Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: BIAŁY (!) nalot na liściach  (Przeczytany 6952 razy)
anrd
Super aktywny

« : Grudzień 09, 2007, 10:48:34 »

Na liściach niektórych roślin (np. żabienica celot, moczarka) pojawił się biały nalot, w dotyku przypominający jakby piasek, pumeks czy coś w tym stylu. Odciąłem jeden liść żabienicy w celu próby usunięcia tego czegoś przy pomocy miękkiej szczoteczki do zębów - schodzi dość łatwo. Jednak rozmiary jakie przyjmuje to zjawisko mocno mnie niepokoją. Dwa dni temu były to 2-3 liście żabienicy, dziś to już kilka liści + liście na dwóch pędach moczarki + kilka liści zwartek.

Akwarium 112L

Woda:
pH - 7,4
gH - 12
kH - 9
NO2 - 0
NO3 - 16

CO2 nie podawane
Nawożenie:
PG Classics - 4 krople(!) co 4 dni
PG Ferro+ - 1 dawka co 4 dni

Oświetlenie:
2x18W (tył Sy. Daylightstar, środek Osram Fluora) + z przodu Aqua-Glo 20W

EDIT: poprawka - problem dotyczy liści zwartek nie kryptokoryn jak napisałem wcześniej
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2007, 10:59:05 wysłane przez anrd » Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2007, 10:52:58 »

Może to poprostu karm ,która opadła na liście Huh Masz jakąś ekipę sprzątającą ???Ja tak na korzeniu miałem w akwa z małymi mieczykami wsadziłęm na chwilę do "zbrojnikowni" Wink i nie było po godzinie Cheesy

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2007, 10:57:17 »

To nie pokarm. Obsada w linku w stopce.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2007, 08:58:56 »

To może być kamień spowodowany brakami CO2 w wodzie. Zwiększ ruch wody w akwarium jeśli masz mały. Możesz także postawić bimbrownię i podawać CO2.

PS. Kryptokoryny to inna nazwa zwartek.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 10, 2007, 09:41:04 »

To może być kamień spowodowany brakami CO2 w wodzie. Zwiększ ruch wody w akwarium jeśli masz mały. Możesz także postawić bimbrownię i podawać CO2.

PS. Kryptokoryny to inna nazwa zwartek.

To by się zgadzało Emi. Wg tabelki w moim akwarium CO2 jest na poziomie około 9 co jest zdecydowanie za mało. Trzeba będzie uruchomić bimbrownię i zobaczymy jakie będą tego efekty. Ruch wody już został zwiekszony - woda krąży mocniej od tylnej do przedniej ściany akwarium.

A co do tych zwartek to nie wiedziałem  Embarrassed Tongue

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: