Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co robić?  (Przeczytany 1785 razy)
bartos
Nowy
*

« : Sierpień 12, 2007, 15:18:28 »

Moja molinezja biała cały czas kręcie się wokół własnej osi i pływa w góre i w dół. Coś z nią nie w porządku. Co robić? Sad
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2007, 15:33:52 »

ryby mogą mieć problemy z pływaniem. prawdopodobnie coś jest nie tak z pęcherzem pławnym. myślę że coś zjadła co zatyka jej jelita , powoduje wzdęcia i przesuwa pęcherz pławny - dlatego nie może ''złapać'' pionu. może mieć jakieś infekcje bakteryjne  czy nawet grzybki , które zaatakowały układ nerwowy - wtedy niestety rady nie ma.
spróbuj ją odłowić do jakiegoś płytkiego kotnika tak żeby nie obijała się o ścianki. nie karm jej przez kilka dni - może przejdzie jej to. możesz starać się podawać rybom mrożonki - larwy komarów czy ochotki. nie wiem co im dajesz teraz i jakie masz ryby ale tak profilaktycznie o tym napomknąłem.
jest jeszcze sprawa chowu wsobnego , a z takiego przeważnie  pochodzą te najładniejsze kolorowe ryby. ryby są wtedy delikatniejsze i nie zawsze mają wszystkie organy rozwinięte w takim stopniu jak to powinno być. najczęściej widać to po krzywych kręgosłupach u gupików.
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2007, 15:39:26 »

może też to być zabużenie błędnika
miałem coś takiego z jeśotrem który przeżył szok po wpuszczeniu do zbiornika Roll Eyes
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2007, 19:52:02 »

może też to być zabużenie błędnika
miałem coś takiego z jeśotrem który przeżył szok po wpuszczeniu do zbiornika Roll Eyes
what ?!!! że co Huh??  Shocked Huh chłopie! ani jesiotr ani molinezja nie ma błędnika !!!!!!

Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2007, 09:21:13 »

no to odpowiednik blendnika u ryby Smiley
rafko1995
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2007, 12:11:14 »

Ja mam putanie.Ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego portalu,nie wiem jeszcze nawet jak się zadaje pytaniam,więc zadaje je tak...Mam rybki akwariowe,i moje Gupiki chodzą prawie cały czas po górze akwarium.Czego to może być obiawa???Czy to jest złe???
kempin
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2007, 12:21:10 »

Prawdopodobnie masz zbyt mało tlenu w wodzie. Skieruj wylot filtra w strone tafli wody. Albo kup dodatkowy napowietrzacz.
Zbyt wysoka temperatura też powoduje, że w akwa jest mniej tlenu.
Adzik
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2007, 13:13:12 »

Co do molinezji. Miałam jakiś czas temu podobny problem (nawet dwa razy). Z tego co się dowiedziałam to mógł być szok albo właśnie uszkodzenie narządu równowagi u rybki np. wskutek jakiegoś uderzenia. Platka mi zdechła, natomiast danio wsadziłam do mniejszego akwarium. Żył z tym ponad miesiąc. Niestety chyba nie ma to lekarstwa Undecided
rafko1995
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2007, 14:51:48 »

Mam pytanie.Moja samiczka gupiczka ma garba.Co prawda ma już wiek około 1 roku.Czy to jest choroba,czy może może to być od starości ryby? Huh
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2007, 16:08:12 »

troche tłok sie tu zrobił odpowiadam a pytanie gupików pływających na gozr akwa jeśli nie masz filtra to go załuż Tongue Tongue Tongue Tongue
a co do garba to nie wiem Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: