Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: popękana płetwa ogonowa  (Przeczytany 4325 razy)
asiorek
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2007, 11:14:32 »

mam takie pytanie.czy rybka może zdechnąć przez popękaną płetwe ogonową??
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2007, 11:59:45 »

to zalezy od czego ta pletwa popekala napisz cos wiecej o parametrach wody jaka to rybka jaka masz obsade i ltraz akwa i jak dlugo je masz Wink
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2007, 12:23:14 »

od tego, że płewa pękła, rybka nie zdechnie. Ale nieleczone, albo leczone nieskutecznie, zranienie może doprowadzić do śmiertelnej choroby.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
asiorek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2007, 09:42:16 »

moja obsada to gupiki,molineje kiryski i glonojady.rybka jest młoda.kupiłam ja ok.2 miesiące temu.
a i rybką która ma popękaną płetwe to jest gupiczka.
ps.płetwa napewno nie jest pogryziona.pozdrawiam
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2007, 15:18:16 »

moja obsada to gupiki,molineje kiryski i glonojady.rybka jest młoda.kupiłam ja ok.2 miesiące temu.
a i rybką która ma popękaną płetwe to jest gupiczka.
ps.płetwa napewno nie jest pogryziona.pozdrawiam
nie wykluczyl bym tego mi molinezje 3 gupiki zatlukly, ogony im odgryzly
kasia12
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 11, 2007, 19:56:05 »

Ja też miałam taką sytuację. Gupiki mają postrzępione, popękane płetwy. Jednak czują się dobrze. Woozek ma rację, to pewnie molinezje.
Tryton
Nowy
*

I H A

« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2007, 13:30:39 »

no mi się wydaje że popękana płetwa jest wtedy jak rybka przeżywa duży stres...
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #7 : Sierpień 12, 2007, 13:37:22 »

no mi się wydaje że popękana płetwa jest wtedy jak rybka przeżywa duży stres...

bajka, bajka i jeszcze raz bajka...

Ja też miałam taką sytuację. Gupiki mają postrzępione, popękane płetwy. Jednak czują się dobrze. Woozek ma rację, to pewnie molinezje.

to tez uznaje za bajke, po pierwsze molinezja nie ma otworu gebowego "przystosowanego" do obgryzania pletw, a po drugie z powodzeniem hodowalem molki wraz z gupikami i nic sie nie dzialo.. stawial bym na glonojady (jest mozliwe ze w nocy przypadkowo obgryzaja pletwy gupikom) ale najprawdopodobniejsze sa zle warunki w akwa...albo sa tak zle ze pletwa sama sie rozpada lub po prostu gupik sie tarł np. o kamienie i sobie ja postrzepil... nadal nie napisalas jaki litraz ma twoje akwa...

8317910

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 12, 2007, 15:41:37 »

gupik to tania ryba i jeśli uważasz że kupienie lekarstwa droższego od ryby nie ma sensu możesz od przemyć jej płetwę rivanolem.
jeśli chcesz to możesz ją odłowić i leczyć w sera baktopur lub innym zawierającym miedź.
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2007, 09:19:39 »

wiem co widzałem molinezje najpierw obgryzały płetwy a potem jeszcze katowały gupiki Grin
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 13, 2007, 20:48:35 »

Po pierwsze gupikom często pękaja płetwy gdy sa przeniesione z wody starej do zbyt świeżej.
Po drugie to nie znacie jeszcze molinezji i choć nie są krwiożercze to jeśli mają jakieś braki pokarmowe a jeszcze częściej gdy jakaś ryba próbuje się aklimatyzować mając problemy z uregulowaniem wydzielania odpowiedniej ilości ochronnego śluzu to molinezje "prubują" zjadać spore ilości wydzielanej tkanki i w ten sposób "niechcący" moga zamemłać nawet welona na śmierć.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2007, 21:28:54 »

czarne molki to podle potrafią być, ja mam zaglopłetwe i pomimo tego ze sa dosc duze, to sa bardzo spokojne wrecz wola uciec samica kakadu potrafi je przegonić

WaFeL
Zainteresowany
**

GG----> 5449942 Internet jest SUPER

« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2007, 21:25:54 »

NP.niektore bojki maja takie pletwy (mimo tego ze dla ozdoby) ale nic im nie jest heh
asiorek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2007, 11:12:17 »

mój litraz to 45 l.
gupik teraz niedość że ma popękaną płetwe to jeszcze jest taki jakby "garbaty" Sad
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 09:35:00 wysłane przez asiorek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: