Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bielejąca woda  (Przeczytany 2278 razy)
Bolekgt2
Nowy
*

« : Październik 09, 2007, 07:28:22 »

Witam.
Jestem początkującym akwarystą ale do tej pory było Ok, teraz potworne problemy z wodą.
Z pewnością powiecie, że na tym forum postów na ten temat jest sporo, wystarczy tylko poszukać.
Z całą pewnością. Przepraszam więc za otwarcie nowego wątku, ale nawarstwiły mi się kłopoty z których muszę szybko wyjść.
Myślę, że jako wielbiciele tej dziedziny hobby mi wybaczycie.
Przejdę do tematu: Woda bardzo szybko się psuje - bieleje (jakby mąka, lub wapno) i strasznie śmierdzi.
Kojarzę, że to azotany, ale 2/3 wody wymieniałem 3 dni temu (poprzednio też niewiele więcej)
Jest to dla mnie mocno kłopotliwe ze względu na remont, który jest przeprowadzany u mnie w domu (ogólny sajgon i nawartwienie problemów o których pisałem).

Akwarium: 72 L, filtr zewn TetraTec 700, temp 25 st, lampa UV (nieużywana)

Proszę o pomoc co mogę zrobić doraźnie, aby następna wymiana nie musiała następować co 3 dni i jak uniknąć problemu na przyszłość.
Dodam, że żadnych dodatków chemicznych dotychczas nie stosowałem (a może powinienem Sad  )
Paskuder
Nowy
*

Faustus - najlepsze piwo pod słońcem!

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2007, 08:31:00 »

A kiedy zalales aqwa? Podaj parametry wody bo na oko to chlop umarl  Wink U mnie bylo podobnie - woda jasno metna i jechalo od niej jak z bagna przez jakies 2-3 tyg. W moim przypadku byl to wynik niedojrzalego aqwa. Zadna chemia mi nie pomagala, poprostu woda zastabilizowala sie sama po jakims czasie i podmiance ok 50%, po 2 dniach bylo super. Jezeli to nowe aqwa to daj mu czas i nie zamykaj pokrywy zeby sie swinstwo odparowalo a nie kisilo na powierzchni.
Bolekgt2
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2007, 08:51:14 »

Akwa ma 2 miesiące i było OK.
Ostatnia wymiana wody 2 dni temu (2/3 stanu)
Było klarownie i jest coraz gorzej, jeszcze 2 dni i nie będzie ryb widać Sad
A rzeczywiście "wali jak z bagna"
Jest po prostu coraz gorzej, wg mnie nie ma na co czekać (trzeba znowu wymieniać)
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 09:01:16 wysłane przez Bolekgt2 » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2007, 09:50:09 »

bez testów ciężko coś powiedzieć, ale wątpię e woda śmierdzi przez azotany bo one są mniej toksyczne. sprawdź filtr czy dobrze ci filtruje wodę, jaskie masz tam media - może lepiej byłoby zmienić na coś bardziej porowatego (keramzyt?) jeśli masz tam gąbkę (chyba fabryczne wyposażenie filtrów).
przyczyną może być też sama wymiana tak dużej ilości wody - nikt nie wie jaką wodę masz w kranie w co jest w niej rozpuszczone. lepsze są częstsze wymiany 1-2 razy w tyg niż jedna co dwa miesiące.
chemia rzadko pomaga ,zwalcza tylko skutki a nie przyczyny - tak trzymaj.
Paskuder
Nowy
*

Faustus - najlepsze piwo pod słońcem!

« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2007, 10:49:10 »

Jezeli to jest taka biala zawiesinka z malutkich czasteczek to mozesz tez miec masowy rozwoj pierwotniakow. Wtedy jak wymieniasz wode to tylko dostarczasz im nowych skladnikow odzywczych i po podmiance zaczynaja sie namnazac jak szalone. Jak wszystko zawodzi sproboj zaciemnic aqwa na 3 dni - zaslon kocem czy czymkolwiek. Jak to pierwotniaki to powinny pasc bez dostepu swiatla.
Bolekgt2
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 09, 2007, 12:23:30 »

Nie jest to zawiesina - przynajmniej nie widać żadnych cząstek.
Na styku wody ze ścianką akwa  (u góry) pojawia się lekkie zapienienie i na krawędziach liści roślin jakby biała obwódka.
A może jakaś chemia doraźnie, bo jak pisałem mam remont i szkoda mi tych istotek Sad
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 09, 2007, 12:25:18 »

Możesz spróbować włączyć tą lampę UV po podmiance i tak jak pisze kafarski - nie rób dużych podmianek tylko kilka małych.

Jaką masz obsadę w akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Bolekgt2
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 09, 2007, 13:16:36 »

2 x Molinezja
5 x Gurami
2 x Gupik
2x Mieczyk
1 x Zbraojnik niebieski

Lampę włączyłem. A kilka małych to ile i co ile ?
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 13:20:23 wysłane przez Bolekgt2 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 09, 2007, 14:51:08 »

Jak na 72 l to masz dość sporą obsadę rybną.

Podmianki tak 10-20% co trzy-cztery dni.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Bolekgt2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 09, 2007, 15:00:45 »

To ryb nie będę widział Sad
Tak bieleje - w oczach Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: