Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Duży Problem - Pomocy  (Przeczytany 3586 razy)
Neptune
Nowy
*

« : Grudzień 04, 2007, 02:34:02 »

Witam. Mam dwa akwaria 60l. W jednym dwa tygodnie temu wymieniłem filtr zewnętrzny JBL CP 120 na nowy, też zewnętrzny JBL CP 250. Zastosowałem orginalny wkład ceramiczny, węgiel aktywowany wkład biologiczny Ikoli oraz zeos. po 2-3 dniach woda w akwarium zmętniala. Początkowo ryby zachowywaly sie normalnie. Po jakimś tygodniu przestały żerować, potem zachowywały się jakby woda była niedotleniona chociaż napowietrzać i filtr cały czas pracował
24na24 godz. Dzisiaj padły mi cztery sztuki. Woda jest nadal mętna chociaz wymieniłem z przez ten czas stopniowo calość i wyczyściłem i umyłem filtr. Będe wdzieczny jeśli pomożecie - Kompletnie nie wiem co robic

Neptune
blastek18
blastek
Nowy
*

blastek18

« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2007, 09:33:26 »

moim zdaniem zachowanie ryb i ich sniecie spowodowane jest wzrostem szkodliwych substancji (azotany itd.). sprobuj dodac sol- lyzeczke na 10 litrow, zlagodzi to zatrucie i kup testy na No2,No3 bo nic nie piszesz o ich steżeniu. papa

100l, 160l, 200l, 30l kwarantanna
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2007, 09:56:46 »

Witam. Mam dwa akwaria 60l. W jednym dwa tygodnie temu wymieniłem filtr zewnętrzny JBL CP 120 na nowy, też zewnętrzny JBL CP 250. Zastosowałem orginalny wkład ceramiczny, węgiel aktywowany wkład biologiczny Ikoli oraz zeos. po 2-3 dniach woda w akwarium zmętniala. Początkowo ryby zachowywaly sie normalnie. Po jakimś tygodniu przestały żerować, potem zachowywały się jakby woda była niedotleniona chociaż napowietrzać i filtr cały czas pracował
24na24 godz. Dzisiaj padły mi cztery sztuki. Woda jest nadal mętna chociaz wymieniłem z przez ten czas stopniowo calość i wyczyściłem i umyłem filtr. Neptune

Zaburzyłeś prawdopodobnie równowagę biologiczną w akwarium.Napisałes , ze wymieniles stopniowo cala wode w ciagu tygodnia IMHO za szybko i niezbyt "stopniowo" Dodatkowo napisałeś , że wyczyściłeś i umyłeś filtr...jeśli całkiem  to kolejny bląd. Wywal wklad z węgla aktywowanego bo stosuje się go tylko i wyłacznie w celu odfiltrowania lekow z akwarium , a na stale jest wrecz nieporzadany. Sprawdz poziom azotanow.
W Twoim przypadku potrzebna jest szybkie odbudowanie prawdopodobnie zniszczonej flory bakteryjnej..Zastosowal bym np. Nitrivec czy inny aktywator z bakteriami.

blastek18: nie jestem przekonany co do cudownych wlasniwosci soli...wstrzymal bym sie jednak.
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 10:18:18 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2007, 10:59:38 »

Sól łagodzi objawy zatrucia azotynami poza tym sprawia, ze nie są tak toksyczne dla ryb. Jest to udowodnione, odsyłam do książki Diany Walstad "Rośliny w akwarium" oraz np tu: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/disease-fw.html

Neptune, jak masz możliwość to podmień częściowo wodę w tym akwarium dojrzałą wodą z tego drugiego jeśli mają podobne parametry oraz kup biosterter aby ponownei zasiedlić filtr bakteriami. szkoda, ze nie zastosowałeś w filtrze starych, dojrzałych i skolonizowanych przez bakterie wkładów. Nie miałbyś teraz takiego problemu Sad
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 11:02:13 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2007, 17:51:37 »

Sól łagodzi objawy zatrucia azotynami poza tym sprawia, ze nie są tak toksyczne dla ryb. Jest to udowodnione, odsyłam do książki Diany Walstad "Rośliny w akwarium" oraz np tu: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/disease-fw.html

O to ciekawe...A mogła byś zacytować  fragment z tej ksiązki Pani Walstad tego dotyczący??...na faq jest tylko napisane ze nalezy użyc soli jednak dlaczego - już nie ma Smiley
Do tej pory nie używałem soli...bo tez powodów nie miałem , ale może warto wiedzieć na wszelki wypadek.
Aha, jet jednak zaznaczone, że nie może to być zwykla sól stołowa z substancjami przeciwzbrylającymi tylko kamienna bądź akwarystyczna...O tym też warto wspomnieć skoro się poleca tą metodę.
Po kolejne...nie jestem chemikiem, ale czy taka duża ilość soli jaka jest podana w tym faq'u nie podniesie mocno ph??
jesli tak to Houston mamy problem:) ...bo wszelakie amoniaki silniej truja przy wyzszym ph i wychodzi masło maślane. Z jednej strony próbujemy ulżyć rybkom, a z drugiej strony stwarzamy warunki jeszcze gorsze.
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
Neptune
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 04, 2007, 19:25:31 »

Hmm nie mierzylem nigdy stezenia innego procz ph i bylo 7,5.
W kazdym badz razie pomijajac ilosc i rodzaj rybek akwaria stoja 10 miesiecy.
Nigdy nie mialem z nimi wiekszych problemow. Wszystko bylo wporzadku do dnia wymienienia filtra.
Nic nie bylo zmieniane w ten czas - ani rosliny, ani ryby, ani gleba, ani woda, tylko filtr.
Na dodatek polowe ceramiki przelozylem ze starego filtra. Wode zaczalem zmieniac dopiero, gdy zaczely sie cyrki.
Odlowilem wszystkie rybki do 40l, w ktorym hodowalem same rosliny. Niektore doszly do siebie od razu, a niektore jeszcze dochodza. W 60l wyjalem wszystkie duze kamienie i korzenie. Wymienilem cala wode - dodalem odkazacza HCM i czekam na stabilizacje oraz ew. odkazenie roslin gleby filtru. Zastanawiam sie nad calkowitym restartem akwarium. Mam tylko nadzieje ze te 25 rybek wytrzyma jakis czas w 40l.

Dzieki za opinie. Jesli ktos jeszcze mialby ochote podzielic sie swoja opinia, bede bardzo wdzieczny. Po prostu nie mam pojecia co bylo zle, bo nie powinno, a mym pragnieniem jest unikniecie wtornego problemu.

Pozdrawiam
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2007, 20:50:21 »

Odlowilem wszystkie rybki do 40l, w ktorym hodowalem same rosliny. Niektore doszly do siebie od razu, a niektore jeszcze dochodza. W 60l wyjalem wszystkie duze kamienie i korzenie. Wymienilem cala wode - dodalem odkazacza HCM i czekam na stabilizacje oraz ew. odkazenie roslin gleby filtru. Zastanawiam sie nad calkowitym restartem akwarium. Mam tylko nadzieje ze te 25 rybek wytrzyma jakis czas w 40l.

Pozdrawiam

No to powinno być git...Smiley nie wydaje mi sie, zeby przez jakis czas rybki w takiej sytuacji nie wytrzymaly...to najlepszy sposob jaki mogles wybrac...teraz gdy nie masz tam stworzen mozesz spokojnie zrobic pol restart...zostawic podloze czesc starej wody, stare wklady i spokojnie pokombinowac:) pamietajac oczywiscie o czestych podmiankach w akwa przejsciowym...tez niedawno musialem na tydzien przeniesc moje ryby z 240-tki do 30:D(uwaga!!! bardzo malo ryb mialem) bo zmienialem aranzacje zbiornika..wszystkie rybki w dobrej formie wrocily juz do swojego dawnego domku i pieknie smigaja:)
pozdrawiam

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 04, 2007, 21:00:21 »

Błagam! Litości!! Od 5 lat nie zachorowała mi żadna rybka. Rośliny rosną i nic im nie dolega. Nie używam żadnych HCM, MFC i innych uzdatniaczy do wody, bo po nich nie ma mowy o stabilizacji w akwa! Bakterie kaput!  Nie dbam też specjalnie o higienę w akwarium, ponieważ w wodzie akwaryjnej są bakterie i inne żyjątka. To nie jest środowisko sterylne! Ale:
1. Nie wymienia się całego wkładu filtracyjnego.
2. Nie wymienia się całej wody.
3. Nie rozgrzebuje się starego, ustabilizowanego podłoża.( uwolnią się związki szkodliwe dla ryb, zwłaszcza przy pH większym od 7,3)
4. Nie dodaje się kwasów lub zasad do zmiany pH- tylko woda destylowana lub RO.
5. Nie zbija się kH poniżej 5 jeśli nie jest się wprawnym akwarystą.
Sól - NaCl działa bakteriostatycznie np. płukanka gardła jak boli i nie zmienia pH- (sól mocnej zasady i mocnego kwasu)
Chętnie odpowiem na dziwne pytania. Pozdrawiam.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 04, 2007, 22:43:57 »

Błagam! Litości!! Od 5 lat nie zachorowała mi żadna rybka.Chętnie odpowiem na dziwne pytania.

A zdechła Ci jakaś rybka?  Wink
pozdr

Neptune
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2007, 02:02:00 »

Jak masz tak kolego pisac to nie pisz. Litosci - ktos Cie bije ?
Masz farta i tyle ze nic sobie nie przyniosles do akwarium. Jakbys czytal ze zrozumieniem to bys zobaczyl ze nie zmienilem filtra w calosci bo ze starego polowe, nie grzebalem w glebie. Akurat to co napisales to w wiekszosci wiem. Nic nie zmienialem tylko filtr, jakby cos w sobie mial trefnego. Wiec trzeba go jakos odkazic, zeby mogl funkcjonowac w dalszym rozwoju akwarium. W ogole jakis dziwny ten twoj post.
Doceniam, ale nie jestem Jasonem X - nie musisz blagac o litosc Wink

PS: mi tez zadna rybka nie zachorowala - woda to zrobila : Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2007, 02:04:17 wysłane przez Neptune » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2007, 08:53:50 »

O to ciekawe...A mogła byś zacytować  fragment z tej ksiązki Pani Walstad tego dotyczący??

Proponuję lekturę całej książki. Jak tylko odzyskam mój egzemplarz, który pożyczyłam to postaram się znaleźć fragment o tym traktujący.

Poza tym ph nie ma wpływu na toksyczność NO2. Wartość ph i temperatura wpływają na toksyczność związków amonowych.   

O tym też warto wspomnieć skoro się poleca tą metodę.

W faq'u jest to napisane. Jak podaję jakiś link to nie przepisuję zawartości strony do jakiego on prowadzi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 09:51:51 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2007, 09:18:00 »

Neptune. Przepraszam. Rzeczywiście mój post był raczej ogólny do mniej doświadczonych akwarystów. Wracając do dwego akwa myślę, że cały problem jest w filtrze. Osobiście nie mam zaufania do "zeosu", a węgiel aktywny potrzebny jest tylko do usunęcia ewentualnej chemii. Ceramika zanim się uaktywni wymaga czasu. Zastosuj gęstą gąbkę jako wkład. Na niej najszybciej rozwiną się kultury bakterii.Pozdrawiam.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 17, 2008, 18:43:46 »

O to ciekawe...A mogła byś zacytować  fragment z tej ksiązki Pani Walstad tego dotyczący??...na faq jest tylko napisane ze nalezy użyc soli jednak dlaczego - już nie ma Smiley
Do tej pory nie używałem soli...bo tez powodów nie miałem , ale może warto wiedzieć na wszelki wypadek.
Aha, jet jednak zaznaczone, że nie może to być zwykla sól stołowa z substancjami przeciwzbrylającymi tylko kamienna bądź akwarystyczna...O tym też warto wspomnieć skoro się poleca tą metodę.
Po kolejne...nie jestem chemikiem, ale czy taka duża ilość soli jaka jest podana w tym faq'u nie podniesie mocno ph??
jesli tak to Houston mamy problem:) ...bo wszelakie amoniaki silniej truja przy wyzszym ph i wychodzi masło maślane. Z jednej strony próbujemy ulżyć rybkom, a z drugiej strony stwarzamy warunki jeszcze gorsze.
Pozdrawiam

sól kamienna nie moze podniesc ph bo nie ma jak
NaCl=Na(+) + Cl -
jak widac z rownania nic wiecej tam nie powstaje
zreszta o tym ze sol kuchenna nie nadaje sie do akwarium wie chyba kazdy z racji tego ze jest jodowana i fluorowana - co pisze na opakowaniu
substancje zbrylajace raczej są bierne

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: