Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Nawożenie, PG, chemia - kilka pytań
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawożenie, PG, chemia - kilka pytań  (Przeczytany 1311 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Styczeń 21, 2008, 12:06:06 »

Witam
kilka słów o zbiorniku
240l brutto, 3x54W, filtr kubełek 2226, co2 z butli wysokociśnieniowej, 1b/s, (może 1,5b/s) filtr narurowy na wyjsciu z kubełka do rozpuszczenia co2,
gęsto obsadzone roślinami, w większości nie wymagającymi, podłże biogrunt około 4cm + grys bazaltowy granulacja średnia, podmiany co tydzień ok.
25% mieszanka RO z kranem, stosunek 4:1 gyż z kranu leci powyżej 23 gh i kh, zalany ok.10 grudzień 2007
nawozenie:
Pg macro - połowa zalecanej dawki-codziennie, od tygodnia
Pg ferro+ - j.w.
PG clasic - w dostawie, jedzie już tydzień :-(
Aquapotas - przy podmianie 50% dawki, reszta przez 2 kolejne dni, razem 20ml, podaje od samego startu akwa

obsada:
ok.40 neonów, 6 bystrzyków ozdobnych, 7 kosiarek, 6 otosków, 4 bocje wspaniałe, 4 molinezje, 3 zbrojniki, amano było 10 teraz nie wiem, wciąż siedzą w krzakach, wychodzą jak zgłodnieją

po 2tygodniach od startu akwa zaczołem robić testy
-kh i gh przy ostatnim pomiarze dzień po podmianie maiłem 11 (RO:kran-4,5-1)
-NO3 po kilku podaniach KNO3 z 0 podniosłem do około 5-10ppm (test JBL)
-PO4 nadal prawie niewykrywalne (test ZOOLEKA) na upartego może 0,05ppm, jutro bede miał KH2PO4 to podniose myślę że do około 0,3-0,4ppm

Nadal myślę że mam niedobory K, może Mg w stosunku do Ca, ale raczej chyba K gdyż:
cryptocoryne wendtii       dziurki w lisciach, żółte listki postępujące od brzegu do środka      
hygrophila polysperma      młode listki małe ale nie na wszystkich roślinach      
ludwigia repens       korzenie z łodyg      
cabomba            czubek zielony, dół żółty, kładzie się      
lisi ogon         czubek zielony, niżej igiełki spalone      
rotala rotundifolia       na ok. 25% roślin małe czubki, listki lekko poskręcane, reszta ok      
bakopa karolińska      powoli rośnie, zielone kropki na lisciach, stare liście żółkną i odpadają, dolna część łodygi pozostaje łysa      
hydrocotyle leucocephala   starsze liscie żółkną i gniją      
Alternanthera Bettzickiana Red    stoii w miejscu, praktycznie nie rosnie
W drodze:
mayaca fluwiatilis
eriaculon
myriophylum tuberculatum
Blyxia Japonica

I teraz kilka pytań:
1. czy w przypadku nawożenia KNO3 + PG w celu uzyskania NO3 na poziomie 5 do 10ppm czy istnieje wówczas potrzeba dodatkowego nawożenia K, jeśli
tak to z jakiego związku go najlepiej podać aby już nie podnosić NO3?
2.poda ktoś jakąś dobrą metodę jak zliczyć K aby nie przecholować i aby go nie brakowało? określenie jego poziomu tylko na podstawie wizualnej kontroli roślin czy może coś innego?
może badanie w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej, ale czy oni wykryją K pod każdą postacią w jakiej się znajduje w akwa?
3.na jakim poziomie ustalić stosunek N:P:K, 8-10:1:20? wiem że to trudne ale doradzcie jaki wy macie w waszych akwariach
4.a na jakim stosunek K:Mg, 2:1?
5.no i Ca:Mg 1:2-4
6.czy przy GH 11 i przy takim stosunku Ro:kran możliwy jest niedomór Ca?
7. przy tak dużym stosunku RO do kran w/w nawozy spęłnią swoją role? czy trzeba będzie uzupełniać pierwiastki poprzez podanie MGSO47H2O
K2SO4, KHCO3, CaCO3,może Fe, wszystko jest w magazynku, wystarczy zrobić miksturkę
8.jakim testem sprawdzić najlepiej Ca i Mg?
9.zna ktoś skład nawozów PG? tajemnica handlowa?

proszę o rady gdyż im wiecej czytam tym mniej wiem i większy zament w głowie

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2008, 17:11:51 »

no gdzie sie podziali fachowcy?? Roll Eyes Undecided Sad Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: