Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: statecznik- spalony?  (Przeczytany 5046 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« : Październik 17, 2007, 23:10:49 »

witam,
nie jestem pewien ale chyba spalil mi sie elektroniczny statecznik. wszystko chodzilo ok tylko ze musialem zrobic przedluzke jednego z przewodw bo  troche za krotko obciąłem. I w pewnym momencie zgaslo a w obudowie jakos tak dziwnie smierdzi. Cyz przewod o dł ok1.5m moze byc przyczyna uszkodzenia (na obudowie pisze aby ten wlasnie przewod byl krotki). 
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2007, 07:48:33 »

siema a czy przedłużałeś ten przewód na wyłączonym obwodzie? świetlówki są nowe czy stare? spróbuj wpiąć nową świetlówkę w celu sprawdzenia. a jeśli się spalił to zapach powinien przypominać spalenizny.  Wink

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2007, 08:42:34 »

Ja obawiam się że te 1,5m może być przyczyną Twoich problemów - niestety nie potrafię Ci powiedzieć jak długi może być kabel, który ma zazwyczaj oznaczenie 'keep it short' Wink. Może ktoś bardziej zaawansowany elektronicznie pomoże (i przy okazji wytłumaczy dlaczego tak jest). Ja proponowałbym: sprawdzić świetlówki - może to jedna z nich padła to jest szansa że statecznik będzie działał, zbudować prowizoryczny obwód z pewnymi świetlówkami, żeby sprawdzić czy statecznik działa.
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2007, 10:12:45 »

swietlowka jest ok. Mam w domu 3 swietlowki i 3 stateczniki. iI tylko tej neden przestal dzialac. Innya przyczyna moglo byc moje omylkowe (chwilowe) zalozenie oprawek na swietlowki0 jedna byla od jednego statecznika , druga od drugiego. Swietlowka jednak zaczela bardzo migac i od razu wylaczylem.
Przedluzanie przewodow przeprowadzalem oczywiscie przy wylaczonych obwodach.

Stateczniki mam takie ze moge podlaczyc do kazdego z nich po jednej swietlowce lub po dwie wiec poki co moge uzywac trzech.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2007, 10:34:26 »

Jeżeli zrobisz ze świetlówek i stateczników jakiś dziwny obwód - rozumiem że jedna świetlówka była podpięta do dwóch włączonych stateczników, to według mnie nic nie powinno się stać (jeżeli już to powinna pójść świetlówka). Jak się bawiłem w podłączanie moich świetlówek do statecznika (co prawda jeden statecznik na cztery świetlówki) to parę razy udało mi się pozamieniać przewody i efektem tego świetlówki zapalały się, migotały i gasły - nic się na szczęście nie zepsuło. W różnych "instrukcjach" jak podłączać świetlówki nie spotkałem się ze stwierdzeniem że przy złym podłączeniu coś się przepalłoi a raczej 'sprawdź i podłącz od nowa'. W pozostałych obwodach też masz takie długie kable?
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2007, 11:14:05 »

tez sa dlugie kable ale na wselki wypadek wylaczylem calosc z zasilania aby nie padlo. Chcialbym najpierw ustalic przyczyne.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2007, 13:54:27 »

Zawsze sporo kombinowałem z oświetleniem i nigdy nic ze statecznikom nie zrobiłem.
Może porostu kable popaliłeś.A może warto było by wymienić stateczniki na obwody ze świetlówek energio oszczednych.
Plusy takiego rozwiązania to zmniejszenie poboru prądu i nie ma żadnego brzęczenia jak to czasem bywa przy normalnych statecznikach i nie ma tez żadnej emisji ciepła.W dodatku wszystko możesz sobie zrobić w jakiejś oprawie poza akwarium dziki czemu jakieś wymiany będą łatwiejsze do przeprowadzenia.

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2007, 14:06:57 »

Statecznik o ktorym pisze to statecznik elektroniczny a nie zwykly. Elektronika z zarowek do swietlowki 30W jest ciezko osiagalna a jesli juz to cenowo bylaby porownywalna z oryginalnym statecznikiem.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2007, 14:51:10 »

A to sie zgadza kolego.
Zatem pozostaje Ci odłączyć i sprawdzić.
Powodzenia

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: