Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « jak zabezpieczyć żarówkę energooszczędną przed wodą i jaki klej do pcv
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zabezpieczyć żarówkę energooszczędną przed wodą i jaki klej do pcv  (Przeczytany 4034 razy)
mariuszblaszczyk
Nowy
*

« : Listopad 26, 2007, 09:49:22 »

witam
Chcę zrobić pokrywę do baniaka 22l z spienionego pcv. Jakim klejem łączyć elementy żeby to rybką nie zaszkodziło?
Drugoe pytanie na które szukam odpowiedzi to jak zabezpieczyć żarówkę energooszczędną przed skraplającą się wodą?
W telnej ścianie pokrywy chcę zamątować jedną 11W żarówkę, w akwarium będzie tylko część świecąca, a gwint będzie z tyłu.
Czy żarówka może dotykać górnej płyty pokrywy?

proszę o opinię kogoś kto się zna na akwarystyce bo ja doiero raczkuję w tym temacie Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2007, 10:12:24 »

1. Ja swoje kleiłem klejem do rur wodnych plasikowych
2. Hmmm, uszczelka ... sylikon ... Nie lepszym rozwiązaniem będzie świetlówka na elektronice z kompaktu i oprawkami bryzgoszczelnymi z przewodem i uchwyty Huh
3. Nie powinna dotykać ...

proszę o opinię kogoś kto się zna na akwarystyce
Bardziej na majsterkowaniu  Tongue

mariuszblaszczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2007, 13:21:45 »

Takie oprowki bryzgoszczelne dostane w castoramie albo leroy merin? Ile taka oprawka może kosztować?
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2007, 16:46:37 »

nie wiem czy w tych sklepach dostaniesz je ale na allegro na pewno i to w granicach 6 zł za szt.

mariuszblaszczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2007, 17:24:12 »

na allgro są oprawki bryzgoszczelne ale do świetlówek T5 albo T8, do żarówek nic nie ma, chyba, że to to samo Tongue
Pozatym gwint i jego mocowanie będzie poza akwariumi i jeszcze uszczelnione, a mi chodzi o to czy część która świeci musi być jakoś osłonięta
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2007, 22:01:07 »

na allgro są oprawki bryzgoszczelne ale do świetlówek T5 albo T8, do żarówek nic nie ma, chyba, że to to samo Tongue
Pozatym gwint i jego mocowanie będzie poza akwariumi i jeszcze uszczelnione, a mi chodzi o to czy część która świeci musi być jakoś osłonięta

2. Hmmm, uszczelka ... sylikon ... Nie lepszym rozwiązaniem będzie świetlówka na elektronice z kompaktu i oprawkami bryzgoszczelnymi z przewodem i uchwyty Huh

Seboos ci proponował założyć normalną świetlówkę tylko z układem elektronicznym z lamp energooszczędnych.

Osłonięta musi być bo gdy tego nie zrobisz może pęknąć jak chlapnie woda

młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2007, 21:12:58 »

pod gwintem żarówki zamontuj zakrętkę metalowa ze słoika z dziura na żarówkę, przykręcić najlepiej wkrętami na wylot, potem załorzyyc żarówkę przez dziurę w zakrętce i obudowie, a na żarówkę nakręcić słoik może kosmiczny pomysł ale wodoszczelny !!!
pozdrawiam

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
mariuszblaszczyk
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2007, 14:46:06 »

wielkie dzięki, to nie głupi pomysł, chyba tak zrobie Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2007, 14:57:45 »

Ja myślę że jednak najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest zwykła świetówka, oprawki, uchwyty i elektronika z kompaktu. Tanio, szybko i estetycznie

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 25, 2007, 03:07:00 »

ja mialem kopakta w pokrywie tylko uszczelnionego tasma izolacyjna, tzn oprawka była zarowka była otwarta dzialalo  4 mce bez zazutu ale nie moge zagwarantowac czy to bezpieczne, ale oprawki bryzgoszczelne tez nie są wodoszczelne w 100% wiec decyduj, jednak to było akwarium tarliskowe i jedynym warunkiem było to zeby było jasno, jezeli ma to byc akwarium ozdobne to lepiej posluchac seboosa i dac swietlowke t5 lub t8 kompakt nie swieci równomiernie, świetlowka rurowa daj równomierne oświetlenie akwarium no i kompakty silnie nagrzewają wode i ciezko jest kupic małe kompakty - 9 lub 11w w kolorze cool light

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: