Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Duck - 96l - ogólne  (Przeczytany 3130 razy)
Duck
Nowy
*

« : Styczeń 06, 2008, 19:11:39 »

Witajcie,
Jestem tu nowy i zacznę od swojego akwa. W zasadzie to pomysł żony i zupełnie postawiony na głowie..

wyposażenie:
  Filtr:           wewnętrzny UNIFILTER 500
  grzałka:       100W z termoregulatorem
  oświetlenie: świetlówka 1x18W DayLight
  Tło:            strukturalne (plasitk)
  Podłoże:      żwirek fi 3 i 4mm

Obsada:
  12szt: Neon Inesa i czerwony
  2szt:   Kirys
  1szt:   Glonojad
  2szt:   Miecznik
  3szt:   Bojownik (w tym samica)

Rośliny:
  Nie mam zielonego pojęcia
  Proszę, powiedzcie mi co to za "zielenina".
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e620fa2077e3ce4a

To pierwsze nasze akwarium i bardzo młode - 3tyg. Zamieszkałe było od razu  ..niestety.. Opór materii jest dość duży..
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 19:25:10 wysłane przez Duck » Zapisane
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2008, 19:29:14 »

Kiryski są stadne, dokup z 5 sztuk Smiley

"Glonojad" to pewnie zbrojnik. Napisz jaki, albo wrzuć jego fotkę. chociaż pewnie i tak jest za duży do Twojego akwarium.
"Miecznik" to duża i drapieżna. Ty masz raczej parkę mieczyków, które powinny mieć akwa ponad 100l.

Dlaczego od razu wrzuciłeś rybki do akwarium? Przecież ono musi dojrzeć. To i tak dziwne, że żadna rybka Ci nie padła.
Kup także roślinki szybkorosnące (moczarka, rogatek, kabomba, zwartki) bo póki co nieciekawie to wygląda.

Masz 2 samce bojownika?HuhWściekły
Nie trzyma się dwóch samców...ech... poczytaj tu na forum, to kopalnia wiedzy..... a początku nie masz zbyt udanego ale wszystko przed Tobą papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2008, 19:56:07 »

Doskonale wiem, że to falstart..Ale co zrobić.. To akwarium to spełnienie marzeń żony i dopiero teraz dociera do niej, że akwarium musi trochę postać bez rybek Sad W sumie padły 3 neony i 2 gupiki. Od jakiegoś czasu 3 pozostałe gupiki pływają w dojrzałym 15l baniaczku, a 2 z nich mają uszkodzone płetwy ogonowe. Pewnie przez bojownika (wtedy był 1). Co do bojowników to ich ilość wynikła z nieporozumienia i równoległych zakupów.
Wiele rzeczy było "nie tak" i teraz sam się dziwię, że rybki jeszcze żyją. Woda dalej jest mętna, choć na fotkach tego nie widać. Na długości akwarium jest to jednak b. widoczne-nie widać rosnącej tam roślinki...
Glonojada na razie nie sfotografuję, bo schował sie gdzieś, ale pewnie masz Aniape rację, że to zbrojnik. Mieczniki są widoczne na zdjęciach - też na razie niewielkie.
Bardzo prawdopodobne jest to, że w czasie wakacji przybędzie większy zbiornik - ok 200-250l.

Wierzę, że dzięki Waszej pomocy wyprowadzę te akwarium na prostą. Dlatego też dołączyłem do szacownego grona użytkowników serwisu.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2008, 20:10:32 »

Na początku oddaj koniecznie jednego bojka i dokup roślinki. Jak bojek zobaczy, że jest sam i się uspokoi to wpuść gupiki z tego maleństwa 15l. W międzyczasie powoli szukaj domu dla zbrojnika.
Tak, jak napisałam wcześniej, powinieneś dokupić kiryski, bo sam jeden to musi być średnio szczęśliwy.

Filtr pracuje 24/dobę, prawda? Dobrze by było, gdybyś zaopatrzył się w testy i podał parametry wody.

Aha, co to za ozdoba w akwarium? Muszle??? Jeśli tak, to wyrzuć bo "psuje" wodę....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2008, 20:12:31 wysłane przez Aniape » Zapisane

Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2008, 20:18:58 »

Tak, filtr chodzi 24h. To co udało mi sie kupić i zmierzyć:
pH :  7,8
TwO: 12
TwW: 14
Tak tak-sam sie zdiwiłem wynikami Tw. Sprawdzałem 2 razy.

Są 2 sztuczne muszelki, tak jak i ten korzeń. Mam 2 korzenie naturalne. ale za diabła nie chcą "utonąć" pomimo wrzącej kąpieli w solance i ponad tygodniowego moczenia w garnku..
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2008, 20:36:42 »

Ph masz trochę za wysokie. I TWW także. Przeczytaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html

Wywal te muszelki i poszukaj na forum o preparowaniu korzeni. Było kilka razy.

Byłoby super, gdybyś zwiększył ilość oświetlenia. 18W na 96 litrów to bardzo malutko.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1314.0.html

Będzie dobrze...

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2008, 20:40:33 »

Ph za wysokie ale powinno za jakiś czas się unormować. Mieczyki do 96 l nie są takie złe, dadzą radę. Najważniejsze to wymienić jednego samca bojownika na jeszcze jedną samiczkę. Jeśli chodzi o rośliny to widzę tam jakąś żabienicę (może Echinodorus cordifolius), prawdopodobnie moczarka, te dwie rośliny trawiaste po prawej z przodu nie wyglądają na akwariowe (kupiłeś je pewnie jako akwariowe, odsyłam: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7874.0.html), z tyłu to może być Alternanthera bettzickiana green choć trudno powiedzieć na 100%. Umieść zbliżenia roślin w tym wątku: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9026.0.html

Reszta jak już wyżej ludzie pisali. Powodzenia  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2008, 21:11:28 »

Uff, ależ czytania! Szkoda tylko, że w wątku o roślinach brakuje fotek z fotosika...
Radzicie wymienić bojownika samca na samicę, ale u mnie pływają razem od kilku dni i tylko pierwszego mocno się ganiali. Teraz prędzej przegonią na zmianę samiczkę niż siebie, choć ona skutecznie sie chowa przed nimi:)
Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2008, 21:34:20 »

prędzej czy później coś może się jednak stać... lepiej wymień tego samca. W akwa trzebabędzie włożyć jeszcze dużo pracy, ale nic nie mówię, moi poprzednicy już wszystko powiedzieli : )

60l. , 25l. ; D
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2008, 07:42:47 »

No rzeczywiście wsadź tam jakieś roślinki szybko rosnące i już nie będzie tak łyso Wink P.S a gdzie kupiłeś ten korzeń Huh w zoologu czy znalazłeś???

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: