Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Regeneracja katjonitu - brak kwasu solnego
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Regeneracja katjonitu - brak kwasu solnego  (Przeczytany 5756 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #15 : Maj 26, 2007, 11:36:36 »

dlaczego tak wielu leje kwas solny aby zakwasić wodę? czy to takie tanie i zdrowsze dla ryb niż CO2?

Dodanie kwasu solnego przede wszystkim zmniejsza kH.

Ca(HCO3)2 reaguje z HCl i powstaje CO2, H2O i CaCl2.
Chlorek powoduje lekkie zasolenie wody i wzrost przewod. elektr. (spadek o 1°kH = wzrost o 11microS/cm), a CO2 powoduje gwaltowny spadek pH.

Nie jest to niebezpieczne dla ryb jesli jest robione przed dodaniem wody do akwa i tak, aby caly kwas wszedl w reakcje i nic nie pozostalo.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10009.0.html

@Neo_ns:
Gdzie kupiles ten kwas i ile dales?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 26, 2007, 11:49:25 »

też mam właśnie pytanie o kwas solny gdzie go można kupic. jak narazie nie znalazłem żadnego namiaru.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
neo_ns
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Listopad 22, 2007, 21:05:18 »

W mojej miejscowosci jets taki sredniej wielkosci market remontowo budowlany (od cementu przez prety, rury, farby, itp.) jesli ktos ma blisko do Nowej Soli to market nazywa sie "CENTRAL Plus" i tam wlasnie owa buteleczka jak na zdieciu kostuje okolo 3-5zl a jest w niej 500ml okolo 30% kwasu HCl.

112L 80x35x40
SUMP 39L AT-306 2000l/h h=200cm
Woda:pH - 6,5 GH-8 KH-4 CO2-35 NO3-15
Ryby:3Bojowniki(on+2ona) 10xGupik
Rośliny:Cabomby, Anubias, Rogatek sztywny, Moczarki, Limnofila wodna, Lileopsis nowozelandzki, Bakopa karolińska, Ludwigia płożąca
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Listopad 22, 2007, 21:47:09 »

Ja właśnie używam kwasu siarkowego do regeneracji kationitu bo akurat mam łatwy dostęp do takiego. Robię to trochę nietypowo ponieważ w jednej butli trzylitrowej mam kationit wodorowy a w drugiej, sodowy.Obydwa regeneruję roztworem nasyconym solą, raz przelewam czystą wodą i następnie przelewam kilkuprocentowym roztworem z kwasem siarkowym.
Po tym obydwa działają w trybie wodorowym tak że uzyskuję bardzo kwaśną wodę.
Taką wodę używam często do podmian przepuszczając część przez anionit jeśli zbyt dużą akurat podmianę robię.Oczywiście i ryby trą się chętnie w takiej wodzie bez złych następstw.
Nie znam się na chemii tak jak tu widzę u niektórych forumowiczów jednak na typowo sodowym zawsze były problemy z zakwaszeniem miękkiej wody do tarła i przede wszystkim jej stabilnosci a teraz po zestawie kationit-anionit niejednokrotnie wystarcza przepuszczenie przez warstwę torfu granulowanego i trzyma się stabilnie na poziomie 6,5 ph.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: