Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « zrobiłam głupotę POMOCYYYY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zrobiłam głupotę POMOCYYYY  (Przeczytany 3187 razy)
monikaPW
Nowy
*

« : Listopad 08, 2007, 19:28:33 »

Witam wszystkich-jestem nowicjuszem

Od trzech tygodni w naszym domu stoi 25 L akwarium. Niestety zrobiliśmy głupotę  Embarrassed. Nie czekaliśmy aż akwarium dojrzeje, tylko wpuściliśmy 5 molinezji i 4 brzanki sumatrzańskie. Oczywiście po tygodniu trzech molinezji już nie było. Podmieniliśmy wodę, dodaliśmy aqutan Sera i nitrivec, zgodnie z informacjami ze sklepu zoologicznego. od tej pory było względnie aż do wczoraj. pH wzrosło i obecnie wynosi ok 8 (wg testu akwin). Kolejna molinezja popłynęła do rybiego raju. Temp w akwa ok 27, filtr aquael fan mini plus.Co mam zrobić bo nie chcę tracić rybek.

Dziękuje za każdą pomoc

Pozdrawiam

Monika

akwarium-25l
4x brzanka sumatrzańska
1x glonojad
1x molinezja + 7 "przecinków"
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2007, 20:17:34 »

Hh...trudna sprawa Smiley po pierwsze rybki za duże jak na ten litraż... a co do równowagi to może pomóc roślinność (żywa) w miarę  możliwości będzie pobierała No3 i No4
a jeśli o ph chodzi , to regularne wymiany wody Smiley - co 3 dni około 20-30%...i miejmy nadzieje że w czasie 1-2 tyg się wszystko unormuje...

Pozdrawiam , Paweł

Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2007, 20:31:33 »

Filtr całą dobę.
Żywe rośliny.
Podmiana wody nie na kranówę ale na odstaną lub na demineralizowaną(taką jak do żelazek lub akumulatorów-dostaniesz ja na stacji benzynowej w bańkach po 5 litrów)..
Za duże rybki masz jak na takie akwa i to tez będzie problemem.
Staraj sie nie używać żadnej chemii w akwarium to ostateczność bo cały ten szajs odbija sie na zdrowiu rybek.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2007, 20:34:10 wysłane przez Satanic » Zapisane

monikaPW
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2007, 21:51:05 »

Dzięki wielkie za pomoc. Nie mam zbyt dużo roślinek w akwarium. Pierwsze roślinki dostałam z "zaprzyjaźnionego" akwarium (z tego samego co molinezje). Prawdę mówiąc myślałam, że stamtąd "coś" przynieśliśmy. Akwarium miałam 20 lat temu i nie pamiętam jak to było. Dałam się naciągnąć na te rybki. Czy możecie jeszcze powiedzieć jakie w takim razie powinnam dokupić do 4 brzanek i 1 glonojada (ostatnia molinezja prawdopodobnie też zejdzie), a może wystarczy taka obsada tylko więcej roślin? Myślałam też o zakupieniu kiryska (córka karmi rybki dość dobrze Smiley.

Jeszcze raz dziękuję

Monika

akwarium-25l
4x brzanka sumatrzańska
1x glonojad
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2007, 23:45:41 »

jezeli masz "glonojada" a ne glonojada to posraraj sie go oddac do sklepu... bo to pewnie zbrojnik nibieski, ktory sie nie nadaje do twojego akwarium- rosnie za duzy. do twojego baniczka nie da sie wiele wyczarowac... mozesz kupic ze 4 otoski i z 6 neonek... wiele perspektyw nie ma... jesli chcesz miec zdrowe akwarium Smiley
a ja mysle,ze jezeli zarazisz sie prawdziwym hobby akwarystycznym (czyli bedziesz o kazda bzdurke sie martwic i bedziesz sie starac rybkom zapewnic lepsze warunki niz maja w srodowisku naturalnym) to juz niedlugo bedziesz miala 120l Wink wtedy bedzie mozna poszalec Wink
dokup roslinek do akwa
dobry sklep: www.holender.vdn.pl maja na prawde przystepne ceny i jest w czym wybierac Smiley

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2007, 09:25:47 »

Ja odradzałbym otoski, są to jednak ryby delikatne i bardzo prawdopodobne że padną. Proponuję kiryski ale też nie więcej niż 4 - przy 25L niestety bardzo łatwo o przerybienie.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2007, 10:14:26 »

Co do testu Akvin'a. Zbadaj wodę innym testem bo akvin do najdokładniejszych raczej nie należy mimo, że kropelkowy. Korzystałem kiedyś z tego testu i np. pokazywał mi że pH wody = 7,4 podczas gdy pomiar wypożyczonymi testami JBL i Tetry pokazywały pH = 7,0

monikaPW
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2007, 17:47:48 »

Dzisiaj molinezja jeszcze żyje Good !, ale woda na razie nie poprawiła się. Ustawiłam filtr na największe obroty (nie wiem czy to dobrze czy źle)  i w wodzie pływa trochę mniej "śmieci" i jest bardziej krystaliczna. Dokupię roślinki a o kiryskach i neonkach pomyślę jak się wszystko unormuje. W razie czego będę pytać  Grin.Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

akwarium-25l
4x brzanka sumatrzańska
1x glonojad
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2007, 11:42:09 »

aby przyśpieszyć proces dojrzewania akwarium można dolać wody ze starego akwarium (nawet 1/2 pojemności) - w tej wodzie będzie już dużo bakterii nitryfikacyjnych. ewentualnie można ''pożyczyć'' nawet wkład do filtra od zaprzyjaźnionego akwarysty - pod warunkiem że jest pewność że jego\jej akwarium nie ma problemów zdrowotnych.
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2007, 08:55:06 »

Ustawiłam filtr na największe obroty (nie wiem czy to dobrze czy źle)

Witam. Co do filtra, to nie wiem jak to się u Ciebie sprawdza, ale u mnie jak miałem w filtrze rozkręcone obroty do końca nie było za dobrze, jak zmniejszyłem przepływ poprawiło się. Nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się że bakterie nie nadążały z nitrifikowaniem wody, bo gdy był rozkręcony to strasznie szybko pojawiał mi się glon między szybą, a żwirkiem, a jak przykręciłem problem znacznie się zmniejszył, a druga rzecz to szybko się zapychał
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 22:30:24 wysłane przez Afghan » Zapisane

gg: 1125448
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 30, 2007, 11:14:36 »

Filtr na pełne obroty i częste czyszczenie, jak tylko zauważysz że się przypycha. Traktowanie gąbkowgo Fana Mini jako biologa jest moim zdaniem trochę niepoważne, to akwarium musi dojrzeć: woda, podłoże, a nie ta maleńka gąbeczka, cóż ona i jej powiercznia może zdziałać w porównaniu do objęgtości np podłoża w akwarium?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: