slaw2006
Zainteresowany
![*](http://www.akwarium.net.pl/forum/Themes/dsnatural/images/star.gif) ![*](http://www.akwarium.net.pl/forum/Themes/dsnatural/images/star.gif)
|
![](http://www.akwarium.net.pl/forum/Themes/dsnatural/images/post/xx.gif) |
« : Styczeń 21, 2008, 12:06:06 » |
|
Witam kilka słów o zbiorniku 240l brutto, 3x54W, filtr kubełek 2226, co2 z butli wysokociśnieniowej, 1b/s, (może 1,5b/s) filtr narurowy na wyjsciu z kubełka do rozpuszczenia co2, gęsto obsadzone roślinami, w większości nie wymagającymi, podłże biogrunt około 4cm + grys bazaltowy granulacja średnia, podmiany co tydzień ok. 25% mieszanka RO z kranem, stosunek 4:1 gyż z kranu leci powyżej 23 gh i kh, zalany ok.10 grudzień 2007 nawozenie: Pg macro - połowa zalecanej dawki-codziennie, od tygodnia Pg ferro+ - j.w. PG clasic - w dostawie, jedzie już tydzień :-( Aquapotas - przy podmianie 50% dawki, reszta przez 2 kolejne dni, razem 20ml, podaje od samego startu akwa
obsada: ok.40 neonów, 6 bystrzyków ozdobnych, 7 kosiarek, 6 otosków, 4 bocje wspaniałe, 4 molinezje, 3 zbrojniki, amano było 10 teraz nie wiem, wciąż siedzą w krzakach, wychodzą jak zgłodnieją
po 2tygodniach od startu akwa zaczołem robić testy -kh i gh przy ostatnim pomiarze dzień po podmianie maiłem 11 (RO:kran-4,5-1) -NO3 po kilku podaniach KNO3 z 0 podniosłem do około 5-10ppm (test JBL) -PO4 nadal prawie niewykrywalne (test ZOOLEKA) na upartego może 0,05ppm, jutro bede miał KH2PO4 to podniose myślę że do około 0,3-0,4ppm
Nadal myślę że mam niedobory K, może Mg w stosunku do Ca, ale raczej chyba K gdyż: cryptocoryne wendtii dziurki w lisciach, żółte listki postępujące od brzegu do środka hygrophila polysperma młode listki małe ale nie na wszystkich roślinach ludwigia repens korzenie z łodyg cabomba czubek zielony, dół żółty, kładzie się lisi ogon czubek zielony, niżej igiełki spalone rotala rotundifolia na ok. 25% roślin małe czubki, listki lekko poskręcane, reszta ok bakopa karolińska powoli rośnie, zielone kropki na lisciach, stare liście żółkną i odpadają, dolna część łodygi pozostaje łysa hydrocotyle leucocephala starsze liscie żółkną i gniją Alternanthera Bettzickiana Red stoii w miejscu, praktycznie nie rosnie W drodze: mayaca fluwiatilis eriaculon myriophylum tuberculatum Blyxia Japonica
I teraz kilka pytań: 1. czy w przypadku nawożenia KNO3 + PG w celu uzyskania NO3 na poziomie 5 do 10ppm czy istnieje wówczas potrzeba dodatkowego nawożenia K, jeśli tak to z jakiego związku go najlepiej podać aby już nie podnosić NO3? 2.poda ktoś jakąś dobrą metodę jak zliczyć K aby nie przecholować i aby go nie brakowało? określenie jego poziomu tylko na podstawie wizualnej kontroli roślin czy może coś innego? może badanie w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej, ale czy oni wykryją K pod każdą postacią w jakiej się znajduje w akwa? 3.na jakim poziomie ustalić stosunek N:P:K, 8-10:1:20? wiem że to trudne ale doradzcie jaki wy macie w waszych akwariach 4.a na jakim stosunek K:Mg, 2:1? 5.no i Ca:Mg 1:2-4 6.czy przy GH 11 i przy takim stosunku Ro:kran możliwy jest niedomór Ca? 7. przy tak dużym stosunku RO do kran w/w nawozy spęłnią swoją role? czy trzeba będzie uzupełniać pierwiastki poprzez podanie MGSO47H2O K2SO4, KHCO3, CaCO3,może Fe, wszystko jest w magazynku, wystarczy zrobić miksturkę 8.jakim testem sprawdzić najlepiej Ca i Mg? 9.zna ktoś skład nawozów PG? tajemnica handlowa?
proszę o rady gdyż im wiecej czytam tym mniej wiem i większy zament w głowie
|