Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Blednące ryby  (Przeczytany 1655 razy)
Bolekgt2
Nowy
*

« : Wrzesień 06, 2007, 12:32:28 »

Jestem początkującym akwarystą, ale już zdążyłem zapoznać się z ogromem tematu jakiego się podjąłem.
Generalnie rzecz biarąc chylę czoło widząc jak wiele w 2 tygodnie popełniłem błędów.
Może nie wszystko stracone, więc nie chcąc popełniać dalszych błędów i kombinować "po swojemu" używając magicznych dodatków, nawozów i innych uzdatniaczy zwracam się do WAS szanowne koleżanki i koledzy.

Zaczynając od początku:
1. Akwarium kupiłem dla dziecka sądząc, że po prostu będzie i poza czynnościami technicznymi nie będzie z nim problemów
2. Kupiłem je funkcjonujące z drugiej ręki, było dość zaniedbane i konieczny był odległy transport do którego musiałem spuścić 3/4 wody
3. W związku z tym, że jak pisałem spuszczona została woda i było zaniedbane przed instalacją u siebie w domu odłowiłem ryby, wylałem resztę wody, wyrzuciłem całkowicie stare podłoże i rośliny, zamieniając wszystko łącznie z wodą (100%) oprócz rybek (teraz już wiem, że to duży błąd), do wody (nieodstanej - tylko 1 godzina) dolałem jakiś cudowny uszlachetniacz
4. do następnego dnia padła 1 rybka, później były 2 dni spokoju, a od tamtej pory (10 dni) pada średnio 1 dziennie
5. Na obecną chwilę w akwarium mam : 1 bocję wspaniałą, 2 molinezje, 5 gupików, 5 gurami i 1 zbrojnik niebieski

Wracając do tematu rybom po prostu jaśnieją prążki, a na następny dzień trzeba je niestety odłowić Sad
Skalarom (miałem 2) paski po rostu znikły i były przed zejściem praktycznie białe Sad

Wyposażenie mojego zbiornika:
72 L, pokrywa z belką 2x15W, filtr model TETRATEC EX700, lampa UV TETRA TEC UV400 ( lampa 5W ), Grzałka firmy „Skalar” – model 75W z termoregulatorem zewnętrznym (ustawiony na 26 stopni)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2007, 12:41:58 »

Problemy jakie masz wynikają zapewne z niestabilnego zbiornika. Niestety procesu tego nie da się w jakikolwiek cudowny sposób przyśpieszyć (ewentualnie szczepy bakterii nitryfikacyjnych do filtra/wody).
Niestety ta obsada jest nieprawidłowa do tego zbiornika. Masz spore ryby. Dodatkowo piszesz, że miałeś ich więcej, między innymi skalary które padły. Kupując to akwarium w środku miałeś zupe rybną. Z tego co posiadasz do takiego litrażu nadają się tylko gupiki, ostatecznie molki. Reszta to ryby które wymagają zbiornika >100 litrów. Jeśli masz możliwość oddaj te rybki. Dobrze byłoby pozbyć się praktycznie każdych rybek i zacząć od nowa (właściwie już to zrobiłeś) i dać spokojnie dojrzeć temu akwarium (2-3 tyg, im dluzej tym lepiej) i poźniej zastanowić się nad obsadą.
Poza tym filtr EX700 jest za duży do 72 l akwarium (zapewne w środku jest niezła wirówka) - proponuję wymianę na mniejszy, albo jeśli masz już taki fajny sprzet, to może wymiana akwarium na większe (EX700 jest do akwariów od 120 do 250l). Przy okazji w większym akwarium łatwiej utrzymać parametry. Z Lampy UV-C również bym zrezygnował - jej używa sie tylko w wyjątkowych sytuacjach. Teraz poza niepożądanymi bakteriami wybijasz również bakterie nitryfikacyjne.

Bolekgt2
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2007, 13:29:32 »

Z tego co czytałem to dobrze, że mam filtr z nadmiarem możliwości.
Co do wirówki to jest możliwość dławienia wydajności.
A lampę UV mam, ale używałem ją tylko na początku (obecnie jest w układzie, ale wyłączona)
Natomiast zamiana zbiornika raczej nie wchodzi w grę, gdyż nie mam w domu (mieszkaniu) zbyt wiele miejsca, a do obecnego mam dopasowany stolik z szafką na filtr Sad
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 13:31:56 wysłane przez Bolekgt2 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2007, 07:23:20 »

Na razie nie pozostaje Ci nic innego jak podmieniać wodę co ok 3-4 dni w ilościach ok 30-40% aby usunąć NO2 z wody i nie podtruwać rybek.  Możesz także zaopatrzyć się w szczepy pożytecznych bakterii jak Bactozym czy Nitrivec (do kupienia w dobrym zoologicznym). Posadź dużą ilość niewymagających roślin szybkorosnących jak moczarka, rogatek, bacopa, kabomba, heteranthera, rotala, limnofila - pomogą ustabilizować akwarium i wyciągną związki azotu i fosforu z wody. Karm ryby bardzo oszczędnie, wtedy będą "produkowały" mniej detrytusu a co za tym idzie będzie mniej niepożądanego amoniaku i NO2 w wodzie.

Jeśli masz jakiegoś znajomego z akwarium możesz przytargać od niego wiadro "używanej" akwariowej wody.

Poza tymi radami chyba na razie nic nie mogę Ci polecić. Tylko czekać na stabilizację  Wink

W wolnych chwilach poczytaj:

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/
http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html

Powodzenia!

PS. Staraj się nie wlewać do akwariumżadnych leków i środków bakteriobójczych - wybiją Ci zalążki bakterii nitryfikacyjnych w filtrze. Jeśli będziesz chciał leczyć ryby, do tego celu kup małe 25 l akwarium i filtr gąbkowy na brzęczyk.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 07:25:45 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: