|
SkarpY
Nowy
|
|
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 20, 2008, 18:53:32 » |
|
Proszę mi powiedzieć czy sprawdza się reguła, że szklarze biorą mniej wiecej 1zł za litr? Oczywiście chodzi o litr pojemności akwarium. Więc czy regułą jest że 120l akwarium będzie mnie kosztowało 120 zeta? Czy może oni raczej patrzą na wymiary ścianek + robocizna?
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 20, 2008, 19:28:59 » |
|
Ja jak się pytałem to policzył mi 1,4zł za litr.Wyszło drogo i dlatego zamówiłem gotowe.Jak chcesz robić u szklarza to tylko jak masz nietypowy wymiar,a jak standardowe to kup w zoologicznym,bo o wiele taniej.
|
|
|
|
|
|
|
SkarpY
Nowy
|
|
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 20, 2008, 19:41:52 » |
|
Ja jak się pytałem to policzył mi 1,4zł za litr.Wyszło drogo i dlatego zamówiłem gotowe.Jak chcesz robić u szklarza to tylko jak masz nietypowy wymiar,a jak standardowe to kup w zoologicznym,bo o wiele taniej.
A co to znaczy nietypowy wymiar?? I jeszcze jedno. Myslisz żże warto pokusić się jednak o sklejenie samemu akwarium mniej wiecej 100-120 litrów?? I czy wiesz może skąd mogę wziąc jakiś przelicznik jakie ścianki i ile litrów??
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #35 : Październik 03, 2008, 06:58:58 » |
|
A co to znaczy nietypowy wymiar?? I jeszcze jedno. Myslisz żże warto pokusić się jednak o sklejenie samemu akwarium mniej wiecej 100-120 litrów?? I czy wiesz może skąd mogę wziąc jakiś przelicznik jakie ścianki i ile litrów?? A mi gość skleił baniak 200l za 0,85 zł/l jutro jadę odebrać
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
LUq
Nowy
|
|
« Odpowiedz #36 : Październik 03, 2008, 20:58:35 » |
|
Osobiscie podziwiam osoby ktore nieboja sie kleic akwa samemu lub maja ziorniki klejone przez "Pana Mietka z ulicy obok " postawienie np takiego akwa 200L mozemy porownac do tykajacej bomby niewiedzac kiedy wybuchnie no chyba ze ktos nielubi sasiada z dolu. Moim zdaniem akwa kupuje sie w sklepie zoologicznym gdzie maja akwaria renomowanych firm ktore sa tworzone przez wykfalifikowanych pracownikow z olbrzymim doswiadczeniem w tej dziedzinie. W dzisiejszych czsach mozna nawet bezproblemu zamowic akwarium nietypowe ktore zostanie bezproblemu dla nas sklejone a roznica w cenie bedzie minimalna a wtedy sie spi spokojnie niemyslac o tym czy moje akwa przetrwa jeszcze jedna noc itd.
np kolega wyzej :
200L x 0,85= 170 zl
allegro 200L : 195 zl +30zl transport daje nam to 225 zl
czyli zaoszczedzimy cale 55 zl [naprawde gra warta swieczki ? ]
Niechce nikogo potepiac wyrazam tylko wlasne zdanie...
A co do glownego watku to akwa kleimy tylko silikonem akwarystycznym .... silikonem sanitanym to za przeproszeniem mozecie sobie kibel do posadzki przykleic a nie sklejac akwa.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 21:04:39 wysłane przez LUq »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #37 : Październik 04, 2008, 09:00:23 » |
|
Osobiscie podziwiam osoby ktore nieboja sie kleic akwa samemu lub maja ziorniki klejone przez "Pana Mietka z ulicy obok " postawienie np takiego akwa 200L mozemy porownac do tykajacej bomby niewiedzac kiedy wybuchnie no chyba ze ktos nielubi sasiada z dolu. Moim zdaniem akwa kupuje sie w sklepie zoologicznym gdzie maja akwaria renomowanych firm ktore sa tworzone przez wykfalifikowanych pracownikow z olbrzymim doswiadczeniem w tej dziedzinie. W dzisiejszych czsach mozna nawet bezproblemu zamowic akwarium nietypowe ktore zostanie bezproblemu dla nas sklejone a roznica w cenie bedzie minimalna a wtedy sie spi spokojnie niemyslac o tym czy moje akwa przetrwa jeszcze jedna noc itd.
np kolega wyzej :
200L x 0,85= 170 zl
allegro 200L : 195 zl +30zl transport daje nam to 225 zl
czyli zaoszczedzimy cale 55 zl [naprawde gra warta swieczki ? ]
Niechce nikogo potepiac wyrazam tylko wlasne zdanie...
A co do glownego watku to akwa kleimy tylko silikonem akwarystycznym .... silikonem sanitanym to za przeproszeniem mozecie sobie kibel do posadzki przykleic a nie sklejac akwa.
Mój baniaczek kleił http://katalog.pf.pl/Słupsk/Bizon-Usługi-Szklarskie-Akwaria-Marek-Redek-F5834567G0B7410-m19.html a tak poza tym niektórzy znają go dość dobrze na tym forum i sprzedaje też na allegro, więc nie mów o "panu Mietku"
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
LUq
Nowy
|
|
« Odpowiedz #38 : Październik 04, 2008, 09:50:40 » |
|
dobrze spokojnie niemialem zamiaru cie... posluzylem sie tylko przykladem. Jednak nadal mnie nikt nie przekona ze osoba zajmujaca sie tym niedokonca zawodowo [ niezmam twojego specano ale... ] zrobi to lepiej od osob ktore wypuszczaja setke zbiornikow na ... i dodatkowo kazdy zbiornik jest wczesniej sprawdzany zanim trafi do pobliskiego sklepu ...
Tak jak juz mowilem te 50 zl to niejest gra warta swiezki moim zdaniem jak i pewnie wielu osob.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #39 : Październik 04, 2008, 20:19:31 » |
|
dobrze spokojnie niemialem zamiaru cie... posluzylem sie tylko przykladem. Jednak nadal mnie nikt nie przekona ze osoba zajmujaca sie tym niedokonca zawodowo [ niezmam twojego specano ale... ] zrobi to lepiej od osob ktore wypuszczaja setke zbiornikow na ... i dodatkowo kazdy zbiornik jest wczesniej sprawdzany zanim trafi do pobliskiego sklepu ...
Tak jak juz mowilem te 50 zl to niejest gra warta swiezki moim zdaniem jak i pewnie wielu osob.
Dzisiaj ok. godz. 13 odebrałem baniak 200l i zalałem go próbnie wodą. Oczywiście włożyłem do środka pompe szybkoobiegową do wypróżnienie baniaka "w razie co" tfu, tfu! Póki co jest szczelny i będzie tak stał z tydzień zanim przyjdą rośliny. Zaznaczam, że w środku jest sama woda (bez żwiru)
|
|
|
|
|
|
|
LUq
Nowy
|
|
« Odpowiedz #40 : Październik 04, 2008, 22:11:51 » |
|
nom zobaczymy zycze aby sprawowal sie dobrze ... pare ladnych lat...
|
|
|
|
|
|
|
monik
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #41 : Październik 04, 2008, 22:29:58 » |
|
oby te wszystkie klejone akwa przez "amatorow" sluzyly kazdemu jak najlepiej bez przykrych niespodzianek... ja bym wolala kupic akwa w sklepie ktore jest testwane i wydac 50 czy 80zl wiecej nie zrobiloby to zadnej roznicy bo urzadzenie takiego duzego akwa to jest dosc duzy wydatek... wrazie nieszczescia... wszystko pojdzie z woda i dodatkowo klopoty i zalane nie tylko twoje mieszkanie ale i sasiada...
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #42 : Październik 05, 2008, 19:50:11 » |
|
oby te wszystkie klejone akwa przez "amatorow" sluzyly kazdemu jak najlepiej bez przykrych niespodzianek... ja bym wolala kupic akwa w sklepie ktore jest testwane i wydac 50 czy 80zl wiecej nie zrobiloby to zadnej roznicy bo urzadzenie takiego duzego akwa to jest dosc duzy wydatek... wrazie nieszczescia... wszystko pojdzie z woda i dodatkowo klopoty i zalane nie tylko twoje mieszkanie ale i sasiada...
te 50 , 80 zł to różnica podatku VAT inteligentni zrozumieją o co mi chodzi, a ja mieszkam na parterze
|
|
|
|
|
|
|
jerzynew
Nowy
|
|
« Odpowiedz #43 : Luty 27, 2009, 15:55:23 » |
|
witam ja zamierzam skleic akwa 300x80x50 i powiem ze tutaj roznica ceny wyniesie mnie 1000zł (w porownaniu z najtansza "firma") dodam ze uzyje grubszej szyby o 2mm. akwarium skleje odrazu w pokoju przez co unikne klopotow z wnoszeniem co mozna porownac z ryzykiem pekniecia akwarium klejonego samemu.. jako technik mechanik mysle ze sobie poradze:) jeszcze troche poczytam i bedzei kwetstia inwestycji w katowniki tasmy itp na czym lepiej nie oszczedzac.. a slyszal ktos zeby komus silikon puscil? albo zeby ktos pisal ze skleil akwa i mu pokoj zalało??hmmm? jesli jakis laik mysli ze trzeba byc cudotworca zeby skleic akwa to moim zdaniem sie mysli przeciez umiejetnosci nie zmieniaja jakosci kleju ktorym sie klei a jesli wszystko dobrze sie zwymiaruje nie bedzie problemu z sklejeniem:)
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #44 : Luty 27, 2009, 16:50:25 » |
|
Popieram. Dzisiaj skleiłem sobie kosteczkę 28/32,5/45 h i wyszła świetnie. Jakby się kto przyczepił to w pokoju obok stoi akwaterarium 250 l które kleiłem jakieś 4 lata temu dla żółwii. Co śmieszniejsze kleiłem już kilkoma rodzajami silikonu i jakoś nigdy mi nic z tego tytułu nie zdechło. A trochę zwierzaczków odchowałem. Teraz wszedłem w rybki i aby spróbować czegoś innego zastosowałem do kostki silikon akwarystyczny. Jedyna różnica jaką zauważyłem to cena. Tubka połowę mniejsza kosztuje tyle co zwykła tuba normalnego silikonu. Śmierdzi tak samo i zachowuje się tak samo. Dodatkowo dzisiaj zastosowałem bardzo pomocny przy klejeniu akwa klej typu gorący glucik. Świetnie nadaje się do tworzenia klamr zabezpieczających przed zruszeniem szyb.
A tak apropo to zgodnie ze sztuka akwarystyczną (na podst. iformacji z forum) akwa musi dojrzewać około miesiąca. W ciągu tego czasu stosuje się liczne podmiany wody i dba o wskaźniki. W tym też czasie zdecydowana większość szkodliwych substancji dla ryb zostaje uwolniona do wody którą i tak się wymienia. Nie wiem więc o co tyle krzyku.
Ten post to tylko takie moje gdybania i nie jest moim zamiarem obrażenie nikogo.
|
|
|
|
|
|
|
|