Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Mam problem 112l i jaka pare rybek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam problem 112l i jaka pare rybek  (Przeczytany 1894 razy)
witia5
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2007, 20:23:22 »

Bede miał akwarium 112l i chciałbym tam umiescic rybki ale najlepiej zeby byly po 2 z kazdego gatunku co byscie mi polecili z gory dzieki jestem kompletnym laikiem
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2007, 20:28:41 »

Po 2 z jednego gatunku ? To odpadaja wszystkie fajne ryby stadne praktycznie, bo one czuja sie zle bez wiekszej ilosci sztuk i chowaja sie po katach ;]

Ja na twoim miejscu bym wzial sobie przynajmniej z jedno stadko czegos malego - ze 6 sztuk neonkow na przyklad. Zawsze fajnie wyglada taka minilawica pokonujaca akwarium i one w miare malutkie wiec sie spokojnie jeszcze inne ryby zmieszcza;]

Fajne sa tez rozne druzyny porzadkowe malych stadnych rybek dennych (na przyklad kiryski albo otoski), ktore sa wesole i przy okazji czyszcza akwarium oszczedzajac ci roboty.

Tu masz wykaz dobrych rybek na poczatek :

http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/fish-popular.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 20:50:03 wysłane przez Tadeus » Zapisane
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2007, 16:18:39 »

mam problem mam 60l i niewiem od jakich ryb zaczac
podobajo mi sie neony innesa czarna molly  ale nie wiem jakie jeszcze

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2007, 16:33:07 »

neonki i molly to dobry wybor - moze sie przydac wybrac samych samcow molly bo one jak maja samice to rozmnazaja sie co 3 tygodnie Cheesy

Brakuje ci jeszcze jakiejs ekipy sprzatajacej.

Jak masz nieostry zwir albo piasek to 5 kiryskow
W innym przypadku lepiej 5 otoskow. (one ponoc bardzo wrazliwe na No2 - wiec lepiej nie brac do zbiornika mlodszego niz miesiac-dwa)

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 16:35:44 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2007, 17:51:48 »

Ja bym ci do 112l radził:
6x neon(jaki chcesz ale na początek polecał bym innese choć czerwony nie jest wiele trudniejszy)
4x kirysek panda
5x otosków
parka ramirez lub bolwijska (choć jeśli jesteś początkujący to wybrałbym bolwijską bo ramirezy są bardzo czułe na jakość wody a jak im nie pasuje to czarnieją i umireją wiem co mówie bo sam to miałem i skończyło się na filtrze RO  Wink

Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2007, 22:15:13 »

Ale czemu neonów tak mało?? Ja mam 10 sztuk inessków w 45 litrach i uważam,że 6 neonków w 112 l po prostu się wizualnie "zagubi" proponowałabym ze 20-30 neonków, wtedy będzie to miało efekt a nie będą się czuły źle, bo sa stadne. Do tego góra dwie parki rybek większych pływających w srodkowych i górnych partiach akwa i oczywiście ekipa sprzątająca. Może zbrojnik? Jest bardzo ładny i do takiego litrazu sie nadaje jak sądzę...
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2007, 08:37:03 »

Bardzo dużo zależy od tego jak chcesz urządzić zbiornik, jeżeli chodzi o roślinność. Jeżeli chodzi o obsadę proponuję:

Neonki x 15 - 20
Kiryski x 8 (mogą być po 4 z różnych gatunków) - rewelacyjna rybka

Otoski na początku odradzam... są wrażliwe i często padają.
Jeżeli chcesz natomiast wprowadzić sporo życia polecam brzanki - z tym, że wtedy dość ryzykowne będzie dodanie jakiejkolwiek ryby długopłetwej.
Bojownik (parka) też może być świetną ozdobą zbiornika Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: