Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Bardzo twarda woda wysokie Ph - filtr RO, CO2 co najpierw ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo twarda woda wysokie Ph - filtr RO, CO2 co najpierw ?  (Przeczytany 7306 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Styczeń 04, 2008, 20:24:36 »

Mam bardzo twardą wodę Two powyżej 21 z testów (wodociągi podają 21). Ph - z testów 7,8 (wodociągi podają 7,5). No i oczywiście w akwarium atak glonów pędzelkowatych (krasnorostów) i gęstych glonów zielonych - są ciut niższe od pędzelkowatych i pokrywają całe rożlinki i ścianki zieloną pierzynką (co mi się nie podoba... a rośliny cierpią). Roślin mam dużo, rosną szybko - ale 1/3 od dna jest pokryta glonami.

Co robić ? Zmięczyć wodę stosująć fitr odwróconej osmozy ? (jeśli tak to jaki - i jak tego się używa - bo instrukcje podłączenia znalazłem tylko nie rozumiem... jak to działa... tzn. rozumiem zasadę tylko z kąd ta woda potem leci - z kranu ?? toć ona lewo będzie lecieć - skoro podają przepływ np. 230 l / dobę... jak tego urzywać - to gdzieś ma kapać ? jakiś zbiornik trzeba pod zlewem zbudować ?? no kompletnie tego nie kumam... )

A może butlę CO2 kupić i podawać - podobno obniża Ph... ale przy mojej twardości wody... POMOCY.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2008, 22:03:41 »

CO2 możesz używać przy każdej twardości wody, tylko istotna jest tu tww a nie two - na pewno CO2 przyda się roślinom. zanim zaczniesz przygodę z nawożeniem Co2 poczytaj o tym.
do zmiękczenia wody chyba najekonomiczniejszy jest filtr RO, nie oznacza to jednak że glony znikną ci ze zbiornika. dużo zależy od ilości NO3 dobrej filtracji czy nawożenia roślin. na początek zmniejsz ilość światła i sprawdź czy jest odpowiedni dla wzrostu roślin - dobre widmo , ilość, czy świetlówki nie są za stare.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2008, 22:15:51 »

Świetlówki mogą być stare... ale światła jest IMHO wystarczająco... na 216 litrowe akwarium 2x55 wat. W miejscach zacienionych - ZERO - glonów. CO2 podaję z 2 bimbrowni - trochę pomogło...
tww -  identyczna jak two.  ściągnęłem plik z netu o wodzie z mojego kranu z wodociągów i niemal się pokrywają - u mnie jest ciut wyższe Ph w akwarium i twardość (mimo dużego korzenia...) na dużych liściach widoczny jest białawy nalot (wapienny pewnie... więc wszystko się zgadza)

IMHO moim problemem jest właśnie twardość wody - stanowczo za twarda - jak to zmienić - RO ? - ale jak to działa - gdzie/jak lać tą wodę gdzie to trzeba zamontować - żonę mam... normalnie to bym sobie do pokoju wszystkie podłączenia wężami poprowadził i miałbym stałą podmianę - no ale... mieszkanie musi jakoś wyglądać więc dźwigam raz w tygodniu 40 litrowy pojemink na podmianę - tylko jak nalać do tego wodę z filtra odwróconej osmozy - o dodatkowym kranie żona nawet nie chce słyszeć (a wogóle potrzebny jest ? - tak się domyślam że tylko część wody z wodociągu przechodzi przez RO a kranu można normalnie używać - w tym czasie odkręca się zawór i puszcza wodę na RO i łapie się ję jakkolwiek i gdziekolwiek bądź... tylko że można sobie trochę poczekać zanim napełni się 40 litrowy baniak - a jakoś nie chce mi się siedzieć i patrzeć jak woda leci (jak nie popatrzę to się przeleje...) JAK TO DZIAŁA ?? I czy ma znaczenie jaki filtr odwróconej osmozy kupię ??

EDIT:
Czy można oświetlać akwarium świetlówką dla gadów z szerokim pasmem UVB ? bo mam takie 2 i mógłbym doświetlić akwarium...- gdyby było mało...

Rośliny rosną teraz szybko, nowe liście są czerwonawe a jak się zazieleniają... to glony jeszcze bardziej je zazieleniają... moczarka rośnie zielona i podwaja swoją wielkość +spore odrosty w ciągu 3 tygodni.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 22:21:06 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2008, 19:05:48 »

IMVHO CO2 z bimbrowni powinno lepiej działać, tzn obniżać pH bardziej. sprawdź czy gaz na pewno nie ucieka jakoś. nalot na liściach świadczyłby raczej o właśnie braku CO2 - rośliny pobierają CO2 z wody a wapń odkłada się na liściach.
świetlówki uvb dla gadów nie nadają się do akwarium, myślę że miałbyś duży problem z glonami po jakimś czasie. może zamiast tego jakieś serii 830 za 9zł?
filtr RO można kupić na aukcjach już za 169zł ,do kompletu dołączany jest kranik ,który wkręca się między rurą a kranem do pralki czy zmywarki - nie trzeba z niczego rezygnować ,wszystko może działać bez jakiegokolwiek wyłączania sprzętu. filtr RO ma daną wydajność, trzeba wyliczyć w jakim czasie naleci twoje 40 litrów i zakręcić kurek w porę - dla mnie dużą pomocą okazał się budzik w telefonie Smiley.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2008, 21:33:35 »

A ten filtr by się nadawał ??:
http://www.allegro.pl/item290249530_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_gpd_od_www_osmoza_eu.html

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2008, 11:00:28 »

jak najbardziej - cena szok - to chyba dlatego że dolar tak nisko stoi.
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2008, 00:44:03 »

ja mam swoja osmoze pod zlewem na koncu rurki mam taki maly zaworek na szybko zlaczke i jak potrzebuje odkrecam i czekam woda leje sie do kosza na smieci heheheh na 60litrow ja tam zbieram 40 czyli w tej temp. to okolo 4 godzin zakrecam i juz . Tak apropo to mam tez 2-gą rurke z mineralizatorem do picia,  gotowania i wreszcie mam spokoj z kamieniem w czajniku i nalotem na herbacie
a tak poza tym topodlacze sie do pytanka: jestem pozatkujacym r.o. i pytanko co dokladnie dokladacie to tej wody jakie srodki Huh
i oczywiscie dalej walcze z wysokim no3 i po4 zwlaszcza z po4 ktore po zmianie 70% wody na czysta r.o. dalej jest za wysokie.

pH-7.5 ,gH-5 ,kH-4 ,NH4-0 ,NO2-0,NO3-10mg/l ,PO4->1mg/l ,Fe-0.25mg/l ,Cu-0
eihem 2028
start w Angli 19/11/07
5 skalarow, parka barwniakow + 2 mlode, reszta r.i.p.
dariuszk24
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2008, 00:53:41 »

pozdrawiam
ale uwazam ze to zart chyba ze kolega pomylil wyjscia z membrany (sa dwa)po podmianie 70% wody na czyste RO zawartosci PO4 i NO3 prawie nie istnieja ale po pewnym czasie moga sie kumolowac z pokarmow .
wroce do filtra z jednego wezyka leci woda zdemineralizowana 99% bez pierwiastkow ,z drogiego wezyka leci tzw sciek czyli to co nie zdola sie przecisnac przez membrane jesli nie wie sie ktory jest ktory to wystarczy odkrecic wode i obserwowac oba konce ten z ktorego woda zasowa szybko to woda odpadowa ,a ten z ktorego leci powoli (jak krew z nosa) to czyste ro i raczej napelnienie 60l baniak czystym RO przy membranie 75 galonow na dzien w ciagu czterech godzin to zwykly zart lub kpina .ja posiadam membrane 180galonow na dzien a baniak 30 litrow napelniam 5 godzin.
oczywiscie jest jeszcze jedna ewentualnosc membrana jest uszkodzona ale to mozna stwierdzic na podstawie testow wody
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2008, 10:16:53 »

To jak szybko napełnisz taki baniak zależy również od twardości wody, którą flitujesz. Na starym mieszkaniu woda mi kapała z prędkością 1-2 kropli na sekundę przy twardościach wejściowych 30/31 a teraz w nowym mieszkaniu leci już ciurkiem na tej samej osmozie przy twardościach o połowę niższych.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2008, 13:00:31 »

po podmianie 70% wody na czyste RO zawartosci PO4 i NO3 prawie nie istnieja - wroce do filtra z jednego wezyka leci woda zdemineralizowana 99% bez pierwiastkow ,z drogiego wezyka leci tzw sciek czyli to co nie zdola sie przecisnac przez membrane jesli nie wie sie ktory jest ktory to wystarczy odkrecic wode i obserwowac oba konce ten z ktorego woda zasowa szybko to woda odpadowa ,a ten z ktorego leci powoli (jak krew z nosa) to czyste ro i raczej napelnienie 60l baniak czystym RO przy membranie 75 galonow na dzien w ciagu czterech godzin to zwykly zart lub kpina .ja posiadam membrane 180galonow na dzien a baniak 30 litrow napelniam 5 godzin.
oczywiscie jest jeszcze jedna ewentualnosc membrana jest uszkodzona ale to mozna stwierdzic na podstawie testow wody
no to, za sa dwa wyjscia to wiem i z obu leci mi  podbna strozka wody do scieku troszku wieksza, co do testow to mam box sera aqua test i mam w ro wode ph 5.5, gh 3, kh 1 reszta po 0 to znaczy nh4,no2,no3,po4,fe,cu = 0 , a to czemu po 4 podmianach (po30- 40 litrow co rugi dzien, aqwa 190l) mam dalej takie extremalne wartosci no3 50(teraz 25)i po4 2 ml do 8 ml wody desylowanej sera (dalej poza skale choc troszku bladszy kolor) to juz zupelnie inny temat i nie wiem jak  z tym walczyc rosliny rosna jak opentane choc swiatla jest o wiele za malo(2 swietlowki po 18 w) musze cos z tym zrobic tylko co ? . Co do mojego postu to pisalem ze zbieram okolo 35 - 40 litrow a kosz mam na 60 litrow aby sie nie przelalo na kuchnie jak zapomne sie na chwilke, jesli masz taka membrane, to jest kpina ze tak malo wody zbierasz ja mam 100 mebrane a nie 75 i trwa to jakies 4 godziny , choc moze kpina jest jakos twojej wody w kranie moja kranowka ma okolo ph 7.5, gh 15, kh 5 wiec nie jest tak zle, a u ciebie sprawdzales jakie ma parametry i jaka  temperature bo to tez bardzo wazne w angli zima nie istnieje (okolo 0 do 15, dzis 9 stopni) i woda ma jakies 10 stopni moze mniej wiec czym cieplejsza tym wiecej sie leje wiec nie dziw sie ze ktos zbiera te 30 40 litrow w 4 godziny bo to nic dziwnego

eihem 2028
start w Angli 19/11/07
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2008, 16:39:35 »

no to, za sa dwa wyjscia to wiem i z obu leci mi  podbna strozka wody do scieku troszku wieksza, co do testow to mam box sera aqua test i mam w ro wode ph 5.5, gh 3, kh 1 reszta po 0 to znaczy nh4,no2,no3,po4,fe,cu = 0 ,
pH zmienia się zależnie od kilku czynników - CO2 w powietrzu, ilość wapnia itp... - ale gH 3 (?) kH 1 (?) albo membrana jest do kitu albo coś się zaplątało przy skręcaniu między obudowę a membranę. twardości powinne być zerowe bo jeśli masz na gH w kranie powiedzmy 20 na wyjściu z RO gH 3 to masz ok 15 % pierwiastków w tej wodzie czyli tylko 85 % idzie do ścieku. w takiej sytuacji przejrzałbym cały filtr jeszcze raz . ;pozdrawiam.
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2008, 19:57:05 »

pH zmienia się zależnie od kilku czynników - CO2 w powietrzu, ilość wapnia itp... - ale gH 3 (?) kH 1 (?) albo membrana jest do kitu albo coś się zaplątało przy skręcaniu między obudowę a membranę. twardości powinne być zerowe bo jeśli masz na gH w kranie powiedzmy 20 na wyjściu z RO gH 3 to masz ok 15 % pierwiastków w tej wodzie czyli tylko 85 % idzie do ścieku. w takiej sytuacji przejrzałbym cały filtr jeszcze raz . ;pozdrawiam.

ale po4 i no3 mam zerowe w ro, a w kranie 50 i ponad 10 zreszta podobnie jak w aqwa i tylko te ph z 7.5 na 5.5, gh 15 na 3-4 i kh z 5 na 2-3 mi zmienia ro , raczej w srodku nic nie ma sprawdzalem a na poczatku mam zastosowane sitko na zanieczyszczenia wieksze ale to przed 1 filtrem  jeszcze
 a tak apropo to jak zmierzyles twardosc zerowa ??
skoro na testach jest ze musi sie zmieniac kolor co krople a zerowa to jest bez kropelek?? tak sie tylko zastanawiam a nie pisze ze tak niemasz hehehe dzieki za zainteresowaniee i posprawdzam jeszcze te mozliwosc a moze cos w aqwa jest co powoduje wzrost no3 i po4 tylko co jakies sugestie??? za duzo tlenu?? za malo co2? filter, kamienie, zameczek, gloniki na lisciach juz sam  nie wiem bo po 4wymianach praktycznie co dzien po 30 - 40 litrow wody czystej ro to powinna byc woda bez po4 i no3 w akwa a tu troche spadlo no3, a po4 dalej 10 choc juz jest na skali a przed ro nawet nie bylo otym mowy woda granatowa wiec poprawa jest tylko mala bardzo mala

eihem 2028
start w Angli 19/11/07
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2008, 21:34:38 »

a tak apropo to jak zmierzyles twardosc zerowa ??
skoro na testach jest ze musi sie zmieniac kolor co krople a zerowa to jest bez kropelek?? tak sie tylko zastanawiam a nie pisze ze tak niemasz hehehe dzieki za zainteresowaniee i posprawdzam jeszcze te mozliwosc a moze cos w aqwa jest co powoduje wzrost no3 i po4 tylko co jakies sugestie??? za duzo tlenu?? za malo co2? filter, kamienie, zameczek, gloniki na lisciach juz sam  nie wiem bo po 4wymianach praktycznie co dzien po 30 - 40 litrow wody czystej ro to powinna byc woda bez po4 i no3 w akwa a tu troche spadlo no3, a po4 dalej 10 choc juz jest na skali a przed ro nawet nie bylo otym mowy woda granatowa wiec poprawa jest tylko mala bardzo mala
wartość zerowa testem kropelkowym oznacza zabarwienie od razu na kolor żółty tych 5ml wody. można zwiększyć dokładność do 0.5 a nawet przy dobrym oświetleniu i wzroku do 0.25 ppm - mierzysz kroplami 10 i 20 ml wody i liczysz te kropelki po odpowiednio pół i 1/4 stopnia. najdokładniejsze są jeszcze mikrosimensy Wink, ale trzeba mieć miernik no i jakieś zastosowanie dla wody o bardzo niskiej przewodności.
czytając o zameczku i obrośniętych liściach myślę że masz bardzo dawno nie odmulane akwarium i być może w dnie nagromadziły się związki fosforu i azotu , których rośliny już nie potrafiły wykorzystać.
następną sprawą może być używany test , bo przy kH 2-3 pH powinno być większe niż 5.5 - bez użycia CO2 koło 7 raczej.
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2008, 22:02:03 »

ja mam ph 5.5 w ro tyle ma byc chyba choc przy zerowych gh i kh, a w aqwa mam 7.0 do 7.5  ale to jest nowe aqwa start 19 11 07 wiec mozliwe ze w dnie juz sie nazbieralo tyle syfu aby robic taki sajgon z po4 i no3 , co do testow to kupilem box sery zreszta polecany na tym forum data waznosci tez dobra 10 2010 produkcja 10 07 moze rzeczywisie sprawdze to dno i poprobuje je odmulic a jutro pojde kupic test jakiejs innej firmy na po4 i no3
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 22:04:05 wysłane przez djgrzesio » Zapisane

eihem 2028
start w Angli 19/11/07
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: