Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak otrzymać kwaśną wodę????
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak otrzymać kwaśną wodę????  (Przeczytany 3490 razy)
adam121
Nowy
*

« : Listopad 30, 2007, 19:25:02 »

Cześć wszystkim
mam do was małe pytanko a minowicie "kwaśna woda" jak mogę uzyskać taką wodę w akwarium gdyż słyszałem że świetnie sprzyja rozmanżanium pielęgnic
z góry dzięki

Ogólnopolskie forum akwarystyczne Zapraszam!!!
http://mojeakwarium.phorum.pl/
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2007, 19:27:19 »

są do tego specjalne preparaty na korektę pH Smiley i nie są drogie...

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 30, 2007, 19:33:48 »

dobry jest też filtr RO. bez chemii uzyskasz twardość jaką chcesz, mieszając nawet z kranówką w odpowiednich proporcjach.
JarekD
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2007, 22:03:45 »

Witam

(to mój pierwszy wpis na tym forum mimo długiej aktywności Roll Eyes)

Wszystko zależy jak bardzo ma być zakwaszona woda, większości pielęgnicowatych z SA wystarczy około 6,5ph.
Najlepiej najpierw wodę zmiękczyć (np. filtrem RO lub kupując demineralizowaną/destylowaną)
później - jeśli obniżenie ph ma być nieznaczne - torf granulowany do filtra, wywar z szyszek olchy, korzenie i lignity w akwarium
jeśli chcesz zmiękczyć bardziej - preparaty typu "ph minus" np. Tropical Aquacid
z tym, że to już zabawa w chemika i mieszanie preparatu z wodą powinno odbywać się poza akwarium bo można wyprawić ryby do krainy wiecznych łowów

Ja zakwaszam pierwszym sposobem woda z RO plus torf w filtrze i raz na tydzień dawka Torfinu przy podmianie
mam ph=6,5-6,6

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: