Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z rogatkiem i limnophilą  (Przeczytany 1040 razy)
axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« : Grudzień 06, 2007, 11:34:23 »

Wszyscy piszą o zaletach podawania CO2. A ja mam problem z rogatkiem i limnophilą. CO2 pozwala im na szybki,dynamiczny wzrost, codziennie nawet po 1-2cm tylko jest jeden problem,rośliny te rosną strasznie rzadko. Są spore przerwy między kolejnymi poziomami liści:) Może ktoś wie jak można temu zapobiec? Oprócz przerwy w podawaniu dwutlenku węgla:p
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 18:45:12 wysłane przez Seboos » Zapisane

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2007, 19:40:55 »

Używam świetlówek Fluora Osram i 865 tejże firmy.
Co2 nie podaję jednak widzę że w przypadku dwóch gatunków limnofili jakie posiadam rosną one "gęsto" w trzech akwariach gdzie woda ma TWO 10, 8 i około pięć w trzecim zbiorniku.
Natomiast ciekawe że w akwarium z gupikami przy TWO=21 rosnąca tam limnofilia bezszypułkowa właśnie wydłuża sie niemiłosiernie będąc zwartą dopiero przy powierzchni.
A tak się składa że stoja dwa akwa obok siebie oświetlane tymi samymi świetlówkami więc widać wyraznie jak dobroczynnie wpływa na nie woda o 10 stopni twardości a jak zaraz obok gdzie jest dwa razy twardsza.
Dosyć to ciekawe bo ja myslałem właśnie że miększa woda a więc więcej co2 wolnego w takiej wodzie daje im lepszy wzrost. Huh
Co do rogatka to zawsze się wyciąga do powierzchni i dopiero na niej jest zwarty.
Przynajmniej u mnie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 19:44:00 wysłane przez Jarecki » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: