... Huh
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2007, 15:07:28 »

A dla mnie nie dziwne Undecided wymieniajac cala wode i czyszczac zwirek wywrociles rownowage biologiczna do gory nogami do tego wpusciles ryby za wczesnie do nie ustabilizowanego zbiornika co powoduje takie zachowanie Undecided soro zaczynasz z akwarystyka na "powaznie" to nie popelniaj podstawowych bledow ktorych jestes zekomo swiadomy Undecided
Alekolo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2007, 16:08:46 »

krzychu wybacz ale coś kręcisz, tutaj piszesz że robisz tak od kilku lat, a w innym wątku prosisz o pomoc w urządzaniu 100 -ki Huh Tak sobie myślę że dopiero zaczynasz swoją przygodę, a początkowe niepowodzenia które zdarzały się każdemu z nas próbujesz sprytnie kamuflować w tych dwóch wątkach....trochę cierpliwości i lektury życzę Ci i pozdrawiam papa
krzychu_m-ce
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2007, 21:36:31 »

hehe wytłumaczę dokładnie Smiley wśród moich kumpli i mnie panowała kiedysmoda na akwarium Smiley ja też założyłem... najpierw małe potem większe 100 litrowe- jakieś 3 lata temu. mówiąc szczerze myślałem że się znam troche na tym ale moja wiedza polegała na tym iż wiedziałem ze mam zmieniać wode jak jest brudna i kupować nowe rybki gdy zdechna poprzednie...  potem kupiłem filtr bardzo wydajny i woda nie brudziła mi sie... wiec wymieniałem raz w roku bo myślałem że tak trzeba... nie było mowy o jakiś równowagach biologicznych  czy twardościach wody,  nawożeniu itd. zmieniłem kolejny raz wode wraz z całym corocznym czyszczeniem z jakieś 3 tyg. temu.. za 2 dni moje ryby dostały pleśniawki wiec zacząłem czytać na forach jak i co pomóc itd... i trafiłem na to własnie forum... poczytałem duzo i zostałem zafascynowany tym hobby Smiley dowiedziałem się wiele rzeczy i dopiero teraz zrozumiałem co i jak... zacząłem już na poważnie brać się za akwarium planuje kupić nawozy, testy nowa pokrywa z dobrym oświetleniem jak w innym wątku wspomniałem Wink chce się na dobre wziąć za to hobby i uważam że zaczyna mi nieźle iść... a błędy które popełniłem to już nie wrócą:) (tak myśle) Rozumię Alekolo Twoje niezrozumienie Smiley ale mam nadzieje że wytłumaczyłem Smiley Pozdrawiam i proszę o wypowiedzi w innych wątkach Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: