Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Wkład węglowy do filtra - kiedy zakładać i po co.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkład węglowy do filtra - kiedy zakładać i po co.  (Przeczytany 1435 razy)
Paskuder
Nowy
*

Faustus - najlepsze piwo pod słońcem!

« : Październik 01, 2007, 22:33:56 »

Jak w temacie. Mam filtr wewnętrzny tetry easy crystal 300. Mogę w nim zamontować wymienne wkłady do czyszczenia mechanicznego z aktywnym węglem lub bez. Czy warto przepłacać jezeli w akwa nie dzieje się nic podejrzanego czy lepiej mieć włozony aktywny cały czas? Po co stosujemy węgiel aktywny?
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2007, 22:48:55 »

wkładu z węglem nie stosujemy normalnie w filtrze gdyż wyjaławia on wodę. Wkładamy go np po stosowaniu leków w akwa - wtedy on je ładnie usuwa.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2007, 07:25:08 »

W tym wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11607.0.html Emi napisała mi, że węgiel może być stosowany normalnie jako medium biologiczne. Fakt, że węgiel ma konkretne zastosowanie o którym pisze georgewroc. Doczytałem również, że węgiel należy wymienić właśnie po tym jak oczyści on wodę z leków, preparatów do zwalczania glonów itp. rzeczy.
Jeśli masz w jakiś sposób zabarwioną wodę i chcesz się tego zabarwienia pozbyć - śmiało pakuj węgiel do filtra (przepłucz go najpierw). Woda będzie jak kryształek  Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: